Επικαιρότητα

Μία έκθεση που στέλνει διεθνές μήνυμα

Off

Εφαλτήριο για την αναθέρμανση του αιτήματος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και σύσσωμης της τοπικής κοινωνίας, πολιτών και φορέων, προς το υπουργείο Πολιτισμού, να προωθηθεί στην οριστική λίστα η ένταξη του αρχαιολογικού χώρου Δωδώνης στα μνημεία της UNESCO, αποτελεί η έκθεση με θέμα το Μαντείο της Δωδώνης που εγκαινιάζεται τη Δευτέρα στο Μουσείο της Ακρόπολης.
Σκοπός της έκθεσης είναι να κάνει ευρύτερα γνωστό στο κοινό, το παλαιότερο ελληνικό μαντείο, να δείξει και να αναδείξει τον τρόπο λειτουργίας και τη σημασία του στον αρχαίο κόσμο, αλλά και να αναδείξει την ανάγκη του ανθρώπου, να προβλέπει το μέλλον.
Αυτή είναι η κεντρική στόχευση των διοργανωτών της έκθεσης όμως όπως τόνισε ο Έφορος Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων Κ. Σουέρεφ οι σκέψεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων πηγαίνουν πιο μακριά και φτάνουν μέχρι την ένταξη του μνημείου στον κατάλογο των μνημείων της UNESCO. Η πρόταση ένταξης των μνημείων υποβάλλεται από το υπουργείο Πολιτισμού στην Εθνική Επιτροπή της UNESCO, που με τη σειρά της προωθεί το αίτημα στη Διεθνή Επιτροπή.
Ουσιαστικά το κρισιμότερο στάδιο είναι αυτό που αναφέρεται στο υπουργείο Πολιτισμού, καθώς θα πρέπει να υποβληθεί το σχετικό αίτημα για την ένταξη του αρχαιολογικού χώρου της Δωδώνης στη σχετική λίστα.
«Αυτό που προτείνουμε είναι να μπει στην τελική λίστα της UNSECO και ο αρχαιολογικός χώρος στο σύνολό του, αλλά και εξειδικευμένα το μοναδικό υλικό των μολύβδινων ενεπίγραφων, στα οποία είναι χαραγμένα τα αιτήματα των πολιτών προς το Μαντείο, αναζητώντας απάντηση», σημείωσε ο κ. Σουέρεφ.
Ενδέχεται, να ζητηθούν συμπληρωματικά στοιχεία από το υπ. Πολιτισμού, τα οποία η Εφορεία Αρχαιοτήτων είναι σε θέση να χορηγήσει άμεσα.

Η έκθεση
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα στο Μουσείο της Ακρόπολης, με τα εκθέματα να προέρχονται από το Αρχαιολογικό Μουσείο και την συλλογή Καραπάνου, που φιλοξενείται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.
Η αφήγηση της έκθεσης ξεκινάει με τη Δωδώνη της ύστερης εποχής του χαλκού. Πήλινα και χάλκινα αντικείμενα αναδεικνύουν την ταυτότητα των πρώτων κατοίκων, την αρχέγονη λατρεία της Μητέρας Γης και την καθιέρωση της λατρείας του Διός. Στη συνέχεια, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο Δία και την κυρίαρχη παρουσία του στο ιερό. Κεντρικό θέμα είναι η μαντική βελανιδιά που με το θρόισμα των φύλλων της απαντούσε στα αγωνιώδη ερωτήματα των ανθρώπων για τα μελλούμενα. Τους χρησμούς αποκρυπτογραφούσαν ακόμη οι ιερείς από τους ήχους χάλκινων λεβήτων και το κρώξιμο των περιστεριών. Στις ανασκαφές της Δωδώνης ήρθαν στο φως μερικές χιλιάδες ερωτήματα των επισκεπτών του ιερού χαραγμένα σε μολύβδινα ελάσματα. Ορισμένα τέτοια ελάσματα με ερωτήματα για το εμπόριο, τα χρέη, τα περιουσιακά, τα δικαστήρια, την υγεία, την απόκτηση παιδιών, τον επικείμενο γάμο, την προίκα και τη χηρεία παρουσιάζονται σε ξεχωριστή ενότητα της έκθεσης. Από τα αναθήματα στο ιερό εκτίθενται τμήματα από χάλκινους ανδριάντες, επωμίδες, τελαμώνες, ξίφη, αφιερώματα αυτών που ωφελήθηκαν ή ζητούσαν τη βοήθεια των θεών. Επιπλέον, μέσα από χαρακτηριστικά νομίσματα, τονίζεται και ο πολιτικός χαρακτήρας του μαντείου καθώς και η σχέση του με τον βασιλιά Πύρρο της Ηπείρου. Τέλος, δύο εκθέματα από το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζουν τις σχέσεις της Δωδώνης με την Αθήνα.
Η έκθεση θα συνοδεύεται από επιστημονικό κατάλογο των εκθεμάτων. Σε μεγάλη οθόνη στον εκθεσιακό χώρο θα παρουσιάζεται βίντεο για το μαντείο και το φυσικό του περιβάλλον.
Στο εστιατόριο του Μουσείου θα προσφέρονται γιαννιώτικα εδέσματα σε όλη τη διάρκεια της έκθεσης.

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου