Ήπειρος

Σε πλήρη λειτουργία και το Τσεπέλοβο

Off

Για τρίτη συνεχόμενη μέρα έφτασαν στην Μαθητική Εστία Τσεπελόβου λεωφορεία με πρόσφυγες που φιλοξενούνται σε έναν αξιοπρεπέστατο χώρο, που φυσικά δεν έχει την παραμικρή σχέση με τις άθλιες συνθήκες της Ειδομένης από όπου έφτασαν οι πρόσφυγες.
Μέχρι στιγμής στο χωριό του Ζαγορίου φιλοξενούνται 159 άτομα εκ των οποίων 70 παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών.Το βράδυ της Δευτέρας έφτασαν δύο ακόμη λεωφορεία με 90 άτομα, που εγκαταστάθηκαν στη Μαθητική Εστία. 
Το βασικό ζητούμενο στο εξής είναι σύμφωνα με τον Δήμαρχο Ζαγορίου Βασίλη Σπύρου να παραμείνει στα ίδια επίπεδα ο αριθμός των προσφύγων, καθώς δεν υπάρχουν επιπλέον δυνατότητες, όχι στη Μαθητική Εστία, αλλά σε σχέση με τον αριθμό των κατοίκων του χωριού.
Ο κ. Σπύρου έλαβε τις σχετικές διαβεβαιώσεις τις τελευταίες ημέρες από τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημ. Βίτσα, ότι ο αριθμός των φιλοξενούμενων στο Τσεπέλοβο θα μείνει στα σημερινά επίπεδα και δεν θα υπάρξουν νέες αφίξεις.
Μέχρι στιγμής όλα κυλούν απόλυτα φυσιολογικά και ήρεμα με τους πρόσφυγες να δηλώνουν απόλυτα ικανοποιημένοι από τις συνθήκες που συνάντησαν στο Τσεπέλοβο. Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν αναλάβει την σίτιση των προσφύγων σε καθημερινή βάση με φαγητό που μεταφέρεται από το στρατόπεδο Καλπακίου.

Θέμα με τη διασπορά
Το γεγονός πάντως ότι στην αντιμετώπιση του προσφυγικού και στη διαχείριση από το Κεντρικό Συντονιστικό έχουν επιλεγεί ως χώροι φιλοξενίας, κλειστοί ή ανοιχτοί, σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως στα Ιωάννινα, ενώ άλλες περιοχές δεν φιλοξενούν ούτε έναν πρόσφυγα, έχει δημιουργήσει ένα σοβαρό ζήτημα δυσπιστίας απέναντι σε όσους έχουν την ευθύνη.
Αυτό επισημάνθηκε τις τελευταίες ημέρες και στον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό κ. Βίτσα, που φέρεται να έχει ξεκαθαρίσει ότι οι αριθμοί των προσφύγων που θα μετακινηθούν από την Ειδομένη και τον Πειραιά, θα μετεγκατασταθούν σε Κέντρα Φιλοξενίας σε περιοχές που δεν φιλοξενούν πρόσφυγες μέχρι στιγμής.
Το ζήτημα της διασποράς των προσφύγων έθεσε και ο πρόεδρος του Παραρτήματος Ιωαννίνων του Ερυθρού Σταυρού Νικ. Γερασιμίδης σε χθεσινές δηλώσεις, αναφέροντας ενδεικτικά τις περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας και της Άρτας όπου δε λειτουργεί κανένα Κέντρο Φιλοξενίας.
«Αποδεικνύεται ότι όπου λειτουργούν κλειστοί χώροι με μικρό αριθμό ατόμων, χωρίς να διαταράσσεται η τοπική κοινωνία, δεν υπάρχουν προβλήματα. Αντιθέτως σε μεγάλα Κέντρα όπως στον Κατσικά ή στη Φιλιππιάδα υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με τις συνθήκες.
Είναι δύσκολο πάντως να φανταστώ ότι οι 1200 πρόσφυγες στον Κατσικά θα μεταφερθούν στην Παιδόπολη. Μία δομή οργανωμένη μπορεί να φιλοξενήσει 300 – 400 άτομα. Οι 1200 είναι ένα φιλόδοξο σχέδιο αλλά δεν νομίζω ότι είναι εφικτό», τόνισε ο κ. Γερασιμίδης.
Ο Ερυθρός Σταυρός συνεχίζει να βρίσκεται δίπλα στους πρόσφυγες, ενώ από τα παραρτήματα της Ηπείρου έχει διατεθεί προσωπικό από τις υπηρεσίες του για την κάλυψη αναγκών στα νησιά του Αιγαίου.

Δεν ξεχνούν τους συμπολίτες
Παρά την ένταση του προσφυγικού ζητήματος, ο Ερυθρός Σταυρός ενόψει και του Πάσχα δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στη βοήθεια στις οικογένειες των συμπολιτών, που επίσης αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.
Έτσι, ήδη σε πολλά σούπερ μάρκετ έχουν τοποθετηθεί τα ειδικά καλάθια όπου όποιος επιθυμεί και έχει τη δυνατότητα μπορεί να αφήνει προϊόντα που έχει αγοράσει.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ