Επικαιρότητα

Αντιδράσεις από τους Δασικούς Συνεταιρισμούς

Off

Την οργισμένη αντίδραση των μελών 80 περίπου Δασικών Συνεταιρισμών στα Ιωάννινα και την Ήπειρο, προκαλεί η στάση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας, να μην έχει υλοποιήσει διαχειριστικές μελέτες για τα δημόσια δάση στην περιοχή και να μην υπάρχει αξιοποιήσιμη ξυλεία για τους Συνεταιρισμούς.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Δασικών Συνεταιρισμών Ηπείρου Θεόδωρος Σπανός, ο κλάδος στα Ιωάννινα βρίσκεται σε αναστάτωση και απόγνωση και η κινητοποίηση διαμαρτυρίας χθες στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση είχε ακριβώς τον σκοπό να καταδείξει την αγωνία των δασεργατών και των οικογενειών τους για το εργασιακό τους μέλλον.

«Ο δασικός πλούτος παραμένει ανεκμετάλλευτος, το κράτος στερείται δημοσίων εσόδων και οι δασεργάτες μένουν άνεργοι, χωρίς να έχουν καν τη δυνατότητα να καλύψουν τον ελάχιστο αριθμό ενσήμων για να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σπανός, που πρόσθεσε, ότι η κατάσταση αυτή παρατηρείται μόνο στα Δασαρχεία Ιωαννίνων και Κόνιτσας, ενώ σε όμορους νομούς, όπως τα Γρεβενά, η Καστοριά και η Φλώρινα, οι εκεί τοπικοί Συνεταιρισμοί εξυπηρετούνται με μεγάλες ποσότητες δασικών προϊόντων, σύμφωνα με τις διαχειριστικές μελέτες για τα δημόσια δάση.

Από την πλευρά της Αποκεντρωμένης Διοίκησης δεν υπήρξε κάποια επίσημη απάντηση, όμως επισημαίνεται, ότι θα πρέπει να υπάρχει αυξημένη εγρήγορση των Δασικών Συνεταιρισμών, για να προχωρήσουν άμεσα στην αναμόρφωση και προσαρμογή των καταστατικών τους σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία. Για τη σύσταση και λειτουργία πλέον των Δασικών Συνεταιρισμών Εργασίας απαιτείται η σύνταξη καταστατικού 

και η υπογραφή του από είκοσι ένα (21) τουλάχιστον φυσικά πρόσωπα, τα οποία θα πρέπει να έχουν πλήρη ικανότητα για δικαιοπραξία, να έχουν αποκτήσει την ιδιότητα του δασεργάτη και η μόνιμη κατοικία τους να βρίσκεται εντός της περιφέρειας του ΔΑ.ΣΕ, όπως θα ορίζεται από το οικείο καταστατικό. Οι διαδικασίες αυτές θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ