Επικαιρότητα

Θετικό κλίμα και… παράμετροι

Off

Από τη μία η θετική διάθεση και η εκτίμηση ότι υπάρχει πολιτικός χώρος ώστε η παράταξη «Πολίτες για την Ανατροπή» να κατέλθει ξανά στο δήμο Ιωαννιτών και από την άλλη ο προβληματισμός που δημιουργεί το ενδεχόμενο να «πληρώσει» και τον κατακερματισμό των προοδευτικών δυνάμεων αλλά και την φυσιολογική φθορά ως προερχόμενη παράταξη από το κυβερνητικό στρατόπεδο, βρέθηκαν στο επίκεντρο της ανοιχτής συνεδρίασης της παράταξης το βράδυ της Δευτέρας.

Οι «Πολίτες για την Ανατροπή» και ο επικεφαλής της Λάζαρος Νάτσης παρουσίασαν σε έναν ικανοποιητικό αριθμό μελών και στελεχών της παράταξης αλλά και του προοδευτικού χώρου ευρύτερα τις προτάσεις τους και τις εκτιμήσεις για το πώς η παράταξη μπορεί να κατέλθει στο δήμο Ιωαννιτών, κυρίως όμως εάν μπορεί να διεκδικήσει κάτι με αξιώσεις.

Από την πλευρά της παράταξης και του επικεφαλής της τονίστηκε σύμφωνα με πληροφορίες, πως έχουν ήδη γίνει διερευνητικές επαφές με παρατάξεις του προοδευτικού τόξου, οι οποίες επίσης βρίσκονται στο ίδιο στάδιο των διεργασιών, για το ενδεχόμενο μίας προεκλογικής συνεργασίας.

Από το σύνολο εκείνων που τοποθετήθηκαν, μεταξύ των οποίων και οι βουλευτές Χρ. Μαντάς και Γ. Στέφος εκφράστηκε η εμπιστοσύνη στα πρόσωπα της παράταξης και στο στελεχιακό της δυναμικό ως προς την αναγκαιότητα διερεύνησης ευρύτερων συνεργασιών, από την άλλη όμως εκφράστηκε και ένας πολιτικός προβληματισμός για το εάν υπάρχει το περιθώριο ανεξάρτητης καθόδου, στα πρότυπα της συμμετοχής στις εκλογές του 2014.

Οι πολιτικές συνθήκες βέβαια τότε ήταν διαφορετικές, ενώ το τοπίο μεταβάλλεται δραματικά με την εφαρμογή της απλής αναλογικής.

Στη συνεδρίαση επισημάνθηκαν ακόμη οι υπαρκτοί κίνδυνοι, ώστε η παράταξη που κατετάγη τρίτη στις δημοτικές εκλογές του 2014, να εξαϋλωθεί και τα ποσοστά της να συμπιεστούν δραματικά σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν προεκλογικές συνεργασίες, με δεδομένο επίσης και το ότι αναμένεται μία αύξηση του αριθμού των παρατάξεων που θα λάβουν μέρος στις εκλογές.

Κάπου εκεί η συζήτηση μπήκε σε τελείως διαφορετική βάση, με δεδομένη αλλά απροσδιόριστη προς το παρόν, την στάση του κόμματος σε κεντρικό επίπεδο.

 

Ο ρόλος του κόμματος 

Μπορεί στην συνέλευση να δόθηκε ένα χρονικό περιθώριο ενός μήνα ακόμη, ώστε να εξεταστεί σε πιο βαθμό έχει επιτευχθεί η διεύρυνση της παράταξης, αλλά και αν έχουν προχωρήσει οι συζητήσεις με τις άλλες παρατάξεις, όμως οι τελικές αποφάσεις θα εξαρτηθούν και από το πρόσημο που θα θελήσει να δώσει το κόμμα κεντρικά.

Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέξει σε κεντρικό επίπεδο, τουλάχιστον στους μεγάλους δήμους της χώρας, να κινηθεί στο πλαίσιο των συνεργασιών, είναι πολύ πιθανό να εξετάσει μέχρι και την στήριξη της δημοτικής παράταξης Μπέγκα, με ανάλογη φυσικά συμφωνία για την συμμετοχή και εκπροσώπηση στελεχών του στο ψηφοδέλτιο και στο δημοτικό συμβούλιο.

Με τον τρόπο αυτό μπορεί να προσδοκά σε μία μικρότερη απώλεια ψήφων, άρα και σε μία σχετικά ικανοποιητική καταγραφή δυνάμεων.

Στην αντίθετη περίπτωση, το κόμμα θα κληθεί να λειτουργήσει με στεγανά, στηρίζοντας παρατάξεις που δύσκολα θα έχουν διευρυνθεί, λογικά θα διεκδικήσουν ένα μικρό ποσοστό ψήφων και τελικά θα αναζητήσουν μετεκλογικές συνεργασίες, ώστε να έχουν ισχυρό ρόλο στα δημοτικά συμβούλια.

Μία γενικότερη εκτίμηση σε τοπικό επίπεδο είναι πως το εγχείρημα της παράταξης «Γιάννενα – Πολίτες για την ανατροπή» στις εκλογές του 2014, δεν μπορεί να προσδοκά σε αντίστοιχα ποσοστά στις εκλογές του 2019 και πως θα πρέπει από σήμερα να ανοίξουν οι συζητήσεις με τις παρατάξεις του προοδευτικού χώρου και στην κοινωνία για τη διαμόρφωση ευρύτερων συνεργασιών.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

OAED

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου