Επικαιρότητα

Νέο μοντέλο διαχείρισης του προβλήματος, αναζητά ο δήμος

Off

Μία συντονισμένη προσπάθεια να καταστεί σαφές και προς κάθε κατεύθυνση, ότι ο δήμος Ιωαννιτών δεν είναι ο μοναδικός υπεύθυνος και αρμόδιος φορέας για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων στην πόλη, καταβάλλει η δημοτική αρχή, που επιχειρεί να συντονίσει όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες και τους φορείς, αφήνοντας στο περιθώριο τις φιλοζωικές οργανώσεις και τα Σωματεία. 
Αυτό έγινε σαφές με τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο Δημαρχείο της πόλης, στην οποία συμμετείχε το σύνολο των φορέων πλην των εκπροσώπων των φιλοζωικών σωματείων και οργανώσεων, ενδεικτικό της στάσης που κρατά πλέον απέναντί τους, η δημοτική αρχή.
Η σύσκεψη δεν κατέληξε σε κάποια συγκεκριμένη απόφαση πλην των γενικών διαπιστώσεων, με κυριότερο το ότι το φαινόμενο αντί να περιορίζεται, οξύνεται, καθώς αυξάνεται ο αριθμός των ζώων που ασυνείδητα εγκαταλείπονται και μάλιστα παρατηρείται το φαινόμενο εντός των ορίων του δήμου Ιωαννιτών να εγκαταλείπονται ζώα από πολλές περιοχές του νομού. 
Τα βασικά συμπεράσματα της συζήτησης είναι τα εξής:
1. Ο δήμος δεν είναι ο μοναδικός υπεύθυνος για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων.
2. Ο μεγαλύτερος πληθυσμό των αδέσποτων ζώων προέρχεται από πρώην δεσποζόμενα
3. Η κύρια ευθύνη ενός δεσποζόμενου ζώου ανήκει στον κάτοχό του
4. Όλοι οι συναρμόδιοι πολίτες και φορείς πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη που τους αντιστοιχεί:
α) οι πολίτες δεν πρέπει να φιλοξενούν ζώα συντροφιάς χωρίς να έχουν πλήρη συνείδηση της ευθύνης για φιλοξενία του ζώου δια βίου. Επίσης θα πρέπει να τα αποτρέπουν από ανεπιθύμητα ζευγαρώματα.
β) ο κτηνιατρικός σύλλογος και τα μέλη αυτού, θα πρέπει να φροντίζουν να μην περιθάλπουν ζώο χωρίς να ενημερώνουν τον ιδιοκτήτη για την υποχρέωσή του να ταυτοποιεί το ζώο με ηλεκτρονικό τρόπο (τσιπάρισμα). Επισημάνθηκε ότι ο νόμος απαγορεύει τη δημοσίευση αγγελιών για ζώα συντροφιάς προς πώληση, υιοθεσία, δωρεάν παραχώρηση σε έντυπα φυλλάδια, τοιχοκολλήσεις ή σε ιστοσελίδες αν δεν αναφέρεται ο αριθμός ηλεκτρονικός σήμανσής τους. 
γ) η Ελληνική Αστυνομία θα πρέπει να ενεργοποιήσει την αρμοδιότητά της να διεξάγει ελέγχους για το εάν τα ζώα διαθέτουν ηλεκτρονική ταυτότητα. Για το λόγο αυτό ενημερώθηκε η εκπρόσωπος της Αστυνομίας ότι ο Δήμος Ιωαννιτών κατέχει δύο όργανα ελέγχου ηλεκτρονικής ταυτότητας των ζώων και μπορεί να τα διαθέσει στην Αστυνομία.
Η μη ενεργοποίηση των δύο παραπάνω ενεργειών (τσιπάρισμα και έλεγχος ταυτότητας) οδηγούν στο σημερινό φαινόμενο τα περισσότερα ζώα να καθίστανται αδέσποτα, από τη στιγμή που δεν διαθέτουν ταυτότητα και δεν γίνεται έλεγχος αν διαθέτουν.
δ) οι διοικήσεις των φορέων στους χώρους των οποίων παρατηρείται μεγάλη συγκέντρωση αδέσποτων ( Πανεπιστήμιο, Νοσοκομεία κλπ.) θα πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες ενημέρωσης προς αποφυγή του φαινόμενου και να επιβάλουν κυρώσεις σε περίπτωση που συνειδητά παρακινούνται ζώα να εμφανίζονται σε χώρους που για λόγους δημόσιας υγείας απαγορεύεται να εισέρχονται (μαγειρεία, εστιατόρια, κλινικές, αναρρωτήρια κλπ.)
Επίσης συμφωνήθηκε οι φορείς αυτοί να επικουρήσουν το Δήμο στο κομμάτι της περισυλλογής, διότι και ο Δήμος παρουσιάζει ελλείψεις προσωπικού για τη στελέχωση της υπηρεσίας περισυλλογής.
5. Κοινή διαπίστωση αποτέλεσε το γεγονός ότι παρότι ο Δήμος Ιωαννιτών προέβη στην τοποθέτηση κατάλληλων ταϊστρών, σε επιλεγμένα σημεία, έτσι ώστε να υπάρξει διασπορά των ζώων και ταυτόχρονα αποφυγή προσέλευσής τους σε χώρους συνάθροισης πολιτών, εντούτοις οι πολίτες που επιθυμούν να ταΐσουν τα αδέσποτα, δεν υποστήριξαν την ενέργεια αυτή.
6. Επίσης κοινή διαπίστωση αποτέλεσε το γεγονός ότι ο πληθυσμός των αδέσποτων στον αστικό ιστό έχει καταστεί υπερβολικός, με αποτέλεσμα να έχουμε φαινόμενα αγελοποίησης και ύπαρξης μεγάλου αριθμού αδέσποτων πλησίον χώρων που η νομοθεσία απαγορεύει (σχολεία, Παν/μια, Νοσοκομεία, σταθμοί Μεταφοράς κλπ.)
7. Από την εκπρόσωπο της Ελληνικής Αστυνομίας κατατέθηκε στη σύσκεψη ότι υπάρχουν καταγγελίες πως παρεμποδίζεται η κυκλοφορία δικυκλιστών από αδέσποτα ζώα με συνέπεια να προκαλούνται ατυχήματα.
8. Για τους παραπάνω λόγους (05) και (06) εξήχθη το συμπέρασμα ότι βάσει νόμου πρέπει να αποφεύγονται οι επανεντάξεις ζώων στα οποία έχει ολοκληρωθεί η διαχείριση τους  σε σημεία που υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση αδέσποτων.
9. Καταλήγοντας στη συζήτηση, όλοι οι φορείς συμφώνησαν ότι θα επανέλθουν καταθέτοντας, αφού μελετήσουν, προτάσεις από καλές πρακτικές που εφαρμόζονται σε άλλα κράτη με στόχο τη σύνταξη κειμένου προτάσεων προς το Υπουργείο, με σκοπό τη βελτίωση του νομικού πλαισίου και τη διεκδίκηση πρόσθετων χρηματοδοτήσεων στην κατεύθυνση επίλυσης του προβλήματος.
Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν:
1. Ο Δήμαρχος κ. Θωμάς Μπέγκας
2. Ο Γ.Γ. του Δήμου κ. Κ. Μπαμπασίκας
3. Ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος, κ. Χαρ. Μπρέχας
4. Ο Πρύτανης του Παν/μίου Ιωαννίνων κ. Γ. Καψάλης και ο Αντιπρύτανης κ. Θ. Μπάκας
5. Εκπρόσωπος της  Ελληνικής Αστυνομίας Ιωαννίνων
6. Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υγείας της Περιφέρειας  κ. Ι. Νικόπουλος
7. Ο Διοικητής του Παν/κού Νοσ/ μείου κ. Φ. Βάββας
8. Ο Διοικητής του Γ.Ν. ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ κ. Ευ. Καρβούνης
9. Ο Πρόεδρος της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου κ. Π. Σκαμαντζούρας
10. Εκπρόσωπος της Δ/νσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας

 

Επίθεση αδέσποτων σε… αυτοκίνητο

Εκτός ελέγχου, έχει καταστεί το πρόβλημα με τα αδέσποτα ζώα στην πόλη, καθώς εκτός από επιθέσεις σε ανθρώπους, πλέον καταγράφονται και επιθέσεις σε… αυτοκίνητα, με τους αρμόδιους φορείς να αδυνατούν να βρουν άμεση λύση στο πρόβλημα.
«Θύμα» της μανίας μιας ομάδας αδέσποτων ζώων, έπεσε και το αυτοκίνητο του Ιωάννη Μάρκου, ενός συμπολίτη μας, ο οποίος χθες το πρωί ξεκίνησε να πάει στη δουλειά του, αλλά δεν περίμενε ότι δε θα φθάσει ποτέ στον προορισμό του.
Με συνοδηγό τη γυναίκα του και το παιδί τους, στο πίσω κάθισμα, κινούνταν από το σπίτι τους προς την εργασία του, όταν μπαίνοντας στην Αβέρωφ, αντίκρισαν μια ομάδα από 7-8 σκυλιά, εκ των οποίων αρκετά σύμφωνα με τη μαρτυρία του, φορούσαν κολάρο. Ξαφνικά, τα ζώα άρχισαν να κυνηγούν το αυτοκίνητο και να το δαγκώνουν με μανία. Ο οδηγός σκέφθηκε να κατέβει για να δει τη συμβαίνει, αλλά όπως περιγράφει, ήταν τόσο μεγάλη η λύσσα των σκύλων, που φοβήθηκε για τη ζωή του ίδιου και της οικογένειάς του. Έτσι, έμεινε σαστισμένος να παρακολουθεί την επίθεση, μέχρι ενός σημείου, έξω από την Περιφέρεια Ηπείρου, όπου τα ζώα, σταμάτησαν και αποχώρησαν. Τότε, αντίκρισε και τη ζημιά που είχαν προκαλέσει και που ανέρχεται σύμφωνα με τον ίδιο σε 700 – 800 ευρώ. Ειδικότερα, έχουν καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς τα δύο μπροστινά λάστιχα του αυτοκινήτου, ενώ ζημιές έχουν υποστεί το πίσω δεξιά και ο προφυλακτήρας.
Ο κ. Μάρκου δηλώνει αποφασισμένος να στραφεί εναντίον οποιουδήποτε είναι υπεύθυνος γι’ αυτή την κατάσταση και μας καλεί να αναλογιστούμε τι θα γινόταν αν στη θέση του αυτοκινήτου, ήταν κάποιος άνθρωπος…

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου