Ήπειρος

Περιμένοντας την Ανάσταση σε κλίμα κατάνυξης

Off

Με τη λειτουργία της Αποκαθήλωσης του Ιησού ολοκληρώθηκε ο εορτασμός το πρωί της Μεγ. Παρασκευής στους ιερούς ναούς της χώρας, όπου συνέρρευσε πλήθος πιστών, που προσήλθε για να προσκυνήσει το σώμα του Ιησού, μετά τη Σταύρωσή του.
Στην κατανυκτική ατμόσφαιρα που δημιουργούν οι ψαλμοί της Μ. Εβδομάδας, οι πιστοί, όλοι μαζί και ο καθένας χωριστά, βυθισμένος στις δικές του σκέψεις, περιμένουν τη δική τους Ανάσταση, σε μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για τη χώρα, τους πολίτες, αλλά και το σύνολο της ανθρωπότητας, που βιώνει ιστορικές στιγμές.
Στις εκκλησίες των Ιωαννίνων από νωρίς το πρωί είχε ολοκληρωθεί ο στολισμός των Επιταφίων, τους οποίους προσκυνούν οι πιστοί καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ενώ το βράδυ μετά την Ακολουθία του Επιταφίου, θα ακολουθήσει η περιφορά των Επιταφίων από τις Ενορίες της πόλης και η συγκέντρωσή τους στην κεντρική πλατεία, τηρώντας ένα παραδοσιακό έθιμο δεκαετιών.  
Το ίδιο κατανυκτική, ίσως και ακόμη περισσότερο, η ατμόσφαιρα σε μικρές εκκλησίες, ναούς και μοναστήρια, όπως στη Μονή της Παναγίας της Μολυβδοσκέπαστης (φωτό), σε απόσταση αναπνοής από τα σύνορα με την γειτονική Αλβανία, όπου τελέστηκε η λειτουργία της Αποκαθήλωσης το πρωί της Μεγ. Παρασκευής. 
Κατά την επιστροφή του Επιταφίου στην κάθε Εκκλησία, το έθιμο προστάζει να τον κρατάνε ψηλά ώστε κάτω από τον Επιτάφιο, να περάσουν οι πιστοί προσκυνώντας για να αποκτήσουν δύναμη και φώτιση.

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου