Επικαιρότητα

Αναζητώντας μία «γλώσσα» πρόσβασης στα μουσεία

Off

Αν η προφορική εκτίμηση, ότι απαιτείται μία διαφορετική γλώσσα επικοινωνίας μεταξύ των μουσείων και των επισκεπτών τους, μπορεί να φάνηκε κάπως περίεργη, η παρουσίαση συγκεκριμένων παραδειγμάτων με τη χρήση αντίστοιχου φωτογραφικού υλικού, επιβεβαίωσε την αναγκαιότητα αυτή. 

Ο λόγος για το σεμινάριο που πραγματοποίησε στο Λαογραφικό Μουσείο της ΕΗΜ, το απόγευμα της Τετάρτης, η σύμβουλος πολιτιστικής διαχείρισης και εκτελεστική διευθύντρια του Συλλόγου Access Cultura με έδρα την Πορτογαλία, Μαρία Βλάχου. Μπροστά σε ένα μεγάλο ακροατήριο, η κα Βλάχου μίλησε για την κοινή πλέον παραδοχή και διαπίστωση, ότι ειδικά σε περιοδικές αλλά και μόνιμες εκθέσεις μουσείων ανά την Ευρώπη, χρησιμοποιείται μία γλώσσα τόσο δύσχρηστη, που λειτουργεί αποτρεπτικά και αρνητικά για τους επισκέπτες. 

Έτσι, έκανε λόγο για μία απόλυτη ανάγκη να χρησιμοποιηθεί ένας διαφορετικός τρόπος επικοινωνίας με το κοινό, μεταβάλλοντας καθοριστικά την έννοια της προσβασιμότητας στους χώρους των πολιτιστικών οργανισμών, όπως τα μουσεία.

«Έχουν υπάρξει εκθέσεις, στις οποίες το πληροφοριακό υλικό, που συνόδευε τα εκθέματα, μπορούσε να εκδοθεί σε βιβλίο και άλλες περιπτώσεις, όπου η πληροφορία ήταν τόσο δύσχρηστη, που ουσιαστικά ήταν άχρηστη για το κοινό», ανέφερε μεταξύ άλλων η κα Βλάχου.

 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ