Επικαιρότητα

Οδικός χάρτης για ταινίες σε μνημεία

Off

Πρώτα ήταν το Σούνιο και τα γυρίσματα μίας κινηματογραφικής ταινίας και αυτή την εβδομάδα τα γυρίσματα που ζήτησε να κάνει στην Ακρόπολη, το τηλεοπτικό κανάλι που ανήκει στη Ρεάλ Μαδρίτης.

Ο λόγος για κάποια από τα θέματα τηλεοπτικού ενδιαφέροντος με τα οποία καλείται να ασχοληθεί το ΚΑΣ, που μετά την αρχική απόρριψη του αιτήματος για το Σούνιο, προκάλεσε την πολιτική παρέμβαση του Πρωθυπουργού, για να δοθεί τελικά η άδεια και να πραγματοποιηθούν τα τηλεοπτικά γυρίσματα.

Ωστόσο, η αντίληψη που επικρατεί είναι πως δεν υπάρχει σαφές νομοθετικό και θεσμικό πλαίσιο που να καθορίζει τη διαδικασία για την παραχώρηση των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων για πολιτιστικές εκδηλώσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται και κινηματογραφικές εργασίες.

Η πραγματικότητα είναι διαφορετική, αφού η νομοθεσία έχει επικαιροποιηθεί τον Απρίλιο του 2012 επί υπουργίας Παύλου Γερουλάνου και την έκδοση σχετικών αποφάσεων για την έγκριση των όρων και των διαδικασιών για την πραγματοποίηση κινηματογραφικών λήψεων.

Στο ΦΕΚ της 10ης Απριλίου 2012 ορίζονται οι προϋποθέσεις, ενώ υπάρχει και αναλυτικός κατάλογος των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων στα οποία μπορεί να γίνει η κινηματογράφηση.

Στην Περιφέρεια Ηπείρου περιλαμβάνονται οι αρχαιολογικοί χώροι Δωδώνης και Νικόπολης, η Ακρόπολη Ίτς Καλέ στο Κάστρο των Ιωαννίνων και το Φρούριο της Άρτας.

Επίσης, στην ίδια απόφαση δύνανται να παραχωρηθούν για πολιτιστικές εκδηλώσεις και οι αρχαιολογικοί χώροι Κασσώπης, Πύργου Ραγίου, Ελέας στην Παραμυθιά, ο αρχαιολογικός χώρος Πασσαρώνας στο Μεγάλο Γαρδίκι και ο αρχαιολογικός χώρος Όρραον.

Όπως τόνισε ο Έφορος Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων Κ. Σουέρεφ η διαδικασία είναι απλή για κάθε ενδιαφερόμενο που πρέπει να καταθέσει τη σχετική αίτηση και η Εφορεία Αρχαιοτήτων εισηγείται ανάλογα στο ΚΑΣ.

«Θεωρούμε, ότι οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μνημεία δεν μπορούν να είναι αποστειρωμένοι από την κοινωνία και αποξενωμένοι, αφού θεωρούνται και είναι δημόσιοι χώροι», σημείωσε ο κ. Σουέρεφ προσθέτοντας ότι η τοπική Εφορεία έχει γίνει αποδέκτης ανάλογων αιτήσεων για κινηματογραφικές λήψεις σε αρχαιολογικούς χώρους.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ