Επικαιρότητα

Όταν οι Αποκριές… ανεβαίνουν επίπεδο

Off

Μία αλλαγή δεδομένων στην πόλη ανέδειξε η φετινή αποκριά. Σε συνέχεια και των προηγούμενων χρόνων, αυτό που καταγράφεται είναι η εντυπωσιακή συμμετοχή του κόσμου. 

Δεκάδες χιλιάδες, κυριολεκτικά άνθρωποι, όλων των ηλικιών βρέθηκαν στο δρόμο την Κυριακή το βράδυ. Πέρασαν από μία τουλάχιστον τζαμάλα, κινήθηκαν από τη μία φωτιά στην άλλη, διασκέδασαν όπου επέλεξαν. Για τέσσερις τουλάχιστον ώρες, από τις 8 ως τις 12 τα μεσάνυχτα, έγινε το αδιαχώρητο σε πολλούς δρόμους, όπως στην Πύλη του Κάστρου, στην Καλλάρη ή τον άξονα Λ. Δωδώνης- Αβέρωφ. Και οι περισσότερες φωτιές, όχι μόνο του κέντρου αλλά και στις γειτονιές, είχαν πολύ, πολύ κόσμο.

Προφανώς, ένα κομμάτι αυτής της συμμετοχής αφορά επισκέπτες που πέρασαν στην πόλη και τη γύρω περιοχή, το τριήμερο. Είναι φανερό πια ότι τα Γιάννενα έχουν γίνει ένας τουριστικός προορισμός.

Ήταν όμως μεγάλη η συμμετοχή και των κατοίκων της πόλης. Η λαϊκότητα της αποκριάς, η δυνατότητα να διασκεδάσεις χωρίς μεγάλο κόστος και η ανάγκη για εξωστρέφεια και κοινωνική επαφή στο δημόσιο χώρο, είναι μερικές από τις αιτίες αυτού του φαινομένου.

Σε μεγάλο βαθμό η πόλη άντεξε την αυξημένη πίεση. Η προετοιμασία του δήμου και των συλλόγων έδειξε ότι αποτελεί τη βάση πια για τη γιορτή της αποκριάς, ενώ και οι ιδιώτες που συμμετέχουν μέσα από τα καταστήματά τους φάνηκε ότι συμβάλλουν καθοριστικά.

Προβλήματα που παρουσιάστηκαν ήταν το πάρκινγκ ειδικά για όσους δεν ξέρουν την πόλη, στην κορύφωση της γιορτής το βράδυ της Κυριακής ενώ κακή εντύπωση έκανε σε πολλούς και φέτος όλη αυτή η άναρχη κατάσταση με τις κροτίδες και το θόρυβο.

Το σημαντικό είναι ότι οι Αποκριές στα Γιάννενα μετατρέπονται σταδιακά σε μεγάλο γεγονός για την πόλη, με κοινωνική συμμετοχή και με σαφείς πια αναπτυξιακές προοπτικές μέσω του τουριστικού ρεύματος που καταγράφεται.  Κι αυτά είναι τα χαρακτηριστικά που πρέπει να ενδυναμωθούν για το μέλλον.

 

Κούλουμα στα Λιθαρίτσια

Οι εκδηλώσεις του Δήμου Ιωαννιτών και του Πνευματικού Κέντρου ολοκληρώθηκαν την Καθαρά Δευτέρα, με τα Κούλουμα στα Λιθαρίτσια.

Το πάρκο γέμισε από μικρούς και μεγάλους, με σύμμαχο και αυτή τη μέρα τον καλό καιρό.

Λαγάνες, χαλβάς, φασολάδα και άλλα σαρακοστιανά, μαζί με άφθονο κρασί για όλους, ήταν το μενού της ημέρας, ενώ υπήρχε και παραδοσιακή ορχήστρα.

Ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου, Κώστας Γκόγκος, ευχαρίστησε όλους τους πολίτες και τους επισκέπτες που αγκάλιασαν το σύνολο των εκδηλώσεων της πόλης και συνέβαλαν στην επιτυχία τους και ευχαρίστησε όλους όσοι εργάστηκαν για την υλοποίησή τους.

Του ΦΙΛΗΜOΝA ΚΑΡΑΜΗΤΣΟY

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου