Τελευταία Νέα

Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023 11:11
Τελευταία Ενημέρωση: 19 Απριλίου 2016
Πολιτισμός

Πρόσβαση στην ιστορία της δικτατορίας

Off

Όχι μία, αλλά πολλές σταγόνες της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας είναι αυτές που «στάζουν» από τα τεκμήρια της έκθεσης με τίτλο «Σκοτεινή Επταετία: Η δικτατορία των συνταγματαρχών» που φιλοξενείται στη Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων.
Η έκθεση του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον κοινοβουλευτισμό και τη δημοκρατία, σε συνεργασία με το Δήμο Ιωαννιτών εγκαινιάστηκε προ ημερών και ήδη αποτελεί αντικείμενο εκπαιδευτικών επισκέψεων σχολείων της περιοχής.
Οι μαθητές της Β’ τάξης του Λυκείου της Ζωσιμαίας Σχολής βρέθηκαν χθες το πρωί στη Δημοτική Πινακοθήκη, όπου μαζί με τους καθηγητές τους Αθηνά Ντέλλα και Κωνσταντίνο Κοσμά είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στην έκθεση, αλλά και να αυτενεργήσουν στις θέσεις εργασίας, εκφράζοντας τις δικές τους σκέψεις για την περίοδο της δικτατορίας.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης της Δημοτικής Πινακοθήκης Δημήτρης Γιωτίτσας αναφέρθηκε στη σημασία που έχει για τους διοργανωτές η επίσκεψη μαθητών τόσο της Πρωτοβάθμιας όσο και της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
«Τα τεκμήρια μπορούν να αποτελέσουν πηγές έμπνευσης για τα παιδιά και φυσικά πηγές γνώσης», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο επισκέπτης της έκθεσης, ενήλικας ή μαθητής, έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ο ίδιος τον τρόπο της περιήγησής του στην έκθεση, παρακολουθώντας την πορεία των γεγονότων μέσα από τη χρονολογική παράταξη των τεκμηρίων, αλλά και πραγματοποιώντας τη δική του έρευνα και αναζητώντας περισσότερες πληροφορίες στο αρχειακό υλικό που είναι διαθέσιμο σε ειδικά διαμορφωμένες θέσεις εργασίας.
Τα τεκμήρια της έκθεσης: φωτογραφίες, πρωτοσέλιδα εφημερίδων, έντυπα, χειρόγραφα, αφίσες και οπτικοακουστικά τεκμήρια προέρχονται από ελληνικά και ξένα αρχεία, δημόσια και ιδιωτικά, όπως η Βιβλιοθήκη της Βουλής, τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας, το Μουσείο Μπενάκη, το Αρχείο δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο, η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, αλλά και από πολλές ιδιωτικές συλλογές.
Η έκθεση, στο πλαίσιο της οποίας θα πραγματοποιείται εκπαιδευτικό πρόγραμμα, θα διαρκέσει έως τις 27 Μαΐου.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ