Ήπειρος

Και με πτυχίο… μπορείς να μπεις στην παραγωγή 

Off

«Στάση» στην έδρα του δήμου Ζαγορίου, στους Ασπράγγελους έκαναν οι ενημερωτικές συναντήσεις που διοργανώνει η περιφέρεια Ηπείρου, με τον ΟΠΕΚΕΠΕ για τη δυνατότητα ένταξης αγροτών στο νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, που περιλαμβάνει το μέτρο για τους «Νέους Αγρότες» και τα σχέδια βελτίωσης. 

Ήταν η τρίτη κατά σειρά ενημερωτική ημερίδα που διοργανώθηκε σε δήμο (προηγήθηκαν Μέτσοβο και Κόνιτσα) από την Περιφέρεια Ηπείρου και την Ένωση Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Ηπείρου, η συγκεκριμένη σε συνεργασία με το δήμο Ζαγορίου και τον Σύλλογο Κτηνοτρόφων Ζαγορίου.

Στόχος της Περιφέρειας, όπως τόνισε ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης είναι, να καλυφθούν, με τη νέα πρόσκληση που θα βγει τον επόμενο μήνα, όλες οι θέσεις νέων γεωργών που έχει στη διάθεσή της η Ήπειρος, ώστε να μην χαθούν τα χρήματα και παράλληλα να βρουν διέξοδο στην απασχόληση νέοι άνθρωποι.

Από την πρώτη πρόσκληση εντάχθηκαν μόνον 270 νέοι αγρότες στο πρόγραμμα (οι οποίοι θα λάβουν συνολικά 5 εκ. ευρώ επιδότηση, ήδη εισέπραξαν το 70% ως προκαταβολή και ατομικά θα ενισχυθούν συνολικά με 22.000 ευρώ για 4 χρόνια που υποχρεούνται να διατηρήσουν την ασχολία τους) και για το λόγο αυτό αναμένεται η έκδοση νέας πρόσκλησης με προϋπολογισμό 13,6 εκ. ευρώ για τουλάχιστον ακόμη 500 θέσεις νέων αγροτών σε όλη την Ήπειρο. 

Ο κ. Καχριμάνης παρότρυνε τους νέους να ενταχθούν στο πρόγραμμα, «κι ας έχετε πτυχία» όπως χαρακτηριστικά είπε, αφού θα βρουν επαγγελματική διέξοδο από την ανεργία που μαστίζει τον τόπο μας και θα μπορέσουν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα. Ο περιφερειάρχης ανέφερε, ότι στο Ζαγόρι οι νέοι αγρότες μπορούν να ασχοληθούν με την αξιοποίηση των αρωματικών φυτών που αφθονούν, τη μελισσοκομία, την αμπελουργία, την κτηνοτροφία (αιγοπρόβατα και βοοειδή ελευθέρας βοσκής), την πτηνοτροφία, καρποφόρα δέντρα (καρυδιές, φουντουκιές καστανιές), παραγωγή οσπρίων κ.α. 

Τόνισε ότι και στις προστατευόμενες περιοχές που ανήκει μεγάλο τμήμα του Ζαγορίου με το Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου, επιτρέπονται οι σταβλικές εγκαταστάσεις μέχρι 150 γελάδια και μέχρι 1500 πρόβατα με τις σχετικές άδειες να εκδίδονται από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, για  πρότυπες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις.

Επίσης ο κ. Καχριμάνης ενημέρωσε ότι μέχρι τις 4 Δεκεμβρίου 2017 μπορεί να γίνει νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων που υπήρχαν το 2012 εντός ή κοντά σε οικισμούς. Μέχρι 7 Οκτωβρίου 2017 πρέπει να κατατεθεί  αίτηση από τους ενδιαφερόμενους για τους διαχειριστικούς χάρτες που αφορούν τα βοσκοτόπια.

Τα σχέδια βελτίωσης

Σε ότι αφορά τα σχέδια βελτίωσης που αφορούν τους κτηνοτρόφους ιδιαίτερα ο νέος αγρότης επιδοτείται με 70% της επένδυσης, ενώ στη μεταποίηση εντάσσονται επενδύσεις μέχρι 600.000 ευρώ μέσω της Περιφέρειας (μεγαλύτερα σχέδια από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης) με την επιδότηση να φτάνει και στο 80% αν πρόκειται για ομάδα παραγωγών.

Ακόμη, ο κ. Καχριμάνης είπε ότι αναμένεται η έναρξη υλοποίηση και του νέου LEADER, αλλά και του 37% του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης που θα διαχειριστούν οι περιφέρειες, πιστώσεις που θα στηρίξουν την αγροτική παραγωγή, την μεταποίηση και συνολικά των πρωτογενή τομέα. 

Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε διεξοδικά στα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα κάνοντας ειδική μνεία στην προστασία της φέτας μέσω της διεπαγγελματικής που προωθείται, στις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί από την περιφέρεια και την περιφερειακή αρχή με πολιτικές παρεμβάσεις στα αρμόδια υπουργεία, για να επιλυθούν (δασικοί χάρτες, δρόμοι, ομβροδεξαμενές, ρεύμα, νομιμοποίηση πτηνοκτηνοτροφικών εγκαταστάσεων), αλλά και στις προοπτικές που ανοίγονται για τα αγροτικά προϊόντα της Ηπείρου στις ξένες αγορές (προβολή τους γίνεται σε διεθνείς εκθέσεις στις οποίες μετέχει η Περιφέρεια), εφόσον βέβαια αξιοποιηθεί το συγκριτικό πλεονέκτημα της ποιότητας ιδίως των τυροκομικών προϊόντων, αφού γίνει η τυποποίησή τους. Ο κ. Καχριμάνης ανακοίνωσε, ότι θα λειτουργήσει στην Περιφέρεια γραφείο που θα δίνει πληροφορίες και συμβουλές σε όσους ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα και τα προς υλοποίηση προγράμματα.

Ο δήμος Ζαγορίου

Στον χαιρετισμό του στην ημερίδα ο δήμαρχος Ζαγορίου Βασίλης Σπύρου ευχαρίστησε τον περιφερειάρχη για την πρωτοβουλία του να ενημερώσει προσωπικά και τους κατοίκους του Ζαγορίου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «υπάρχει ενδιαφέρον, αλλά πολλοί φοβούνται να εμπλακούν  και άρα πολύ καλά κάνετε και ξεκινήσατε αυτές τις ημερίδες». Ο δήμαρχος Ζαγορίου σημείωσε ότι πρόκειται για  επιτακτική και αναγκαία διαδικασία, προκειμένου να μπορέσουν να αξιοποιήσουν νέοι άνθρωποι το Πρόγραμμα Νέων Αγροτών και συνολικά το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς οι ήδη ασχολούμενοι με τον πρωτογενή τομέα στην περιοχή ιδίως κτηνοτρόφοι, είναι πολλοί.

Ο κ. Σπύρου δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο μεγάλο πρόβλημα με τους βοσκοτόπους και ευχαρίστησε τον κ. Καχριμάνη για τα έργα που χρηματοδοτεί ή υλοποιεί στο Ζαγόρι η Περιφέρεια και έχουν σχέση με τις υποδομές που στηρίζουν την παραγωγική διαδικασία.

Παρέμβαση στην ημερίδα έκανε ο επικεφαλής της «Συμμαχίας Ηπειρωτών» στο Περιφερειακό Συμβούλιο Γιώργος Ζάψας, επισημαίνοντας ότι τα χρονικά περιθώρια είναι στενά για όσα αφορούν την υποβολή αιτήσεων για τους διαχειριστικούς χάρτες, τους νέους αγρότες και τη νομιμοποίηση σταβλικών εγκαταστάσεων και ζήτησε μεγαλύτερη στήριξη των ήδη ασχολούμενων με τον πρωτογενή τομέα.

 

Οι υπηρεσίες και ο ΟΠΕΚΕΠΕ

Αναλυτική ενημέρωση για το πρόγραμμα νέων γεωργών και Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 έκανε ο αναπληρωτής προϊστάμενος Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Θωμάς Αλεξίου, αναφερόμενος και στα κριτήρια ένταξης, το ύψος επιδότησης και στις υποχρεώσεις. Δεν πρέπει να είναι κανείς ήδη αγρότης ή ασφαλισμένος στον ΟΓΑ τον τελευταίο χρόνο για να μπορεί να ενταχθεί, να είναι 18-41 ετών και μόνιμος κάτοικος της περιοχής.

Η προϊσταμένη  Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε, Π.Δ Ηπείρου-Δυτ. Μακεδονίας Χαριτίνη Παπαθανασίου ανέπτυξε το μείζον θέμα που συνδέεται άμεσα με τις επιδοτήσεις, «Βοσκοτόπια και επιλεξιμότητα» και απάντησε σε ερωτήσεις και απορίες κτηνοτρόφων. 

Τέλος, ο πρόεδρος της Ένωσης Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Ηπείρου Γιάννης Δεκόλης μίλησε για τα προβλήματα του κλάδου, αλλά και τις προοπτικές που υπάρχουν μέσα από την αξιοποίησης των κονδυλίων του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα της επιλεξιμότητας βοσκοτόπων.

Την ημερίδα εκτός των δεκάδων κτηνοτρόφων, αγροτών και νέων που ενδιαφέρονται να ασχοληθούν, παρακολούθησαν, η αντιπεριφερειάρχης Γιούλα Μητροκώστα, οι αντιδήμαρχοι Αγγελική Ράπτη, Σταύρος Τζόκας και Γιάννης Μητσόπουλος, οι επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας Γαβριήλ Παπαναστασίου, Λεωνίδας Τσουμάνης και Γιάννης Αρβανίτης (και ως πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ζαγορίου), εκπρόσωποι Τοπικών Κοινοτήτων και φορέων από άλλες περιοχές της Ηπείρου.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου