Επικαιρότητα

Οικονομική ανάπτυξη πολλών ταχυτήτων

Off

Σε μία φάση όπου οι επιχειρήσεις της χώρας διαμορφώνουν και βιώνουν ουσιαστικά μία διαφορετική πραγματικότητα βρίσκεται η ελληνική οικονομία. 

Από τη μία οι μεγάλες επιχειρήσεις δείχνουν να κερδίζουν συνεχώς έδαφος, έχοντας μείνει όρθιες στην καρδιά της κρίσης και από την άλλη οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που και πλήρωσαν ένα μεγάλο κόστος στην κρίση και δυσκολεύονται να δουν φως στο βάθος του τούνελ.

Γενική είναι πάντως η παραδοχή ότι η ελληνική οικονομία σύμφωνα με τους οικονομικούς δείκτες βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης και ανάπτυξης, έστω κι αν αυτό δεν γίνεται άμεσα αντιληπτό από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος το απόγευμα της Τετάρτης πραγματοποίησε στα Γιάννενα μία ανοιχτή εκδήλωση, στην οποία στελέχη της αναφέρθηκαν στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αλλά και στις δυνατότητες που παρέχει το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.

Κεντρικοί ομιλητές ήταν η Νέλλη Τζάκου, Γενική Διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής της Εθνικής και ο Νίκος Μαγγίνας, Οικονομικός Αναλυτής της Εθνικής Τράπεζας.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο δεύτερος, η ελληνική οικονομία μπορεί να βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης, η πραγματική πρόκληση όμως βρίσκεται μπροστά και είναι η διάχυσή της.

Παραδέχθηκε ωστόσο ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις παραμένουν εξαιρετικά ευάλωτες σε αυτό το πλαίσιο.

Η κα Τζάκου τόνισε ότι περνάμε σε μία φάση ανάπτυξης πολλών ταχυτήτων όπου στην πρώτη θέση βρίσκονται οι μεγάλες επιχειρήσεις που ισχυροποιούν τη θέση τους, ενισχύοντας την εξωστρέφειά τους.

Χαρακτήρισε επίσης καταλυτικό το ρόλο των τραπεζών σε αυτή την περίοδο ανάκαμψης προσθέτοντας ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης για τον πρωτογενή τομέα και τις μεταποιητικές επιχειρήσεις μέσα από τα ελκυστικά προϊόντα της τράπεζας.

Από την πλευρά του ο κ. Μαγγίνας παρουσίασε αναλυτικά οικονομικά στοιχεία που επιβεβαιώνουν την στροφή της ελληνικής οικονομίας προς θετικούς δείκτες, σημείωσε όμως πως εξακολουθούν να παρατηρούνται και κάποια σημάδια που προκαλούν ανησυχία.

Ένα τέτοιο σημείο είναι το ισοζύγιο εισαγωγών – εξαγωγών, με τις πρώτες να αυξάνονται, παρότι αυξάνονται και οι εξαγωγές.

 

Ανάπτυξη στην Ήπειρο

Εκτός από τα στελέχη της τράπεζας, κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, που έκανε μία αρχική τοποθέτηση για την καταγωγή του ιδρυτή της Εθνικής Γεωργίου Σταύρου, για να αναφερθεί στη συνέχεια σε επιμέρους παράγοντες της εθνικής οικονομίας που πρέπει να υποστηριχθούν όπως είναι ο πρωτογενής τομέας και ο τουρισμός.

Επίσης όμως η τοποθέτησή του είχε και πολιτικό χαρακτήρα και πρόσημο, τονίζοντας όπως πολλές φορές έχει κάνει και στο Περιφερειακό Συμβούλιο αλλά και σε άλλες δημόσιες τοποθετήσεις, ότι η διέξοδος από την κρίση δε μπορεί να έχει κομματικό χρώμα.

Ακολούθησε διαλογική συζήτηση με παριστάμενους επιχειρηματίες από τα Γιάννενα και την Ήπειρο που έδειξαν ζωηρό ενδιαφέρον για τις προοπτικές στήριξης των επιχειρήσεων από τα τραπεζικά προϊόντα της Εθνικής.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ