Επικαιρότητα

Θέλει συζήτηση η συνένωση Πανεπιστημίου – ΤΕΙ Ηπείρου

Off

Την εκτίμηση ότι χρειάζεται τουλάχιστον περαιτέρω διερεύνηση, σίγουρα όμως ότι με τις παρούσες συνθήκες η συνένωση δεν είναι εφικτή για τα τμήματα, εκφράζουν με ανακοίνωσή τους και επιστολή προς τον υπουργό Παιδείας, τα μέλη του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Η πρόθεση του υπουργείου Παιδείας όπως αποτυπώθηκε στο προσχέδιο είναι η δημιουργία ενός νέου τμήματος προσχολικής αγωγής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, που θα αναφέρεται στη Σχολή Επιστημών Αγωγής και στο οποίο θα ενταχθεί το Τμήμα Προσχολικής Αγωγής του ΤΕΙ Ηπείρου.

Ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν πως την επόμενη εβδομάδα το οριστικό σχέδιο θα παρουσιαστεί στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, τα μέλη του Παιδαγωγικού Τμήματος επισημαίνουν με την επιστολή τους ότι η προοπτική συνένωσης των τμημάτων Προσχολικής Αγωγής των ΤΕΙ με τα αντίστοιχα των Πανεπιστημίων, χωρά πολύ συζήτηση, αφού έχει πολλές διαστάσεις.

Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα το οποίο αναφέρεται στην επιστολή είναι αυτό της πρακτικής πλέον που ακολουθείται στο νεοσύστατο πλέον Πανεπιστήμιο Δυτ. Αττικής όπου το Τμήμα Αγωγής και Φροντίδας στην πρώιμη παιδική ηλικία έχει ως κύρια αποστολή την εκπαίδευση επαγγελματιών που έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν σε προσχολικές δομές όχι όμως του υπουργείου Παιδείας αλλά της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Αυτό σημαίνει, ότι το Τμήμα Προσχολικής Αγωγής του ΤΕΙ Ηπείρου δεν μπορεί να ενταχθεί σε μία σχολή εκπαίδευσης εκπαιδευτικών όπως η Σχολή Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

«Σε αντίθετη περίπτωση, η εφαρμοζόμενη εκπαιδευτική πολιτική του Υπουργείου Παιδείας όπως αποτυπώνεται με τη μετεξέλιξη και την αλλαγή ονομασίας του Τμήματος Προσχολικής Αγωγής του Τ.Ε.Ι. Αθήνας σε «Τμήμα Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία» καθώς και με την ένταξή του στη «Σχολή Διοικητικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών» του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, θα δημιουργήσει δομικές αντιφάσεις και διαφοροποιήσεις από τη μία γεωγραφική περιφέρεια στην άλλη και από το ένα εκπαιδευτικό πλαίσιο στο άλλο. Δεν μπορεί στην περιφέρεια της Αττικής, το Τμήμα Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία να εντάσσεται στη Σχολή Διοικητικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών και στην περιφέρεια Ηπείρου να εντάσσεται στη Σχολή Επιστημών της Αγωγής», αναφέρεται στο πρώτο σκέλος της επιστολής.

 

Η θεσμοθέτηση της 

δίχρονης προσχολικής

Μία δεύτερη εξίσου σημαντική παράμετρος στην οποία αναφέρεται το Τμήμα Νηπιαγωγών, ενισχύοντας τα επιχειρήματά του είναι πως με την θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης, «κλείνει» το ζήτημα της ενιαίας εκπαίδευσης των παιδιών στις μικρές ηλικίες.

«Ως εκ τούτου, μία ενδεχόμενη ένταξη του Τμήματος Προσχολικής Αγωγής του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου στη Σχολή Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων θα δημιουργούσε σύγχυση και προβληματισμό στην παρούσα φάση».

Καταλήγοντας τα μέλη του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών επικυρώνουν την προηγούμενη απόφαση του Τμήματος, που καταλήγει στο ότι υπό τις παρούσες συνθήκες δεν είναι εφικτή η συνένωση των Τμημάτων και επισημαίνουν: « …θεωρούμε ότι δεν υπάρχουν οι αναγκαίες προϋποθέσεις και ότι δεν συνάδει με την πρόσφατη εκπαιδευτική πολιτική του Υπουργείου Παιδείας η ένταξη του Τμήματος Προσχολικής Αγωγής του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου ως αυτόνομου τμήματος στη Σχολή Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων».

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ