Πολιτισμός

Ανοιχτός διάλογος με νέες ταυτότητες

Off

Η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά εγκαινίασε την έκθεση με τίτλο «Common Myths», τμήμα της 1ης Μπιενάλε Δυτ. Βαλκανίων, που φιλοξενείται στον εκθεσιακό χώρο του Ιστορικού Αρχείου Ηπείρου στο Σουφαρί Σεράι. 

Το απόγευμα του Σαββάτου η κα Ζορμπά βρέθηκε στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Σουφαρί και μιλώντας για την 1η Μπιενάλε χαρακτήρισε την ιδέα της διεξαγωγής της, όπως και τη στόχευσή της, ως εξαιρετική, αφού ανταποκρίνεται στο πλαίσιο της σύγχρονης οπτικής της τέχνης και της παράδοσης μέσα από τη διασύνδεσή της με τον πολιτισμό κάθε περιοχής.

Στην σύντομη ομιλία της συνέδεσε μάλιστα τη διοργάνωση και την πολιτιστική στόχευση με τα Δυτικά Βαλκάνια, ως έναν προβληματικό χώρο μέσα από τις πολιτικές εξελίξεις των προηγούμενων δεκαετιών.

Χαρακτήρισε ακόμη σημαντική την τάση ανάδειξης των προβλημάτων μέσα από την τέχνη και τη δημιουργία ενός ανοιχτού διαλόγου, ενώ πρόσθεσε, πως οι πόλεις αναζητούν μία νέα ταυτότητα, μέσα από όρους σύγχρονης ανάπτυξης, ζωντανές κοινότητες και περιφερειακές πολιτικές που θα στηρίζουν αυτή την αναγκαιότητα.

Εκ μέρους των διοργανωτών, ο αναπληρωτής καθηγητής και διευθυντής του Εργαστηρίου Ιστορίας της Τέχνης της Σχολής Καλών Τεχνών, Χρήστος Δερμεντζόπουλος, αναφέρθηκε στη βασική στόχευση της Μπιενάλε που δεν είναι η επιβολή της υψηλής τέχνης από τα πάνω προς τα κάτω, αλλά η αξιοποίηση και η καλλιτεχνική δημιουργία μέσα από την κουλτούρα της καθημερινότητας. 

Νωρίτερα, χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν η διευθύντρια του Ιστορικού Αρχείου Ηπείρου Μάρθα Παπαδοπούλου, ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης και ο δήμαρχος Θ. Μπέγκας.

Ακολούθησε ξενάγηση στον εκθεσιακό χώρο του Σουφαρί, με την υπουργό να ενημερώνεται ξεχωριστά για κάθε έργο από τους δημιουργούς του.

 

Η Σχολή Καλών Τεχνών

Ένα σημαντικό τμήμα της κληρονομιάς των Ιωαννίνων, το Αρχοντικό Μίσσιου, στο οποία στεγάζεται η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων ανοίγει τον διάλογο και συμμετέχει στην κοινή προσπάθεια ανάδειξης εκφάνσεων του παρελθόντος της πόλης, σε συνεργασία με τη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου στο πλαίσιο της πρώτης Μπιενάλε Δυτικών Βαλκανίων.

Στους χώρους του αρχοντικού Μίσσιου, φιλοξενείται η έκθεση έργων φοιτητών της Σχολής, ειδικά διαμορφωμένα και προσαρμοσμένα για τους χώρους του κτηρίου. Το απόγευμα της Παρασκευής πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης με τον προϊστάμενο της Υπηρεσίας Β. Κασκάνη και τον Κοσμήτορα της Σχολής Ξενοφώντα Μπήτσικα να αναφέρονται στην κοινή προσπάθεια ανάδειξης και διατήρησης της συλλογικής μνήμης.

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ