Ήπειρος

Προβληματισμός για τα «λουκέτα» που έρχονται

Off

Γενικευμένη είναι η αντίδραση νηπιαγωγών και αναπληρωτών εκπαιδευτικών απέναντι στο υπουργείο Παιδείας και στο σχέδιο νόμου που κατατέθηκε προ ημερών στη Βουλή για θέματα της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας στην αιτιολογική έκθεση του σχεδίου νόμου χαρακτηρίζει παιδαγωγικά επιβεβλημένη τη ρύθμιση, που συμβάλλει στην ορθολογική κατανομή του εκπαιδευτικού προσωπικού και στην εξοικονόμηση δαπανών.
Από την άλλη όμως, νηπιαγωγοί και αναπληρωτές επισημαίνουν πως εάν δεν αποσυρθούν τα επίμαχα άρθρα, το αποτέλεσμα θα είναι το λουκέτο σε έναν τεράστιο αριθμό νηπιαγωγείων σε κωμοπόλεις και χωριά και από την άλλη την ανατροπή της κατάταξης στους σχετικούς πίνακες των αναπληρωτών.
Νηπιαγωγοί και αναπληρωτές με την στήριξη του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων αντίστοιχα πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ηπείρου επιδίδοντας σχετικά ψηφίσματα με τα οποία ζητούν την απόσυρση των επίμαχων άρθρων.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Στεφ. Σίντος εάν εφαρμοστεί η πρόβλεψη για ελάχιστο αριθμό 14 μαθητών ανά νηπιαγωγό, θα οδηγηθούν σε κλείσιμο πολλά νηπιαγωγεία, ενώ η ύπαιθρος θα οδηγηθεί σε περαιτέρω μαρασμό με την κατάργηση ζωτικών δομών όπως είναι τα σχολεία.
Με την εφαρμογή των άρθρων οι οργανικές θέσεις στα νηπιαγωγεία με δυναμικότητα μικρότερη των 14 παιδιών καταργούνται ενώ υπάρχει μία σειρά ασαφειών, για τα οποία δεν έχουν δοθεί διευκρινίσεις. 
Από την πλευρά της η ΕΛΜΕ ζητά την κατάργηση του προσοντολογίου, απαιτεί μαζικούς διορισμούς, κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων και κατοχύρωσή τους για όλα τα διδακτικά αντικείμενα.
Απαιτεί επίσης την αποχώρηση της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ από τον εθνικό διάλογο που οδηγεί, όπως αναφέρει στην πλήρη διάλυση του σχολείου και των εργασιακών δικαιωμάτων.
Η Ελευθερία Νάτσια, νηπιαγωγός και η Μαίρη Αλεξίου αναπληρώτρια αναφέρθηκαν στα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στο ενδεχόμενο ψήφισης των σχετικών άρθρων ενώ η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Ηπείρου Αγγελική Φωτεινού τόνισε πως ο διάλογος δεν έχει ολοκληρωθεί και δεν υπάρχουν τετελεσμένα.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου