Επικαιρότητα

«Καίνε» αντικαπνιστικός και πνευματικά δικαιώματα

Off

Η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου με τα προβλήματα που ήδη εντοπίζονται από τους πρώτους μήνες, καθώς επίσης και οι εξελίξεις σε ό,τι έχει να κάνει με τα πνευματικά δικαιώματα που καλούνται να καταβάλλουν, βρέθηκαν στο επίκεντρο της γενικής συνέλευσης του Σωματείου Καφέ Μπαρ, Κέντρων Διασκέδασης και Συναφών Επαγγελμάτων Ιωαννίνων το απόγευμα της Δευτέρας.

Παρών στα Γιάννενα ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, που ενημέρωσε τα μέλη του τοπικού σωματείου κυρίως για τα δύο παραπάνω ζητήματα, αλλά είχε την ευκαιρία να ακούσει και τους προβληματισμούς των συναδέλφων από την περιοχή.

Η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου προκαλεί ήδη μεγάλη συζήτηση στις επιχειρήσεις και τα καταστήματα εστίασης. Το καλοκαίρι το πρόβλημα δεν ήταν εμφανές λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών όμως από τα μέσα Οκτωβρίου και έπειτα η κατάσταση έχει διαφοροποιηθεί, οι έλεγχοι είναι συνεχείς και τα πρόστιμα που βεβαιώνονται τσουχτερά.

Όπως τόνισε ο κ. Καββαθάς υπάρχουν ιδιαιτερότητες που θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν στην εστίαση, αφού υπάρχουν υποκλάδοι, όπως τα κέντρα διασκέδασης και τα μπαρ, στα οποία ο κλάδος θεωρεί ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί διαφορετική στάση«Κατανοούμε ότι δεν μπορούμε να καταργήσουμε το νόμο αλλά προτείνουμε διεξόδους όπως είναι η δυνατότητα επιλογής των καταστημάτων είτε με την επιβολή ενός επιπλέον τέλους για όσους θέλουν να έχουν χώρους καπνιστών είτε με τη μορφή επιδότησης για όσους απαγορεύουν συνολικά το κάπνισμα στους χώρους τους», τόνισε ο κ. Καββαθάς.

Εξίσου όμως σημαντικά προβλήματα έχουν προκύψει και στο θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων, αφού η κατάργηση της ΑΕΠΙ όχι μόνο δεν έλυσε το ζήτημα, αλλά σήμερα δημιουργήθηκαν δύο εταιρείες, που διεκδικούν την καταβολή μεγαλύτερου ποσοστού από τις επιχειρήσεις σε σχέση με αυτό που πλήρωναν με την ΑΕΠΙ.

«Ήδη βρισκόμαστε σε επαφή με το υπουργείο Πολιτισμού και έχουμε προτείνει μία λύση μέσω τροπολογίας που θα κατατεθεί στη Βουλή με την οποία θα καθορίζεται ένας κύριος εισηγητικός φορέας για τη διανομή των πνευματικών δικαιωμάτων», κατέληξε ο κ. Καββαθάς.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ