Επικαιρότητα

Η πρώιμη διάγνωση σημαντική στα σπάνια νοσήματα

Off

Η πρώιμη διάγνωση των συχνών και σπάνιων νοσημάτων στην παιδική ηλικία, είναι σημαντική όπως καθοριστικός για την εξέλιξή τους είναι ο ρόλος του Παιδιάτρου.

Το δίπολο αυτό αναδείχτηκε από την συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν ο Καθηγητής Παιδιατρικής της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Νικόλαος Χαλιάσος και η Αν. Καθηγήτρια Παιδιατρικής, – Παιδονεφρολογίας της Ιατρικής Αικατερίνη Σιώμου. Αφορμή η διοργάνωση το σαββατοκύριακο της 28ης Διημερίδας υπό τον τίτλο «Συχνά και Σπάνια Νοσήματα στην Παιδική Ηλικία: Μια Συνεχής Πρόκληση για τον Παιδίατρο» στο ξενοδοχείο «Grand Serai».

Όπως ανέφερε ο κ. Χαλιάσος, η Οργανωτική Επιτροπή κάλεσε διακεκριμένους επιστήμονες από πανεπιστημιακά και νοσοκομειακά ιδρύματα της χώρας. 

Φέτος, ο Τομέας Υγείας του Παιδιού θα απονείμει για πρώτη φορά το Βραβείο «Πέτρος Δ. Λαπατσάνης», τιμώντας το έργο του αείμνηστου Καθηγητή Πέτρου Δ. Λαπατσάνη, ιδρυτή της Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής και Νεογνολογικής Κλινικής.

Από την πλευρά της, η κα Σιώμου, αναφέρθηκε στη δυνατότητα εγγραφής εθελοντών δωρεάς μυελού των οστών, μέσω δειγματοληψίας σιέλου, κατά τη διάρκεια της Διημερίδας.

Αναφέρθηκε ακομα, στην ειδική συνεδρία για τους Κινδύνους του Διαδικτύου και την Παιδική Κακοποίηση, στην οποία θα συμμετάσχουν, σημαντικοί ομιλητές, μεταξύ των οποίων ο Μανώλης Σφακιανάκης, Αντιστράτηγος ε.α της ΕΛ.ΑΣ., Πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας..

Η διάλεξη, καθώς και η ειδική συνεδρία, θα πραγματοποιηθούν αμέσως μετά την τελετή έναρξης το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου στις 6 το απόγευμα.

Για το θέμα της κακοποίησης, ο κ. Χαλιάσος έκανε λόγο για ένα σύνθετο πρόβλημα, καθώς η κακοποίηση μπορεί να είναι σωματική, σεξουαλική, ακόμη και λεκτική, ενώ και η παραμέληση παιδιού, θεωρείται μια μορφή κακοποίησης.

Τέτοια περιστατικά, καλούνται να αντιμετωπίσουν οι επιστήμονες και σε τοπικό επίπεδο, με τον Καθηγητή Παιδιατρικής να τονίζει ότι τα περισσότερα περιστατικά κακοποίησης που καταγράφονται, είναι από το οικογενειακό ή στενό περιβάλλον του παιδιού. Για το λόγο αυτό, δεν βγαίνουν στην επιφάνεια και αποσιωπώνται, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν καταγεγραμμένα αριθμητικά στοιχεία.

Ωστόσο, αυτή τη στιγμή στη χώρα μας, δημιουργείται ένα μεγάλο δίκτυο που θα «αγκαλιάσει» τα παιδιά – θύματα κακοποίησης και παράλληλα θα κινητοποιήσει και θα ευαισθητοποιήσει. Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε το κοινό να δώσει το «παρών» στην ειδική συνεδρία, προκειμένου να ενημερωθεί, τόσο για την Κακοποίηση Παιδιού, όσο και για τους Κινδύνους του Διαδικτύου.

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου