Επικαιρότητα

«Υγεία για όλους» με συνέργειες

Off

Η αύξηση της συμπληρωματικότητας σχετικών δράσεων στα πλαίσια της κοινωνικής αλληλεγγύης με εξασφάλιση των συνεργειών με συναφείς φορείς, σεβασμό της διαπολιτισμικής ετερότητας και η μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας των παρεμβάσεων είναι ο στόχος του σχεδίου δράσης με τίτλο «Υγεία για όλους» που παρουσιάστηκε το απόγευμα της Πέμπτης στα Ιωάννινα.
Ένα νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα δράσης για την προάσπιση και προαγωγή της υγείας ευάλωτων ομάδων πληθυσμού το οποίο υλοποιείται από την Εταιρεία Πρόληψης και Προαγωγής υγείας με την υποστήριξη των υπουργείων Υγείας και Εργασίας, της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και επιστημονικών φορέων.
Το πρόγραμμα θέτει ως ομάδες – στόχους τους άπορους και ανασφάλιστους, τους Ρομά, τους κατοίκους της ορεινής Θράκης και τους Πομάκους, αλλά και τους πρόσφυγες.
Οι παρεμβάσεις στοχεύουν στην άρση των προβλημάτων στον τομέα της προληπτικής ιατρικής και όχι μόνο και στην ισότιμη συμμετοχή και απεύθυνσή τους στις υπηρεσίες του συστήματος υγείας.
Στο πλαίσιο της δράσης, όπως τόνισε η συντονίστρια του προγράμματος Ελένη Σωτηροπούλου αναπτύσσσεται ένα ολοκληρώμενο πρόγραμμα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και πρόνοιας.
Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει κλινική παιδιατρική εξέταση, εμβολιασμούς, οδοντιατρικούς ελέγχους, γυναικολογικές εξετάσεις, κλινική εξέταση ενηλίκων, δημιουργία ηλεκτρονικής βάσης με το φάκελο κάθε ασθενούς και βάση δεδομένων.

Αξιοσημείωτα στοιχεία
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του προγράμματος παρουσιάστηκαν στατιστικά στοιχεία των προηγούμενων ετών που επιβεβαιώνουν την ανάγκη προάσπισης των άπορων και ανασφάλιστων ομάδων.
Όπως αναφέρθηκε, το 88,7% των παιδιών Ρομά δεν έχει εμβολιαστεί ποτέ για την ηπατίτιδα Β’, ενώ το 88,3% δεν έχει λάβει καμία δόση του εμβολίου MMR .
H έρευνα έγινε σε 3.500 παιδιά σε 46 οικισμούς Ρομά ανά τη χώρα. Τέλος, η καθηγήτρια μαιευτικής – γυναικολογίας Σοφία Καλανταρίδου και ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας Στ. Φούσας αναφέρθηκαν στην αναγκαιότητα υλοποίησης των δράσεων, παράλληλα όμως με τον σεβασμό των ορίων αξιοπρέπειας των ευάλωτων ομάδων – στόχων του προγράμματος.

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου