Επικαιρότητα

Σχέδιο δράσης για μεταβατική περίοδο

Off

Στην επιτακτική αναγκαιότητα εκπόνησης και υλοποίησης ενός επιχειρησιακού σχεδίου δράσης μεταβατικής περιόδου ανά περιφέρεια για να αντιμετωπιστεί το σύνολο των ζητημάτων που σχετίζονται με τη διαχείριση των απορριμμάτων, κατέληξε η 10η Πανελλήνια Σύνοδος των ΦΟΔΣΑ που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες στα Ιωάννινα. 
Ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Ιωαννίνων Σπ. Κωνσταντόπουλος αναφέρθηκε στα συμπεράσματα και τον απολογισμό της Συνόδου, τονίζοντας ότι βασική προϋπόθεση για την εφαρμογή οποιαδήποτε μοντέλου διαχείρισης, είναι να ληφθεί υπόψη η κρίσιμη οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα καθώς και οι ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής. 
«Το ίδιο ισχύει και για την αποδέσμευση του περιορισμού της πρόσληψης προσωπικού σε όλο το φάσμα διαχείρισης των απορριμμάτων και υπηρεσιών ανταποδοτικού χαρακτήρα. Θα πρέπει ακόμη να προχωρήσει η υλοποίηση των ήδη δρομολογημένων και ώριμων έργων που θα συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων και να ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο των ΦΟΔΣΑ, το οποίο παραμένει σε εκκρεμότητα από το 2010, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ Βαθμού και ειδικότερα την πρόταση της ΚΕΔΕ και τις αποφάσεις των Δήμων». Σημείωσε ο κ. Κωνσταντόπουλος.
Τα συμπεράσματα και οι προτάσεις στο πλαίσιο της Συνόδου θα κατατεθούν στην ΚΕΔΕ που με τη σειρά της θα τα προωθήσει στα συναρμόδια υπουργεία προς επίλυση.
Τέλος, όσον αφορά το ιδιαίτερο θέμα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, το οποίο βρίσκεται σε εκκρεμότητα από τον Σεπτέμβριο του 2015, λόγω της διαφορετικής προσέγγισης υπηρεσιών του Υπουργείου για την μετατροπή της νομικής μορφής του ΦΟΔΣΑ, θα πρέπει να δοθεί άμεσα λύση από το αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα τα δύο δημόσια έργα η ομαλή λειτουργία του ΦΟΔΣΑ και ο σχεδιασμός του.   

Οφειλές των δήμων 
στα Ιωάννινα
Ο κ. Κωνσταντόπουλος ρωτήθηκε και για το κατά πόσον ισχύει στην περίπτωση των Ιωαννίνων η αναφορά του περιφερειάρχη κ. Καχριμάνη σχετικά με τα χρήματα που οφείλουν πολλοί δήμοι στους ΦΟΔΣΑ με συνέπεια δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία τους.
«Οι περισσότεροι δήμοι ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους και δεν έχουν οφειλές. Υπάρχουν όμως δύο δήμοι που έχουν οφειλές προς το ΦΟΔΣΑ, που θα πρέπει να τις ικανοποιήσουν, για να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα στη λειτουργία του Φορέα», τόνισε ο κ. Κωνσταντόπουλος.
Πληροφορίες αναφέρουν, ότι οι δύο δήμοι που οφείλουν σημαντικά ποσά στο ΦΟΔΣΑ είναι οι δήμοι Πωγωνίου και Κόνιτσας, ενώ οφειλές έχει και ο δήμος Βορ. Τζουμέρκων, που εξαρχής είχε διαφωνήσει με την χωροθέτηση και λειτουργία του ΧΥΑΣ στα όριά του και ίσως αυτή η πολιτική στάση και θέση εξηγεί (αλλά δε δικαιολογεί) τη μέχρι σήμερα στάση του απέναντι στον ΦΟΔΣΑ.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου