Επικαιρότητα

Οι προκλήσεις της «επόμενης ημέρας» για το Πανεπιστήμιο

Off

Η νέα πρόκληση για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων μετά τη «συγχώνευση» με το ΤΕΙ Ηπείρου και τα θέματα που προκύπτουν συζητήθηκαν την στη συνάντηση που είχε η Υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη κατά την επίσκεψή της στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με τους Αντιπρυτάνεις Μηνά Πασχόπουλο και Σταύρο Νικολόπουλο.

Συζήτησαν αναλυτικά την πορεία ενοποίησης του ιδρύματος, την αντιμετώπιση προβλημάτων που προκύπτουν αλλά και τις προοπτικές που δημιουργεί η λειτουργία του νέου ιδρύματος. Επίσης συζητήθηκε η ανάγκη ψηφιακής σύγκλισης όλων των υποδομών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για να μπορεί να ανταποκριθεί πλήρως στον σύγχρονο τρόπο εκπαίδευσης και λειτουργίας που απαιτούν οι εθνικές, ευρωπαϊκές και παγκόσμιες συνθήκες. Στη συνάντηση εξετάσθηκαν όλες οι δυνατότητες που υπάρχουν για να βελτιωθεί σημαντικά η πρόσβαση των Ατόμων με Αναπηρία στους χώρους του Πανεπιστημίου αλλά και η έκδοση ακαδημαϊκών συγγραμμάτων στην μέθοδο Braille για τα άτομα με προβλήματα όρασης. Τέλος υπήρξε συναντίληψη στο ζήτημα της λειτουργίας, ανάπτυξης και εξωστρεφούς δραστηριότητας των δυο Μουσείων που βρίσκονται στο χώρο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (του Μουσείου Ιατρικής και του Μουσείου Τυπογραφίας).

Η κ. Τζούφη σημειώνει σε ανακοίνωσή της ότι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων είναι  το πρώτο περιφερειακό Α.Ε.Ι. που προχώρησε στις συγκλίσεις και συνενώσεις με το ΤΕΙ Ηπείρου και η διαδικασία αυτή μαζί και με τη δημιουργία Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου, αποτέλεσε πρότυπο και για πολλά άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας. Το Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων έχει δώσει ήδη, τόσο τις απαραίτητες θέσεις για την στήριξη του εγχειρήματος, όσο και τα απαιτούμενα κονδύλια. Τα συντεταγμένα όργανα του Πανεπιστημίου  θα προχωρήσουν στην κατανομή των θέσεων με βάση τις ανάγκες στήριξης, αλλά και αναβάθμισης των προγραμμάτων σπουδών του νέου ενιαίου φορέα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της περιοχής μας. Ενισχυτικά προς αυτή την κατεύθυνση, ενδυνάμωσης του ιδρύματος με προσωπικό, αναμένεται να λειτουργήσει και η εφαρμογή από 1ης Ιανουαρίου, της απόφασης που επιτρέπει για κάθε αποχώρηση άμεση αντικατάσταση. 

Ο κανόνας δηλαδή ένας προς έναν που δίνει τη δυνατότητα ουσιαστικής στήριξης όλων των δομών του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα με προσωπικό και ταυτόχρονα επιχειρεί να ανακόψει το λεγόμενο “braindrain” δίνοντας κίνητρα σε νέους επιστήμονες να παραμείνουν ή να επιστρέψουν στην χώρα μας και να προσφέρουν στον τόπο. Ιδιαίτερα για τα Τμήματα Ιατρικής, το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας δίνουν επιπλέον θέσεις εκπαιδευτικού προσωπικού σε όλα τα Πανεπιστήμια για να στηριχθεί ο προσανατολισμός του Υπουργείου Υγείας στην κατεύθυνση αναβάθμισης και ενίσχυσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. αλλά και της Επείγουσας Ιατρικής.

 

Στην Ιατρική Σχολή

Στη διαμόρφωση των αναβαθμισμένων προγραμμάτων σπουδών που θα απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες εκπαίδευσης και εξειδίκευσης εστιάστηκε η συζήτηση που είχε η Υφυπουργός με τον Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας Ιωάννη Γεωργίου. Και οι δυο πλευρές τόνισαν ότι προϋπόθεση εκσυγχρονισμού και ενίσχυσης της γνώσης, αποτελούν, η διεύρυνση των γνωστικών αντικειμένων, η προσαρμογή τους στα σύγχρονα εκπαιδευτικά δεδομένα, με έμφαση στην πρακτική εξάσκηση, αλλά και η δυνατότητα ανταπόκρισής τους στις ανάγκες παροχής ολοκληρωμένης περίθαλψης.

Η κ. Τζούφη, συναντήθηκε επίσης και με την Πρόεδρο του Τμήματος Ιατρικής Άννα Μπατιστάτου και πέρα από την ανταλλαγή απόψεων για την επόμενη μέρα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αναφέρθηκαν στην ανάγκη ολοκλήρωσης των διαδικασιών για την ενδυνάμωση δραστηριοτήτων που είναι κρίσιμες για την περιοχή μας, όπως το Πανεπιστημιακό Κέντρο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Συζητήθηκε επίσης η στήριξη των ενεργειών, σε συνεργασία με τη διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, προκειμένου να τεθούν σε εφαρμογή ολοκληρωμένα και σύγχρονα προγράμματα Εξατομικευμένης Ιατρικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου