Ήπειρος

Ανεργία, η «πληγή» που δεν κλείνει ποτέ

Off

Η ανεργία είναι μία από τις μεγαλύτερες «πληγές» σήμερα στην Ευρώπη. Ιδιαίτερα το πρόβλημα με την ανεργία των νέων ανθρώπων, αλλά και των μακροχρόνια ανέργων είναι πολύ μεγάλο. Ειδικά όμως, για την Ελλάδα το πρόβλημα μεγεθύνεται υπερβολικά με τις ελληνικές περιφέρειες να καταγράφουν συνεχή, αρνητικά ρεκόρ κάθε χρόνο και να περιλαμβάνονται στις πρώτες δέκα περιφέρειες με τη μεγαλύτερη ανεργία. Ανάμεσα σε αυτές και η Ήπειρος που αποτελεί μία ζώνη ανεργίας στην πράξη για μεγάλα τμήματα του πληθυσμού.
Τα νέα δεδομένα για την περιφερειακή ανεργία του 2015, δημοσιεύτηκαν από την Eurostat την Πέμπτη (http://ec.europa.eu/eurostat) και δείχνουν μεν ότι πάνω από το 60% των περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταγράφουν μείωση κατά τουλάχιστον 0,5 εκατοστιαίες μονάδες στο ποσοστό της  ανεργίας το 2015 σε σύγκριση με το 2014, ωστόσο, τα  ποσοστά ανεργίας συνέχισαν και αυτή τη χρόνια να διαφοροποιούνται με μεγάλες αποκλίσεις ανάμεσα στις περιοχές της Ευρώπης.
Τα χαμηλότερα επίπεδα ανεργίας καταγράφονται στις περιοχές του Φράιμπουργκ (Freiburg) και Niederbayern (και οι δύο 2,5 %), την Άνω Βαυαρία (Oberbayern) και το Oberpfalz (και οι δύο 2,7 %), στη Γερμανία ακολουθούμενες από την Πράγα στην Τσεχία (2,8%). 
Στην άλλη άκρη, τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας καταγράφηκαν στη Μελίγια (Melilla 34,0%) και την Ανδαλουσία (31,5%) στην Ισπανία, στη «δική μας» Δυτική Μακεδονία (30,7%) καθώς και στις περιφέρειες Κανάρια και Εστρεμαδούρα (Extremadura) με 29,1% στην Ισπανία. 
Μεταξύ των 274 περιφερειών της ΕΕ, 60 είχαν ποσοστό ανεργίας 4,7 % ή λιγότερο το 2015 , το μισό δηλαδή ου μέσου όρου της ΕΕ (9,4%) και σε αυτές περιλαμβάνονται 24 περιφέρειες της Γερμανίας, 21 του Ηνωμένου Βασιλείου, 5 της Αυστρίας, 3 της Τσεχίας, Βελγίου, Ουγγαρίας και Ρουμανίας και μίας στην Ιταλία. 
Από την άλλη πλευρά 29 περιφέρειες είχαν ποσοστό τουλάχιστον 18,8%, διπλάσιο από εκείνο της ΕΕ από τις οποίες 11 είναι στην Ελλάδα, 10 στην Ισπανία και 4 σε Γαλλία και Ιταλία.

Οι νέοι
Το 2015, το μέσο ποσοστό ανεργίας για τους νέους ηλικίας μεταξύ 15 και 24 στην ΕΕ ήταν 20,4%. Σε περισσότερα από τα τρία τέταρτα των περιφερειών της ΕΕ, το ποσοστό ανεργίας για τους νέους ήταν τουλάχιστον διπλάσιο από αυτό της συνολικής ανεργίας.
Οι διαφορές στο ποσοστό ανεργίας για τους νέους από περιφέρεια σε περιφέρεια, δε, είναι πολύ έντονες. Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στις γερμανικές περιφέρειες, Oberbayern (3,4%), Φράιμπουργκ (4,7%), Mittelfranken (5,2%), WeserEms (5,7%) και Καρλσρούη (5,8%) και τα υψηλότερα στη Θέουτα (Ceuta 79,2%) και Μελίγια (72,0%) στην Ισπανία με πολλές ελληνικές περιφέρειες να είναι κοντά όμως.

Μακροχρόνια ανεργία
Η μακροχρόνια ανεργία που είναι το ποσοστό των ανέργων που βρίσκονται εκτός εργασίας για 12 μήνες ή περισσότερο, έφτασε στο 48,3% κατά μέσο όρο στην ΕΕ το 2015.
 Στις περιφέρειες της ΕΕ, τα χαμηλότερα ποσοστά μακροχρόνιας ανεργίας καταγράφηκαν στο Βουκουρέστι (13,9 %), στη Ρουμανία και στην περιφέρεια Hampshire & Isle of Wight στο Ηνωμένο Βασίλειο (15,0%) , αλλά και σε έξι περιφέρειες της Σουηδίας. Από την αντίθετη πλευρά, περισσότερο από τα τρία τέταρτα των ανέργων ήταν εκτός εργασίας για τουλάχιστον ένα χρόνο σε τέσσερις ελληνικές περιφέρειες : Πελοπόννησο (77,1%) , Αττική (76,7%), Στερεά Ελλάδα (76,4%) και η Δυτική Ελλάδα (76,3%). Στον πίνακα αυτό με τις 10 περιφέρειες κυριαρχεί η Ελλάδα με την Ήπειρο να καταγράφει 72,7.

Η Ήπειρος
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η πορεία της ανεργίας στην Ήπειρο είναι πτωτική. Στη νεανική ανεργία από το 2014 (69,8) πέφτει στο 58,6 ενώ στη μακροχρόνια ανεργία από το 75,8 του 2014 έρχεται στο 72,7 του 2015. Παρ’ όλα αυτά, η περιφέρεια της Ηπείρου παραμένει στην κατηγορία με τους περισσότερους ανέργους σε αυτές τις κατηγορίες σε όλη την Ευρώπη.
Το πρόβλημα της ανεργίας υποσκάπτει την κοινωνική συνοχή και προσθέτει ακόμα περισσότερα προβλήματα στο μέλλον αφού απαξιώνει την εργασία και τις γνώσεις των ανθρώπων που βγαίνουν εκτός δουλειάς. Από την άλλη τέτοια νούμερα, δεν μπορεί παρά να εντοπίζουν και το από πού θα πρέπει να ξεκινήσουν οι αναπτυξιακές πολιτικές. 

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου