Επικαιρότητα

Προβληματισμός για τη λειτουργία του ΣΥΠΟΘΑ

Off

Έντονο προβληματισμό και πολλά ερωτήματα και για τον τρόπο λειτουργίας, αλλά και για τους σκοπούς και τις επιδιώξεις που ενδεχομένως εξυπηρετεί, πέραν των καθοριζομένων από τη νομοθεσία, προκαλεί μία ακόμη καταγγελία, για το Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων (ΣΥΠΟΘΑ) Ιωαννίνων, που ανήκει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
Πριν κοπάσει ο θόρυβος από μία προηγούμενη καταγγελία πολίτη σε βάρος των μελών που συγκροτούν το ΣΥΠΟΘΑ και ο οποίος κατέθεσε μήνυση για παράβαση καθήκοντος, απιστία και σύσταση συμμορίας, μία δεύτερη καταγγελία έρχεται να προστεθεί, για να εντείνει τον προβληματισμό. 
Η καταγγελία έγινε από έναν πολίτη, που ζει στο εξωτερικό και επέλεξε να επενδύσει τους κόπους μίας ζωής στην ανέγερση μίας οικοδομής στην περιοχή.
Ενώ η διαδικασία της ανέγερσης της οικοδομής εξελισσόταν ομαλά, για διάφορα προβλήματα που προέκυψαν στις σχέσεις με τον μηχανικό, οι εργασίες διακόπηκαν. Ο καταγγέλλων υποστηρίζει ότι από τον Απρίλιο του 2016 ο μηχανικός, που είχε εξοφληθεί και για την επίβλεψη, απείχε από κάθε εργασία.
Το περίεργο είναι πως δύο μήνες μετά ο μηχανικός ζήτησε ο ίδιος (!) με καταγγελία στην Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Πολεοδομίας του Δήμου Ιωαννιτών, την διακοπή των εργασιών, ισχυριζόμενος πως εκτελούνται εργασίες που δεν είναι σύμφωνες με την οικοδομική άδεια.
Η υπηρεσία επενέβη και κατόπιν των υποδείξεων, ο ιδιοκτήτης ζήτησε την αναθεώρηση της οικοδομικής άδειας, ως προς την αλλαγή του επιβλέποντος. Ακολούθησαν έλεγχοι από αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες, αλλά και γνωμοδότηση από τη νομική υπηρεσία του Δήμου.
Οι εργασίες διακόπηκαν και μετά από ερώτημα του ιδιοκτήτη στο υπουργείο Περιβάλλοντος άναψε το «πράσινο φως» για τη συνέχιση των εργασιών. Το αίτημα αναθεώρησης της άδειας εγκρίθηκε και η πολεοδομία εξέδωσε την πράξη αναθεώρησης.
Ωστόσο, το ΣΥΠΟΘΑ συνήλθε τον Σεπτέμβρη του 2016 για να αποφασίσει επί των παραπάνω προσφυγών και διαδικασιών, ανακαλώντας την πράξη αναθεώρησης, μην εγκρίνοντας την αλλαγή του επιβλέποντα μηχανικού.
Ο καταγγέλλων υπεισέρχεται στο βασικό στάδιο της καταγγελίας που είναι ότι η απόφαση δεν αιτιολογείται εμπεριστατωμένα και αυτό, κατά τον ίδιο, οφείλεται στο ότι δεν μπορεί να δοθεί πειστική απάντηση για τους λόγους της απόρριψης της αιτιολογημένης εισήγησης της Υπηρεσίας Δόμησης.
Έτσι, η απόφαση αυτή είχε ως αποτέλεσμα να διακοπούν οι εργασίες, που είχαν ξεκινήσει στο μεταξύ, με βάση την αναθεωρημένη άδεια και με άλλον επιβλέποντα μηχανικό. 
Όλα τα παραπάνω θα μπορούσαν, κατά τον καταγγέλλοντα να έχουν και μία πραγματική βάση, επί πραγματικών – πολεοδομικών ζητημάτων. Το κρίσιμο σημείο όμως της καταγγελίας έχει να κάνει με το ότι ο μηχανικός, με τον οποίο υπάρχει η αντιδικία, είναι τακτικό μέλος του ΣΥΠΟΘΑ…
Στη συζήτηση που έγινε στη συνεδρίαση του ΣΥΠΟΘΑ ο εν λόγω μηχανικός αποχώρησε, για προφανείς λόγους, δεν αντικαταστάθηκε όμως από τον αναπληρωτή του.
Ο καταγγέλλων προσέφυγε ως το τελευταίο καταφύγιο στο διοικητικό Εφετείο Ιωαννίνων με αίτηση ακυρώσεως, για την απόφαση του ΣΥΠΟΘΑ και την ανάκληση της πράξης αναθεώρησης της οικοδομικής άδειας. Η συνέχεια θα παιχθεί στις αίθουσες των δικαστηρίων, ωστόσο θα είχε ιδιαίτερη αξία και σημασία, μία απάντηση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ειδικά μάλιστα τη στιγμή που πρόεδρος του ΣΥΠΟΘΑ είναι ο ίδιος ο εκτελών χρέη Γενικού Γραμματέα Β. Μιχελάκης.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου