Ήπειρος

Νέες θέσεις για τη φιλοξενία προσφύγων

Off

Από τις αρχές της εβδομάδας εντατικοποιούνται οι προσπάθειες για την ανακούφιση της κατάστασης στην Ειδομένη, με ενημέρωση όσων βρίσκονται εκεί και διάθεση μέσων μεταφοράς για τη μετακίνησή τους στις δομές που μπορούν να φιλοξενηθούν.
Ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού για τη Διαχείριση των Προσφυγικών Ροών, Γιώργος Κυρίτσης, σε δηλώσεις του χτες είπε ότι κατά την συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής που έγινε το απόγευμα, τέθηκαν όλα τα ζητήματα που απορρέουν από τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, στο σκέλος που αφορά στην Ελλάδα, αλλά και τα γενικότερα ζητήματα για την διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Η Ελλάδα κινητοποιήθηκε ήδη από το περασμένο Σάββατο και έχει σε μεγάλο βαθμό καλύψει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμφωνία και αφορούν την εφαρμογή της ενώ την Τετάρτη κατατίθεται στην Βουλή σχέδιο νόμου για τη διευθέτηση ζητημάτων που σχετίζονται με την εφαρμογή της συμφωνίας.
Ακόμα, προχωρά η σύσταση οργάνου με εποπτικό ρόλο το οποίο θα συντονίζει τα ήδη υπάρχοντα και τις επιμέρους δομές και υπεύθυνος για τον επιτελικό συντονισμό αναλαμβάνει ο ΓΓ του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Επίσης, η κυβέρνηση προχωρά στην ενίσχυση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, με την αναβάθμιση της υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής, σε Γενική Γραμματεία.
Παρουσιάστηκε ακόμα το σχέδιο και το χρονοδιάγραμμα για τη δημιουργία εντός 20 ημερών 30.000 θέσεων φιλοξενίας πέρα από αυτές που ήδη υπάρχουν. Όπως τονίστηκε προτεραιότητα της κυβέρνησης αποτελεί η ανακούφιση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην Ειδομένη.

Σύσκεψη στην Περιφέρεια
Παρουσία των φορέων που εμπλέκονται στο προσφυγικό, έγινε χτες σύσκεψη στην Περιφέρεια Ηπείρου, με επίκεντρο καθημερινά και πρακτικά προβλήματα που παρουσιάζονται στη διαβίωση των προσφύγων στα Κέντρα Υποδοχής.
Στην σύσκεψη μεταξύ άλλων βρέθηκαν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Μητροπολήτης Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμος, δήμαρχοι του νομού Ιωαννίνων καθώς και άλλοι εκπρόσωποι φορέων, κ.α
Η Περιφέρεια Ηπείρου μετά και την ανακοίνωση της σύστασης τοπικού Συντονιστικού οργάνου, ήδη προχώρησε σε παρεμβάσεις προκειμένου να υπάρχει θέρμανση και ζεστό νερό καθώς και να διευθετηθούν άλλα προβλήματα.
Τέλος, κατά πληροφορίες αργά το απόγευμα αναμένονταν χτες περίπου 200 ακόμα πρόσφυγες από την Κοζάνη στον Κατσικά. 

Του ΦΙΛΗΜOΝA ΚΑΡΑΜΗΤΣΟY

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου