Επικαιρότητα

Πρόβλημα… προχειρότητας στο ΠΔ της λίμνης

Off

Γύρω από την πρωτογενή παραγωγή και τις επιπτώσεις που ενδέχεται να επιφέρει η εφαρμογή ορισμένων από τις διατάξεις στο Σχέδιο Π.Δ της λίμνης Παμβώτιδας περιστράφηκε η συζήτηση το απόγευμα της Δευτέρας στη συνεδρίαση της Επιτροπής Πρωτογενούς Τομέα του Δήμου Ιωαννιτών.

Από την άλλη όμως από τις εισηγήσεις και τοποθετήσεις των παρευρισκομένων υπήρξε μία ταύτιση απόψεων, ότι το Σχέδιο που βρίσκεται σε διαδικασία διαβούλευσης απέχει μακράν του προηγούμενου και κυρίως χαρακτηρίζεται σε πολλά του σημεία από προχειρότητα.

Αυτό επισημαίνεται τις τελευταίες ημέρες στο πλαίσιο της διαβούλευσης από θεσμικούς παράγοντες και πολίτες που έχουν ήδη μελετήσει το σχέδιο και αναφέρουν πως ίσως το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα της προχειρότητας είναι η απουσία των συντεταγμένων. Αυτό δημιουργεί μία σειρά προβλημάτων στην υποβολή ολοκληρωμένων και αιτιολογημένων προτάσεων με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι αν και τέθηκε υπόψιν των υπηρεσιών του υπουργείου η συγκεκριμένη έλλειψη, η απάντηση ήταν πως έχουν… χαθεί τα ψηφιακά αρχεία!

Από ο Δήμο Ιωαννιτών τοποθετήθηκαν όχι επί της ουσίας, αλλά επί της διαδικασίας οι αντιδήμαρχοι Β. Μέγα και Γ. Βίνης, γνωστοποιώντας ότι ο Δήμος Ιωαννιτών θα καταθέσει τις συγκεκριμένες προτάσεις και θέσεις του στο πλαίσιο της διαβούλευσης που ολοκληρώνεται στις 21 Ιανουαρίου.

Εκτός από τη συγκεκριμένη επισήμανση όμως που αφορά το σύνολο του Σχεδίου, στη συνεδρίαση της Επιτροπής επισημάνθηκαν διάφορες παρατηρήσεις από τους εκπροσώπους θεσμικών φορέων που συμμετείχαν με έντονο προβληματισμό να εκφράζουν για τα ζητήματα που αφορούν την ίδρυση ή επέκταση πτηνοτροφικών ή κτηνοτροφικών μονάδων από τον πρόεδρο της Ένωσης Αγροτών Ιωαννίνων Χριστ. Μπαλτογιάννη.

Ήταν ο ίδιος που χαρακτήρισε «τερατούργημα» το Σχέδιο Π.Δ, ενώ στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και εκπρόσωπος του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού.

Στη συζήτηση επισημάνθηκαν οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν για να επιτευχθεί η προστασία της λίμνης και του οικοσυστήματος, ταυτόχρονα με την συνέχιση της παραγωγικής δραστηριότητας στην περιοχή.

 

Παρατηρήσεις

Στη συνεδρίαση παρέστη ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Φ. Φίλιος, που λίγες ώρες νωρίτερα είχε αναφερθεί σε δηλώσεις του στο Π.Δ, κάτι που επανέλαβε και στη συνεδρίαση το απόγευμα, κάνοντας γνωστό ότι το Υπ. Περιβάλλοντος θα δεχθεί προτάσεις και μετά τις 21 Ιανουαρίου, κάτι που δείχνει ότι ίσως δεν είναι σε φάση πλήρους ωριμότητας, η υπογραφή του Π.Δ.

Από το ΓΕΩΤΕΕ ο Γ. Παπάζης χαρακτήρισε αυστηρή και υπερβολική την απαγόρευση χρήσης φυτοφαρμάκων, επικαλούμενος την εφαρμογή της υπάρχουσας νομοθεσίας.

Από το ΤΕΕ Ηπείρου ο Γ. Λυκοτραφίτης παρέπεμψε στην επίσημη θέση του θεσμικού φορέα τις αμέσως επόμενες ημέρες μετά τη συνεδρίαση της διοικούσας επιτροπής, ενώ ο δημοτικός σύμβουλος Λ. Νάτσης χρησιμοποίησε τον όρο «πρόχειρο» για το Σχέδιο Π.Δ.

Σοβαρές ενστάσεις επί των προβλέψεων που αφορούν την κυνηγετική δραστηριότητα εξέφρασε εκ μέρους της Ε’ ΚΟΗ, ο ταμίας και δημοτικός σύμβουλος Χαρ. Μπρέχας.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ