Επικαιρότητα

Αναζητείται ο προορισμός των αρχαίων αντικειμένων

Off

Τους πιθανούς αποδέκτες – αγοραστές και από την Ελλάδα και από το εξωτερικό των αρχαιοτήτων που είχαν στην κατοχή τους δύο υπήκοοι Γερμανίας, μόνιμοι κάτοικοι Πέρδικας Θεσπρωτίας, αναζητά η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ιωαννίνων.

Μία συντονισμένη επιχείρηση, που αξιοποίησε στοιχεία και πληροφορίες που είχαν περιέλθει τους τελευταίους μήνες σε γνώση της υπηρεσίας ολοκληρώθηκε το πρωί της Δευτέρας με την κατ’ οίκον έρευνα σε δύο σπίτια ενός ζευγαριού από τη Γερμανία, στην περιοχή της Πέρδικας.

Το ζευγάρι των υπηκόων Γερμανίας 74 και 71 ετών αντίστοιχα διαμένει εδώ και τρεις περίπου δεκαετίες στη Θεσπρωτία και δεν είχε κινήσει ποτέ υποψίες για κάτι περίεργο.

Πληροφορίες όμως που έφτασαν στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων έκαναν λόγο για πλήθος αρχαίων αντικειμένων τα οποία έχουν στην κατοχή τους οι δύο Γερμανοί.

Έτσι, το πρωί της Δευτέρας πραγματοποιήθηκαν έρευνες στα δύο σπίτια των συλληφθέντων παρουσία δικαστικού λειτουργού και κατασχέθηκε ένας μεγάλος αριθμός αντικειμένων που εμπίπτουν στη νομοθεσία περί αρχαιοτήτων, καθώς επίσης και οπλισμός που κατείχαν παράνομα.

Στους ίδιους χώρους εντοπίστηκε και ένα παράνομο εργαστήριο κατασκευής εκμαγείων αρχαίων αντικειμένων.

Κατά την προανάκριση όπως αναφέρθηκε χθες από την ηγεσία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου και της Διεύθυνσης Ιωαννίνων, οι δύο συλληφθέντες υποστήριξαν ότι είναι συλλέκτες, χωρίς όμως να είναι σαφείς οι απαντήσεις τους για το πώς τα αντικείμενα αυτά περιήλθαν στην κατοχή τους. Έτσι, η έρευνα των αστυνομικών αρχών συνεχίζεται προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τα αντικείμενα αυτά αποτελούσαν αρχαιότητες προς πώληση σε διεθνές κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο διευθυντής Ασφάλειας Ιωαννίνων Β. Μουσελίμης «κάθε κατηγορούμενος μπορεί να υποστηρίξει οτιδήποτε. Εμένα πάντως δεν με κάλυψαν», σημείωσε χαρακτηριστικά.

 

Από γνωστά ναυάγια

Στα αξιοσημείωτα το γεγονός ότι στα αντικείμενα μεγάλου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος όπως οι αμφορείς, είχαν τοποθετήσει και ενημερωτικά καρτελάκια με πληροφοριακό υλικό, που σε μεγάλο βαθμό ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους.

Πρόκειται άλλωστε όπως τόνισε ο Στέφανος Βασιλειάδης από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας για ένα σύνολο εμπορικών αμφορέων, που έχουν εντοπιστεί και στο παρελθόν σε γνωστά ναυάγια της αρχαιότητας στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Συβότων και Πέρδικας.

«Έχουν διενεργηθεί στο παρελθόν έρευνες από την Εφορεία Ενάλιων Αρχαιοτήτων και γνωρίζουμε την ύπαρξη αυτών των ναυαγίων. Κάθε εύρημα είναι σημαντικό για την επιστήμη γιατί προσθέτει ένα κομμάτι στο παζλ της ανθρώπινης ιστορίας. Επομένως, τα συγκεκριμένα ευρήματα είναι πολύ σημαντικά γιατί πιστοποιούν οικονομικές και εμπορικές σχέσεις μεταξύ της Μακεδονίας, της Ηπείρου και πολλών αρχαίων πόλεων σε άλλες περιοχές», σημείωσε ο κ. Βασιλειάδης.

 

Τα εύσημα

Τόσο ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Ηπείρου, Υποστράτηγος Κων. Σκούμας όσο και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων Γ. Βασιλάκος έκαναν λόγο για μία σημαντική επιτυχία των αστυνομικών αρχών, αποδίδοντας τα εύσημα σε όσους εργάστηκαν με υπευθυνότητα και επαγγελματισμό. 

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Διευθυντή της Ασφάλειας Ιωαννίνων κ. Μουσελίμη, ενώ και οι τρεις τόνισαν πως οι στοχευμένες επιχειρήσεις θα συνεχιστούν με αναβαθμισμένη μάλιστα την αποτελεσματικότητά τους.

 

Τα ευρήματα

Κατά τη διάρκεια των ερευνών, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

• άνω τμήμα αμφορέα, το οποίο χρονολογείται μεταξύ των ετών 200 π.Χ. έως 100 μ.Χ.,

• χοντροειδές αγγείο, το οποίο χρονολογείται μεταξύ των ετών 500 π.Χ. έως 200 π.Χ.,

• ολόκληρος ακέραιος αμφορέας, ο οποίος χρονολογείται μεταξύ των ετών 200 π.Χ. έως 100 μ.Χ.,

• ακέραιος αμφορέας με τις λαβές του εκ των οποίων η μία (1) είναι σπασμένη, ο οποίος χρονολογείται μεταξύ των ετών 400 π.Χ. έως 200 π.Χ.,

• λαβή αμφορέα και τμήμα από λαιμό και λαβές μικρού αμφορέα, 

• βάση ανοικτού αγγείου,

• θραύσμα λαιμού Πυθοαμφορέα, το οποίο χρονολογείται περίπου στο έτος 1000 μ.Χ.,

• δύο ασημένια νομίσματα Μακεδονικής Ελληνιστικής εποχής, τα οποία χρονολογούνται περίπου το έτος 400 π.Χ.,

• δερμάτινη ζώνη με ένθετα μεταλλικά διακοσμητικά στοιχεία, η οποία χρονολογείται μεταξύ των ετών 1800 έως 1900 μ.Χ.,

• μικρή μεταλλική κυλινδρική θήκη – μενταγιόν, η οποία χρονολογείται περίπου το έτος 1800 μ.Χ.,

• δύο εξαρτήματα παραδοσιακής φορεσιάς, η οποία χρονολογείται περίπου το έτος 1800 μ.Χ.,

• δύο βραχιόλια, τα οποία χρονολογούνται περίπου το έτος 1800 μ.Χ.,

• μεταλλικό δαχτυλίδι, το οποίο χρονολογείται περίπου το έτος 1800 μ.Χ.,

• δίκαννο λειόκαννο κυνηγετικό όπλο με προσαρμοσμένο φακό,

• πιστόλι beretta, διαμετρήματος 7,65 mm και δύο γεμιστήρες με (15) φυσίγγια,

• ραβδωτό τυφέκιο μάρκας erma – werke, διαμετρήματος 0,22΄’ long, με γεμιστήρα με τέσσερα φυσίγγια καθώς και σιγαστήρα και διόπτρα,

• εξήντα τρία (63) φυσίγγια, διαμετρήματος 7,65 mm,

• επτακόσια ενενήντα πέντε (795) φυσίγγια, διαμετρήματος 0,22 ιντσών, και

• φορητός ασύρματος –πομποδέκτης.

Επίσης, κατασχέθηκαν τα παρακάτω αρχαία αντικείμενα, τα οποία έφεραν ανηρτημένες πλαστικοποιημένες ταμπέλες αναλυτικής περιγραφής τους, και συγκεκριμένα:

• θραύσμα λαιμού Πυθοαμφορέα τύπου Α, το οποίο χρονολογείται περίπου το έτος 400 π.Χ.,

• θραύσμα βάσης οξυπύθμενου Αμφορέα, το οποίο χρονολογείται περίπου το έτος 400 π.Χ.,

• αμφορέας τύπου «Μένδης», ο οποίος χρονολογείται μεταξύ των ετών 800 π.Χ. έως 400 π.Χ.,

• τμήμα αμφορέα Βυζαντινής εποχής, αποτελούμενο από το σώμα και τη βάση, ο οποίος χρονολογείται περίπου το έτος 800 π.Χ., και

• τμήμα γλυπτού πιθανόν γυναικείας μορφής, το οποίο χρονολογείται μεταξύ των ετών 400 π.Χ. έως 300 π.Χ.

Επιπλέον, στους παραπάνω χώρους, εντοπίσθηκε παράνομο εργαστήριο κατασκευής εκμαγείων αρχαίων αντικειμένων, στο οποίο βρέθηκαν 12 εκμαγεία αρχαίων αντικειμένων, απεικονίζοντα ανδρική μορφή και μήτρα κατασκευής τους καθώς και πλάκα με ανθεμωτή ανάγλυφη διακόσμηση φτιαγμένη από εκμαγείο.

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου