Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021 07:43
Τελευταία Ενημέρωση: 16 Ιανουαρίου 2018
Επικαιρότητα

Ένα έργο που έχει γίνει ήδη πρότυπο αναφοράς

Off

Στους τομείς των υποδομών, αλλά και των ενεργειακών έργων, με ισχυρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα θα αξιοποιηθεί στη συνέχεια από την Περιφέρεια Ηπείρου και τα συναρμόδια υπουργεία το μοντέλο σύμπραξης στην χρηματοδότηση και υλοποίηση της Μονάδας Αστικών Στερεών Αποβλήτων στο Δήμο Δωδώνης.

Όπως συνήθως συμβαίνει, η πράξη είναι αυτή που αναδεικνύει την πραγματικότητα και καταδεικνύει την αναγκαιότητα κάθε έργου. Και στα δύο επίπεδα, η κατασκευή της Μονάδας στο Ελευθεροχώρι του Δήμου Δωδώνης αποτυπώνεται πλέον με σαφή τρόπο ως ένα μοντέλο υλοποίησης που μπορεί από μόνο του να δώσει οικονομική και κοινωνική διέξοδο σε προβλήματα ετών.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός πως η αντιπεριφερειάρχης Τατ. Καλογιάννη διευκρίνισε σε χθεσινές της δηλώσεις πως το έργο αυτό αποτελεί ήδη «αναφορά» για άλλα έργα μεγάλης κλίμακας ΣΔΙΤ ή παραχωρήσεων που θα υλοποιήσει η Περιφέρεια το επόμενο χρονικό διάστημα.

Το μοντέλο αυτό κερδίζει έδαφος όμως σε εθνικό επίπεδο, έπειτα από χρόνια που αντιμετωπίστηκε ως ένα μοντέλο που θα έπληττε τον δημόσιο χαρακτήρα και την κοινή ωφέλεια των έργων. Μάλιστα, η αξιολόγηση που έγινε πρόσφατα από τη Eurostat για τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου ανέδειξε και ένα άλλο στοιχείο, σύμφωνα με τον Νίκο Μαντζούφα, ειδικό γραμματέα ΣΔΙΤ του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.

«Το έργο προϋπολογισμού 52 εκ. ευρώ αποτελεί μία τεράστια προσφορά στην τοπική κοινωνία από τον χρόνο της κατασκευής και έπειτα στη φάση της λειτουργίας του. Η αξιολόγηση της Eurostat έδειξε ότι το κόστος αυτό δεν προσμετράται στο δημόσιο χρέος και το έλλειμμα της χώρας, αλλά δημιουργεί μόνο προστιθέμενη αξία ως προς την περιβαλλοντική του διάσταση, καθιστώντας το, ένα έργο πρότυπο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

 

Έτοιμο τον Ιούλιο

Στο χώρο κατασκευής της μονάδας πραγματοποιήθηκε χθες μία ακόμη επίσκεψη – αυτοψία των υπηρεσιακών παραγόντων των συναρμόδιων υπουργείων και της Περιφέρειας Ηπείρου προκειμένου να ενημερωθούν για την πορεία υλοποίησης του έργου.

Τόσο ο κ. Μαντζούφας, όσο επίσης ο Πέτρος Ευγενικός, στέλεχος της ειδικής υπηρεσίας χρηματοδότησης έργων του υπουργείου Ανάπτυξης δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από την πρόοδο των εργασιών, επισημαίνοντας παράλληλα πως ο τρόπος υλοποίησης μέσω ΣΔΙΤ αποτελεί ένα εξαιρετικό μοντέλο που θα εφαρμοστεί και σε άλλα συγχρηματοδοτούμενα έργα με κοινωνική και περιβαλλοντική διάσταση.

«Τέτοιοι ρυθμοί δεν έχουν ξανασυναντηθεί στην Ελλάδα. Και αυτό οφείλεται στην αναθέτουσα Αρχή την Περιφέρεια Ηπείρου, στην κ. Καλογιάννη, σε όλη την ομάδα της και στον Περιφερειάρχη κ. Καχριμάνη, που με πολύ πάθος, με πολύ δύναμη και με στοχοπροσήλωση έχουν πετύχει αυτό το έργο. Και σε έναν ιδιωτικό φορέα σύμπραξης που σέβεται απόλυτα τις υποχρεώσεις του και ενεργεί με έναν τρόπο, που μια σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα αποτελεί ένα πραγματικό και ουσιώδες συνώνυμο», πρόσθεσε ο κ. Μαντζούφας.

Ικανοποίηση τέλος για την πορεία υλοποίησης του έργου εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή Μανώλης Μαραγκουδάκης και ο τεχνικός διευθυντής του έργου Νίκος Τσαρνάς. 

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου