Πολιτισμός

Στη σκηνή το Χορευτικό του Δήμου

Off

Το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών, το οποίο φέτος συμπληρώνει 32 χρόνια από την ίδρυσή του, παρουσιάζει την Κυριακή 15 Μαΐου και ώρα 7 μ.μ., στην αίθουσα «Βασίλειος Πυρσινέλλας» την ετήσια παράσταση του τμήματος με τη συμμετοχή όλων των χορευτών του. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
Την καλλιτεχνική επιμέλεια εκδήλωσης έχουν οι: Ηλίας Γκαρτζονίκας, Νίκος Νούσιας, Βασίλης Ράπτης (εκπ. Φυσικής Αγωγής).
Συμμετέχουν οι μουσικοί: 
Κώστας Βέρδης, κλαρίνο – Γιώργος Πατσούρας, τραγούδι -Βασίλης Τσίκας, λαούτο-Διαμάντης Παπαναστασίου, τουμπερλέκι- νταούλι- Φώτης Καραμπάς, βιολί -Αντώνης Τζιάσιος, ντέφι -Σαράντης Δράμαλης, τρομπέτα -Σοφία Ζώη, κανονάκι-τραγούδι -Δημήτρης Ψαθάς, ζουρνάς-Βαγγέλης Ψαθάς, νταούλι -Παναγιώτης Ζηκίδης, γκάιντ’.
Το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών Πνευματικού Κέντρου Ιωαννιτών ιδρύθηκε το 1984. 
Στις πολυεπίπεδες δράσεις του συγκαταλέγονται περίπου 550 παρουσίες στην Ελλάδα και χώρες της Ευρώπης, Αφρικής, Αμερικής και Ασίας καθώς και η διοργάνωση 51 παραγωγών- εκδηλώσεων.
Οι διοργανώσεις αναλύονται σε: 15 θεματικές μουσικοχορευτικές παραγωγές, 5 θεματικές και τιμητικές συναυλίες, 11 σεμινάρια παραδοσιακού χορού (4 για χοροδιδασκάλους, 2 για γυμνάσια ευρωπαϊκών χορών και 5 για τους χορευτές του), 8 φεστιβάλ ή μουσικοχορευτικές συναντήσεις και 13 γιορτές τσίπουρου.  
Η μεγαλύτερη στιγμή στην ιστορία του είναι η κατάκτηση της πρώτης θέσης και του χρυσού κυπέλλου στο χορό και της τρίτης στο τραγούδι (από τις χορεύτριές του), σε διεθνές διαγωνιστικό φεστιβάλ στη Λιθουανία το 2009, το οποίο τελούσε σε λειτουργικές σχέσεις με την ΟΥΝΕΣΚΟ.
Επίσης συμμετείχε στην επίτευξη ενός νέου παγκοσμίου ρεκόρ «Γκίνες» (Guinness World Records), το οποίο αφορούσε στους περισσότερους χορευτές, που χόρεψαν ομοιόμορφα το «Ζεϊμπέκικο», στο πλαίσιο του 31ου Διεθνούς Φεστιβάλ Αγίας Νάπας. Συνολικά ήταν 754 χορευτές.  
Δεκάδες φορές παρουσιάστηκε ενώπιον των εκάστοτε Προέδρων της Ελληνικής Δημοκρατίας, Πρωθυπουργών. Είναι ένα από τα πιο πολυπροβεβλημένα τηλεοπτικώς συγκροτήματα στην Ελλάδα και παραστάσεις του προβλήθηκαν από όλους σχεδόν τους τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλήνιας και δορυφορικής εμβέλειας.
Οι άνω των 250 μαθητές-χορευτές όλων των ηλικιών, διδάσκονται και έχουν παρουσιάσει πάνω από 500 χορούς 35 περιοχών της στεριανής και νησιώτικης Ελλάδας, 180 τραγούδια ερμηνευμένα από τους ίδιους ενώ έχουν αναπαραστήσει 45 έθιμα και δρώμενα.
Υπεύθυνοι διδασκαλίας και σκηνικής παρουσίασης των Τμημάτων είναι οι εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Ηλίας Γκαρτζονίκας, Νίκος Νούσιας και Βασίλης Ράπτης.

 

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου