Τελευταία Νέα

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022 03:12
Τελευταία Ενημέρωση: 29 Ιουλίου 2016
Πολιτισμός

«Βαρύτερα είν’ τα ξένα» στο Δροσοχώρι

Off

Η Θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Δροσοχωρίου παρουσιάζει την Τετάρτη 3 Αυγούστου στις 9:00μ.μ. στην πλατεία του χωριού την θεατρική – χορευτική παράσταση «Βαρύτερα είν' τα ξένα….».
Η θεατρική διασκευή και η σκηνοθεσία είναι του Άγγελου Ντίλιου, η διδασκαλία του χορού του Άκη Τζελέτα, ενώ παίζουν οι εξής:
Ελπίδα Θεοχαρη, Αλίκη Στάικου, Μαίρη Κατέρη, Νίνα Κλιτσινάρη, Ρένα Τσιώνη 
Ευαγγελία Μπίστα, Κατερίνα Κατερη, Ματίνα Τζιάλλα, Ηλέκτρα Καρβούνη Καρατζά, Νεφέλη Τσαπαρλή, Αγγελική Τσιώνη, Μαρίνα Κολιονασιου, Όλγα Φωτου, Σάσα Τρουμπούκη, Θόδωρος Κατέρης, Κώστας Κολιονάσιος, Τάσος Βασιλείου, Βασίλης Κλιτσινάρης, Μπάμπης Κατέρης, Σπύρος Κολιονάσιος. "Την ξενιτιά, την γυμνωσιά, την πίκρα, την αγάπη, τα τέσσερα τα ζύγιασαν, βαρύτερα είν' τα ξένα", "Ο ξένος εις την ξενιτιά, πρέπει να βάνει μαύρα, για να ταιριάζ' η φορεσιά με της καρδιάς τη λαύρα" αλλά και «Η ξενιτιά κι ο θάνατος αδέλφια ελογιούνται».
Το δημοτικό τραγούδι προσεγγίζει με διάφορους τρόπους την Ξενιτιά σε κάθε περιοχή της Ελλάδας. Στην Ήπειρο κυριαρχεί ο αβάσταχτος πόνος για αυτόν που φεύγει, ίσως για πάντα, στη Θράκη συναντάται μεγάλος αριθμός τραγουδιών για τη νέα που θα παντρευτεί μακριά, στα νησιά καλείται συχνά η θάλασσα να είναι ο αγωγός του μηνύματος στον ξενιτεμένο αλλά και ο κύριος υπεύθυνος για το αν θα μπορέσει να γυρίσει ασφαλής κ.α.. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα κινηθεί και η παρουσία χορευτών της παράστασης.

 

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου