Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022 03:18
Τελευταία Ενημέρωση: 13 Δεκεμβρίου 2018
Πολιτισμός

Αφιέρωμα στον Βασίλειο Κουρεμένο μέσα από το αρχείο του

Off

Αφιερωμένη στον Βασίλειο Κουρεμένο, 60 χρόνια μετά το θάνατό του είναι η τρίτη συνεργασία της Δημοτικής Πινακοθήκης με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων που εγκαινιάζεται την προσεχή Δευτέρα στις 18.30.

Πρόκειται για την περιοδική έκθεση με τίτλο «Αρμονικές Χαράξεις. 

Ο αρχιτέκτων Βασίλειος Κουρεμένος στο Παρίσι», που επιχειρεί να αναδείξει τα χρόνια της νεότητας του ταλαντούχου Ηπειρώτη και την εποχή του, όπως αναδεικνύονται μέσα από το πολύτιμο αρχείο του.

Η έκθεση βασίζεται στο Αρχείο του Ηπειρώτη αρχιτέκτονα, με αυθεντικές μαρτυρίες του βίου του, το οποίο κληροδότησε στον Δήμο Ιωαννιτών. Εξάλλου, προγραμματίστηκε στο πλαίσιο της επετείου των 10 χρόνων από την επανέκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων και του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018.

Οι «Αρμονικές Χαράξεις», τις οποίες εισήγαγε ο αρχιτέκτονας Gustave Umbdenstock (1866 -1940), ήταν σχέδια σε χαρτί, με μελέτες της διαρκούς ρυθμικής σταθερότητας των βασικών σχημάτων, κύκλων, τριγώνων και τετραγώνων, προκειμένου να γίνει κατανοητό το υπόβαθρο της αισθητικής κλασικών έργων, όπως η ζωφόρος του Παρθενώνα. Δεκατρία τέτοια σχέδια σε χαρτί παρουσιάζονται στην περιοδική έκθεση, από αυτά που ο Κουρεμένος φύλαγε ως κόρη οφθαλμού στο Αρχείο του.

Ο Κουρεμένος, που μεγάλωσε στα Γιάννενα μεταξύ 1887 και 1889, εκπροσωπούσε την Ήπειρο και τη διαχρονική Ελληνική παιδεία συνάμα με τη Γαλλική παιδεία του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου