Επικαιρότητα

Σταθερά υπέρ των συνεργασιών στα πανεπιστήμια

Off

Το δρόμο της Βουλής παίρνει η πρόταση νόμου για τη συγχώνευση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με το ΤΕΙ Ηπείρου. Υπολογίζεται ότι το επόμενο δεκαήμερο θα μπορούσε να ενταχθεί για συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή και στη συνέχεια ως τα τέλη του Ιουλίου να ψηφιστεί.

Ο υπουργός Παιδείας πάντως δείχνει σταθερός στη γραμμή των συνεργασιών στην ανώτατη εκπαίδευση.

Χτες επισκέφθηκε το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας στην Εύβοια και μίλησε για συνέργειες πλέον στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τα ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, για τις οποίες το πόρισμα είναι έτοιμο και θα κατατεθεί άμεσα ώστε να ακολουθήσει διαβούλευση. Ο υπουργός σημείωσε ότι σε ένα διεθνές περιβάλλον έντονων ανακατατάξεων έχουμε ως χώρα ανάγκη από ισχυρά και δυναμικά πανεπιστήμια με έντονη διεθνή παρουσία, στα οποία να μπορούν να φοιτήσουν όσοι Έλληνες το επιθυμούν, να διαμορφώνουν ενεργούς πολίτες, να παρέχουν στους αποφοίτους τους γνώσεις και δεξιότητες υψηλού επιπέδου και να συμβάλλουν στην τοπική ανάπτυξη και την ευημερία της χώρας. Αυτούς τους στόχους υπηρετεί η στρατηγική του Ενιαίου Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης που εστιάζει στις συνέργειες ανάμεσα σε ΑΕΙ και Ερευνητικά Κέντρα ώστε να αποκριθούν στις προκλήσεις των καιρών και να χαράξουν τον ακαδημαϊκό χάρτη των επόμενων δεκαετιών, όπως είπε.

 

Ικανοποίηση Γ. Στέφου

Πίσω στην Ήπειρο, καταγράφονται και οι πρώτες αντιδράσεις μετά τη δημοσιοποίηση της νέας δομής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Ικανοποιημένος εμφανίζεται ο βουλευτής Γιάννης Στέφος που αναμένεται να είναι και εισηγητής στη Βουλή εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ. 

Σε δηλώσεις του στο ITV τόνισε ότι το σχέδιο νόμου βρίσκεται στην σωστή κατεύθυνση. Εντάσσεται στη στρατηγική του Ενιαίου Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και είναι αποτέλεσμα της συναίνεσης της πανεπιστημιακής κοινότητας και των ακαδημαϊκών κριτηρίων που τέθηκαν ως απαραίτητη προϋπόθεση για το εγχείρημα, όπως είπε.

 

Αρνητικός ο Β. Γιόγιακας

Αρνητικός, ειδικά στην πρόβλεψη για τη λειτουργία του νέου Τμήματος που προβλέπεται στην Ηγουμενίτσα από το 2020 εμφανίζεται ο βουλευτής Θεσπρωτίας της ΝΔ Βασίλης Γιόγιακας.

«Όταν πρώτοι μιλήσαμε για το οριστικό κλείσιμο του Τμήματος του ΤΕΙ Ηπείρου στην Ηγουμενίτσα, κάποιοι προσπαθούσαν να πείσουν για το αντίθετο και μας κατηγορούσαν για καταστροφολογία.  Μετά και την τελευταία δημοσίευση του νομοσχεδίου, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: Το νέο τμήμα στην Ηγουμενίτσα – τώρα το ονομάζουν Μετάφρασης & Διερμηνείας – μπορεί να λειτουργήσει μόνο με αιτιολογημένη απόφαση της Συγκλήτου, στην καλύτερη περίπτωση από το φθινόπωρο του 2020, αφού υπάρξουν κατάλληλες υποδομές και εκπαιδευτικό προσωπικό.  Με ποιο προσωπικό, όταν οι διδάσκοντες θα έχουν μεταφερθεί μέχρι τον Οκτώβριο σε άλλα Τμήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων;  Και με ποιες υποδομές, όταν το σημερινό Τμήμα εγκαταλείπεται ώσπου να κλείσει οριστικά;»

«Επιμένουμε ότι το νέο Τμήμα πρέπει να λειτουργήσει από το φθινόπωρο του 2019, όπως προβλέπεται για άλλα οκτώ νέα τμήματα.  Το σημερινό Τμήμα πρέπει να είναι η βάση για να δημιουργηθεί το νέο.  Η πρόθεση να γκρεμιστεί κάτι που υπάρχει ως βάση, με την υπόσχεση να χτιστεί κάτι παραπλήσιο από την αρχή, δεν πείθει για την ειλικρίνειά της. Το νέο Τμήμα είναι λόγια του αέρα. Όλα τα άλλα είναι είτε παραπληροφόρηση, είτε απόδραση από την πραγματικότητα», κατέληξε μεταξύ άλλων.

 

Το προσωπικό στην Άρτα

Κι ενώ το βάρος δίνεται από πολλές πλευρές στα νέα τμήματα, υπάρχουν κι άλλα σημεία που προκαλούν αντιδράσεις.

Επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου σχετικά με τα όσα προβλέπονται στο σχέδιο νόμου για την ενοποίηση του ΤΕΙ Ηπείρου με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για το μέλλον των υπαλλήλων του ΤΕΙ με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, απέστειλε ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης. 

Όπως τονίζεται, μετά τη γνωστοποίηση του Νομοσχεδίου, στο οποίο αναφέρεται πως «το μόνιμο και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου διοικητικό προσωπικό που υπηρετεί κατά την 1η-10-2018 στο Τ.Ε.Ι. Ηπείρου, μεταφέρεται αυτοδικαίως στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων σε αντίστοιχη θέση αυτής που κατέχει (οργανική θέση ή προσωποπαγή) με την ίδια εργασιακή σχέση, στην ίδια κατηγορία/εκπαιδευτική βαθμίδα, στον ίδιο κλάδο, στην ίδια ειδικότητα και με το βαθμό που κατέχει. Εάν εργάζονται σε πόλη διαφορετική από αυτήν της έδρας του Α.Ε.Ι., είναι δυνατή η επανατοποθέτησή τους, σύμφωνα με τις υπηρεσιακές ανάγκες και λαμβάνοντας υπόψη την οικογενειακή κατάσταση, λόγους υγείας, καθώς και λοιπά κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια» και μετά από συνάντηση που είχε χτες το μεσημέρι ο Δήμαρχος με τον Πρόεδρο των Διοικητικών Υπαλλήλων του ΤΕΙ Ηλία Δούκα, ο κ. Τσιρογιάννης αναφέρει προς τον Υπουργό πως: 

«Το Νομοσχέδιο δεν ξεκαθαρίζει αυτό που εμείς ως Δήμος (με την υπ’ αρίθμ. 269/2018 ομόφωνη απόφαση) και ως τοπική κοινωνία  είχαμε θέσει (και σας είχαμε προτείνει κατά την επίσκεψή σας στην Άρτα), ότι δηλαδή το προσωπικό του ΤΕΙ να μην μετακινηθεί σε άλλη πόλη, παρά μόνο με δική τους επιθυμία. Και αυτό, παρά τις διαβεβαιώσεις σας, κατά την τελευταία επίσκεψή σας στην Άρτα, όπως έχει καταγραφεί και στα τοπικά Μ.Μ.Ε., ότι δεν θα αναγκαστούν να μετακινηθούν οι εργαζόμενοι από τον τόπο που κατοικούν, μετά την ψήφιση του Νομοσχεδίου και την απορρόφηση του ΤΕΙ Ηπείρου από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, εάν και εφόσον δεν το επιθυμούν». 

«Όπως γίνεται αντιληπτό, το γεγονός της μετακίνησης ενός πολύ μεγάλου αριθμού υπαλλήλων από την Άρτα, θα επιβαρύνει τις οικογένειες των υπαλλήλων αυτών και τον οικονομικό οικογενειακό προϋπολογισμό τους. Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούμε όπως υπάρξει αλλαγή στο Νομοσχέδιο, το οποίο να προβλέπει, ότι όλοι οι υπάλληλοι θα παραμείνουν στην Άρτα και μόνο εάν υπάρχει βούληση κάποιου υπαλλήλου θα γίνει μετακίνηση, καθώς επίσης και ότι στις περιπτώσεις που δεν θα υπάρχουν ανάγκες  στα νέα Τμήματα  που θα υπάρχουν στις πόλεις, να δοθεί η δυνατότητα να μετακινηθούν  σε άλλες Δημόσιες Υπηρεσίες στις πόλεις που κατοικούν και οι οποίες  έχουν ανάγκη από προσωπικό», σημειώνει ακόμα. 

Θεωρείται βέβαιο πάντως ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο επίπεδο της Βουλής θα γίνουν και άλλες παρατηρήσεις και ενδεχομένως και αλλαγές σε σχέση με το κείμενο του σχεδίου νόμου που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη. 

Του ΦΙΛΗΜOΝA ΚΑΡΑΜΗΤΣΟY

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ