Επικαιρότητα

Προχωρά ο σχεδιασμός για τη Γεωργική Σχολή

Off

Στο βασικότερο σκέλος της προσπάθειας για την δημιουργία και λειτουργία μίας Γεωργικής Σχολής, στα πρότυπα κορυφαίων αντίστοιχων σχολών της Ελλάδας και του εξωτερικού βρίσκεται ο σχεδιασμός της Μητρόπολης Ιωαννίνων για την Σχολή Βελλάς.

Ένα σχέδιο που μπορεί να στηριχθεί και στις προβλέψεις του νομοσχεδίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση το οποίο αφορά στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, κάτι άλλωστε που έχει συζητηθεί και με τον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου όλο το προηγούμενο διάστημα.

Ο υπουργός Παιδείας όπως είχε αναφέρει και σε δημόσιες τοποθετήσεις του στα Ιωάννινα στηρίζει το εγχείρημα της Γεωργικής Σχολής και αυτό επιβεβαιώθηκε προ ημερών σε συνάντηση που είχε στην Αθήνα με τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων.

Προηγήθηκε επίσης επίσκεψη στη Σχολή Βελλάς και στις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις αλλά και στον κάμπο του Καλπακίου του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Τσιρώνη. Όπως εξήγησε σε χθεσινές του δηλώσεις στο ITV ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος ο σχεδιασμός υλοποιείται με σταθερά βήματα και για την ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων στη φάρμα και για την υποδομή της καθετοποιημένης παραγωγής.

Ο σχεδιασμός βρίσκεται στο τρίτο του έτος και υπολογίζεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του 2019. Παράλληλα όμως με τη βελτίωση των υποδομών εξελίσσονται και οι πρωτοβουλίες για την εκπαίδευση του προσωπικού της Σχολής. Ήδη, τον Μάρτιο ολοκληρώθηκαν τα σεμινάρια 10 εκπαιδευτών που βρέθηκαν στη Γερμανία σε αντίστοιχες πρότυπες φάρμες και γεωργικές σχολές, ενώ ακολούθησε αντίστοιχη επίσκεψη Γερμανών εκπαιδευτών στη Βελλά.

«Αυτού του τύπου οι ανταλλαγές θα συνεχιστούν από το Σεπτέμβριο γιατί είναι βασική μας προτεραιότητα να εκπαιδεύσουμε ανθρώπους που θα γράψουν τα προγράμματα διδασκαλίας. Αυτό θα πρέπει να γίνει από επιστήμονες με εμπειρία του διττού συστήματος, που περιλαμβάνει και τη θεωρία και την πράξη στο πεδίο», τόνισε αρχικά ο κ. Μάξιμος.

 

Ολοκληρωμένη 

παρέμβαση

Ο σχεδιασμός πάντως έχει διαμορφωθεί εκ νέου στην πορεία αφού όπως ανέφερε ο κ. Μάξιμος προχωρούν παράλληλα και πρακτικά ζητήματα σε συνεργασία με τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Μπορεί το αρχικό σχέδιο να αφορούσε την ίδρυση της Γεωργικής Σχολής, ωστόσο εκείνο που αποτελεί μία νέα παράμετρο είναι η αξιοποίηση των εγκαταστάσεων, των υποδομών και των ευκαιριών που προσφέρει η περιοχή για την ανάδειξή της και την ενίσχυση της επισκεψιμότητας.

«Στο μυαλό μου υπάρχει ένα παζλ πραγμάτων που μπορούν να υλοποιηθούν. Χρειάζονται λίγα χρόνια ακόμη δουλειάς, γιατί μπορούμε να δημιουργήσουμε περιπατητικές και πεζοπορικές διαδρομές, ενισχύοντας το τουριστικό απόθεμα της περιοχής. Αν τα αντιμετωπίσουμε αποσπασματικά, δεν πρόκειται να καταφέρουμε αυτό που θέλουμε», κατέληξε ο κ. Μάξιμος.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΟΠΟΥΛΟΣ

OAED

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου