Αποχρώσεις

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τα πάντα

Off

Η κλιματική αλλαγή είναι μεγάλο πρόβλημα, τόσο μεγάλο που δεν μπορούμε να το δούμε καν γιατί ξεπερνάει τις διαστάσεις του ατομικού μας χώρου. Πολλαπλασιάζονται παγκοσμίως οι αναφορές ανησυχίας και η συζήτηση αναζωπυρώνεται, όχι χωρίς αντιπαλότητες και πολέμιους, όμως. Μεγάλες και ισχυρές χώρες όπως οι ΗΠΑ ειδικά μετά την εκλογή Τραμπ, μοιάζει να αποχωρούν από τη συζήτηση εκτιμώντας ότι απειλείται η βιομηχανία τους από τους περιορισμούς που προσπαθεί να επιβάλλει η διεθνής κοινότητα.

 

Μικρότητες χώρες όπως η Ελλάδα, η οποία διακρίνεται για την εσωστρέφεια και τη μιζέρια της στη δημόσια σφαίρα, μεταβάλλουν το θέμα σε εσωτερική συζήτηση για τη συγκυρία. Πιάνουμε το θέμα της κλιματικής αλλαγής μετά την τραγωδία στο Μάτι, κάνοντάς το όμως κομμάτι της κομματικής αντιπαλότητας και των διαφόρων συμφερόντων.

Πρέπει όμως να το συζητήσουμε σοβαρά μόλις ηρεμήσουν λίγο τα πράγματα γιατί οι συνέπειες που θα βιώσουμε είναι ήδη εδώ.

 

Είναι χαρακτηριστικό όπως διαβάσαμε, ότι η παρατεταμένη ξηρασία έχει προκαλέσει τα σοβαρότερα προβλήματα στον αγροτικό τομέα της ΕΕ τα τελευταία 40 χρόνια, σύμφωνα με την European Association of Fruit and Vegetable Processors (PROFEL). «Με τον ζεστό και ξηρό καιρό στις περισσότερες περιοχές της ηπείρου, τα λαχανικά εξακολουθούν να πλήττονται και οι αποδόσεις των καλλιεργειών μειώθηκαν δραματικά. Σήμερα, η κατάσταση για τους καλλιεργητές και τους μεταποιητές λαχανικών είναι η πιο σοβαρή που έχουν βιώσει τα τελευταία 40 χρόνια», αναφέρει η οργάνωση.

 

Δεν υπάρχει πτυχή της ζωής μας και της οικονομίας που να μην επηρεάζεται από το κλίμα, την κατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος και τον καιρό. Κι ας το αγνοούμε ή κάνουμε πώς το αγνοούμε, αποφεύγοντας να δούμε τη μεγάλη εικόνα. Κάτι πρέπει να κάνουμε όμως…

fkaramitsos@yahoo.gr

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου