Επικαιρότητα

Άμεση μετεγκατάσταση από τον Κατσικά

Off

Την άμεση μετεγκατάσταση των προσφύγων από τον καταυλισμό του Κατσικά και τη μεταφορά τους σε κατάλληλους χώρους φιλοξενίας, χωρίς να τους προσδιορίζει, ζητά η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με ομόφωνο ψήφισμά της. Η Σύγκλητος του Ιδρύματος συνεδρίασε με θέμα το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα στη χώρα, καταδικάζοντας όσους προκαλούν πολέμους, διαλύοντας χώρες και κοινωνίες και δημιουργώντας κύματα προσφυγιάς και δυστυχίας.
Εκφράζει ακόμη τη διαφωνία της για το κλείσιμο των συνόρων των ευρωπαϊκών χωρών, γεγονός που αντίκειται στον πολιτισμό και τα ανθρωπιστικά ιδεώδη της Ευρώπης και καταπατά δικαιώματα των προσφύγων, όπως αυτά καταγράφονται στη Σύμβαση της Γενεύης. 
«Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, σε συνεργασία με τους Συλλόγους μελών ΔΕΠ και Διοικητικού Προσωπικού του Ιδρύματος, αποφάσισε να σταθεί αλληλέγγυο στους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στην Ήπειρο και να συνδράμει, με κάθε τρόπο, στην αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων τους. Για τον λόγο αυτό, συγκρότησε Επιτροπές με αντικείμενο τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων,  την αντιμετώπιση θεμάτων υγείας τους, την ανάδειξη θεμάτων που έχουν να κάνουν με την εκπαίδευση των παιδιών και με τις πολιτιστικές δράσεις. Στο πλαίσιο αυτό, θεωρεί ότι οι εγκαταστάσεις στον Κατσικά Ιωαννίνων δεν ανταποκρίνονται σε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, ούτε προσφέρονται για την ανάπτυξη άλλων δραστηριοτήτων και ζητά την άμεση μετεγκατάσταση των προσφύγων σε κατάλληλους χώρους φιλοξενίας.
Τέλος, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων καλεί όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας να συμμετάσχουν στις Επιτροπές που συγκρότησε η Σύγκλητος, ώστε η κοινή προσπάθεια για την ανακούφιση των προσφυγικών οικογενειών να έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα», αναφέρεται στο σχετικό ψήφισμα της Συγκλήτου.

 

Χειροτερεύει η κατάσταση στον Κατσικά

Το γεγονός πάντως των τελευταίων ημερών είναι το ότι η κατάσταση στον καταυλισμό του Κατσικά διαρκώς επιδεινώνεται και το πλέον ανησυχητικό είναι ότι όσο περνούν οι μέρες, και με τους πρόσφυγες να διαπιστώνουν την ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού και ενδιαφέροντος, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες για περιστατικά που θα δημιουργήσουν πρωτίστως πρόβλημα για τους ίδιους τους διαμένοντες και ευρύτερα στην τοπική κοινωνία. Κανείς δεν έχει απαντήσει μέχρι και σήμερα για το με ποιον τρόπο θα αντιμετωπιστεί η «υγειονομική βόμβα», που είναι βέβαιο, ότι θα σκάσει το επόμενο διάστημα στον καταυλισμό με τις ανεπαρκείς και απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής και καθαριότητας, ενώ οι όποιες αποφάσεις του τοπικού Συντονιστικού δεν ανακοινώνονται καν.
Τις τελευταίες ημέρες προβληματισμό έχουν προκαλέσει στις τοπικές αρχές και κάποια κρούσματα διάρρηξης και βανδαλισμού από αγνώστους, σε σφραγισμένα ΤΟΛ, δίπλα στον καταυλισμό, οι οποίοι δράστες, αφού έσπασαν τις κλειδαριές αφαίρεσαν διάφορα υλικά από σκηνές μέχρι κατσαρόλες, φανάρια, ακόμη και.. κάλπες, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως έχει καταστραφεί και μέρος του αρχείου της Πολεοδομίας του δήμου Ιωαννιτών, όπως επίσης και των υπηρεσιών εκπαίδευσης.

Tου ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ