Επικαιρότητα

Ένα ιστορικό και διαχρονικό παρών μνήμης 

Off

Το δικό τους «παρών» όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, φώναξαν τα Γιάννενα, οι τοπικοί φορείς και οι κάτοικοι της πόλης στον εορτασμό της Ημέρας Μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, στέλνοντας το διαρκές μήνυμα, ότι δεν έχουν ξεχάσει τις χιλιάδες των Γιαννιωτών Εβραίων και τα εκατομμύρια των θυμάτων, που έχασαν τις ζωές τους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. 

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Ιωαννιτών και ξεκίνησε με χαιρετισμούς του περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη και του δημάρχου Θ. Μπέγκα, που μίλησαν για την ανάγκης ενίσχυσης της συλλογικής μνήμης, ώστε τέτοιου είδους γεγονότα και αντιλήψεις στις οποίες βασίστηκαν, να αποτελέσουν οριστικά παρελθόν.

«Δυστυχώς όταν ο άνθρωπος χάνει τις αξίες, τον προσανατολισμό του,  δεν διαφέρει από ένα ζώο. Έτσι έδρασαν οι ναζιστές, έτσι προκάλεσαν αυτά τα προβλήματα. Εμείς στην Ήπειρο δεν ξεχνάμε ότι στο πέρασμα του χρόνου, οι Εβραίοι συμπολίτες μας, έχουν βάλει το λιθαράκι της ανάπτυξης αυτού του τόπου διαχρονικά. Τους τιμάμε ως ένα μέρος της κοινωνίας μας και θα είμαστε πάντα από αυτούς που θα λέμε ένα ευχαριστώ για ότι δημιούργησαν εδώ στα Γιάννενα, στην Άρτα, στην Πρέβεζα, στο Μέτσοβο, και σε άλλα μέρη της Ηπείρου», τόνισε ο Αλ. Καχριμάνης.

«Οι κοινωνίες οφείλουν να συντηρούν τις μνήμες τους. Ειδικά όταν αυτές αφορούν αποτρόπαιες, καταδικαστέες πράξεις. Οφείλουν να το κάνουν για να μην ξεχνούν ποτέ τις δράσεις φασιστικών και ολοκληρωτικών καθεστώτων, ώστε να μην επιτρέψουν ξανά σε νοσταλγούς τους να τις επαναλάβουν. 

Τιμώντας τη μνήμη των Εβραίων Μαρτύρων του Ολοκαυτώματος, διατηρώντας ζωντανή στη μνήμη μας τη θηριωδία που προκάλεσε ο ρατσισμός, η ιδεολογία του μίσους και του διαχωρισμού των ανθρώπων σε φυλετικά ανώτερους και κατώτερους, στέλνουμε ένα μήνυμα ενάντια στο φασισμό και στο ρατσισμό σε όλες του τις εκφράσεις», τόνισε από την πλευρά του ο δήμαρχος της πόλης.

Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Μ. Ελισάφ τόνισε, ότι η Ημέρα Μνήμης «…είναι μία στοιχειώδης υποχρέωση απέναντι στα θύματα, αλλά πολύ περισσότερο είναι μια ημέρα που μας βοηθάει να αναλογιστούμε, να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Την κεντρική ομιλία της εκδήλωσης πραγματοποίησε η δημοσιογράφος, κριτικός λογοτεχνίας και μεταφράστρια Κατερίνα Σχινά, με θέμα «Κοιτάζοντας κατάματα το ασύλληπτο» τονίζοντας ότι το Ολοκαύτωμα μας αφορά όλους ως συλλογικό τραύμα ενώ έδωσε βάρος και στην ανάγκη να γνωρίζει η νέα γενιά την ιστορική του σημασία.

Ακολούθησε η προβολή της ταινίας του Αντρέ Σίνγκερ με τίτλο «Θα πέσει η νύχτα», ένα ντοκιμαντέρ με πρωτότυπο υλικό από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. 

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου