Σάββατο 25 Ιουνίου 2022 10:39
Τελευταία Ενημέρωση: 25 Μαΐου 2016
Επικαιρότητα

Άρωμα ενός τρόπου ζωής των Ιωαννίνων

Off

Την ευκαιρία να θαυμάσει από κοντά το πώς ήταν το εσωτερικό ενός χαρακτηριστικού αρχοντικού των Ιωαννίνων έχει το κοινό που μπορεί να επισκέπτεται την «Έκθεση Οικοσκευής του Αρχοντικού Μίσιου», στο μεγαλοπρεπές και καλοδιατημένο κτίριο της οδού Ασωπίου.
Τα εγκαίνια έγιναν  την Τετάρτη το απόγευμα παρουσία πλήθους κόσμου, από τον δήμαρχο Θωμά Μπέγκα και τον περιφερειάρχη Αλέξανδρο Καχριμάνη με την παρουσία της Γενικής διευθύντριας Αναστήλωσης Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού Ευγενίας Γατοπούλου
Τον συντονισμό είχε η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων ενώ το έργο για τη «Διαμόρφωση και ανάδειξη του ισόγειου χώρου του Αρχοντικού Μίσιου και δημιουργία εκθεσιακού χώρου» εκτελέσθηκε δι’ αυτεπιστασίας από τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων και από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ηπείρου, Βορείου Ιονίου & Δυτικής Μακεδονίας στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2014.
Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων ο κ. Β. Κασκάνης εκ μέρος της Υπ. Νεωτέρων Μνημείων αναφέρθηκε στο χώρο όσο και τα εκθέματα που δίνουν μία καθαρή εικόνα για τα αρχοντικά της πόλης ενώ η κ. Γατοπούλου αναφέρθηκε στο τρόπο που ζούσαν οι οικογένειες εκείνη την εποχή σημειώνοντας ότι η ευμάρεια κάποιων οικογενειών αποτυπώνεται στο γεγονός ότι έχτιζαν μεγάλα αρχοντικά σπίτια αλλά και στο περιεχόμενο των σπιτιών αυτών. 
Στα εκθέματα γίνεται πάντρεμα της παράδοσης με κοσμοπολίτικες αναφορές που ήταν απόρροια των ταξιδιών και φυσικά του εμπορίου που ήταν ιδιαίτερα ανεπτυγμένο. 
Ο κ. Ιωάννης Βλαχοστέργιος αναφέρθηκε στα εκθέματα που είχε την ευκαιρία να μελετήσει όσο ο ίδιος ήταν προϊστάμενος της Υπηρεσίας ενώ παρέδωσε πλακέτα στον κ. Κασκάνη θέλοντας να τιμήσει με αυτό τον τρόπο τις προσπάθειες της Υπηρεσίας. 
Η έκθεση βρίσκεται στην οδό Ασωπίου 9, και παρουσιάζονται αντικείμενα της οικοσκευής του Αρχοντικού Μίσιου, που παρέμειναν επί χρόνια στις αποθήκες του. Με την «αφήγηση» μέσω των εκθεμάτων, επιδιώκεται η επαναφορά στη μνήμη των «λειτουργιών» παλαιότερων εποχών που ελάμβαναν χώρα στα αρχοντικά της πόλης μας και γενικότερα της πολιτισμικής τους ταυτότητας.  
Η έκθεση ακολουθεί τις τρέχουσες προτάσεις μουσειολογίας και αισθητικής, με ρόλο διττό, εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό, που υπηρετείται από ανάλογο εποπτικό υλικό και χρήση πολυμέσων, τα οποία μετατρέπουν την περιήγηση στην έκθεση, σε ένα συναρπαστικό και ταυτόχρονα επιμορφωτικό ταξίδι στο χρόνο. 
 Η έκθεση είναι σχεδιασμένη ώστε να είναι επισκέψιμη και από ΑμεΑ.    

 

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου