Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022 08:33
Τελευταία Ενημέρωση: 31 Οκτωβρίου 2014
Επικαιρότητα

Εκπτώσεις υπάρχουν, λεφτά δεν υπάρχουν

Off

Ο νέος θεσμός των ενδιάμεσων εκπτώσεων που συνοδεύεται από άνοιγμα της αγοράς αύριο Κυριακή, πυροδοτεί έναν ακόμα κύκλο αντιπαράθεσης για την αναγκαιότητα ή μη, του μέτρου της Κυριακάτικης αγοράς.
Η φθινοπωρινή ενδιάμεση εκπτωτική περίοδος (middle seasons sales), ξεκινά σήμερα Σάββατο και θα λήξει την Δευτέρα, 10 Νοεμβρίου.
Οι εκπτώσεις πλέον γίνονται τέσσερις φορές το χρόνο. Τακτικές εκπτώσεις έχουμε από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου και του Ιουλίου μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου και του Αυγούστου αντίστοιχα, και ενδιάμεσες εκπτωτικές περιόδους το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου και το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.
Στο πλαίσιο αυτό τα καταστήματα κάθε είδους και σε όλες τις περιοχές της χώρας μπορούν να λειτουργήσουν προαιρετικά την πρώτη Κυριακή της ενδιάμεσης περιόδου, από τις 11.00  ως τις 20.00.
Το κύριο πρόβλημα βέβαια με τις εκπτώσεις είναι ότι τα νοικοκυριά δεν έχουν χρήματα για να καταναλώσουν. Όπως έχει φανεί ήδη τον τελευταίο χρόνο, η αγορά δεν ανακάμπτει με το να αυξάνεις τις περιόδους εκπτώσεων.
Σε δεύτερο επίπεδο, η εισαγωγή της ανοιχτής Κυριακής, προκαλεί αντιδράσεις στους υπαλλήλους και τους μικρούς εμπόρους, που βλέπουν να τους προστίθεται εργάσιμος χρόνος, χωρίς έσοδα στην πράξη και κυρίως χωρίς να μπορούν να αντισταθούν στην επέκταση των μεγάλων, πολυκαταστημάτων.
Ο  πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ιωαννίνων, Γιώργος Νταλαμάγκας, σε δηλώσεις του χτες θύμισε την αντίθεση του τοπικού συλλόγου στο μέτρο.
«Πολλά καταστήματα, ειδικά αυτά που είναι εκτός της αγοράς, δεν θα ανοίξουν καθώς είναι αδύνατον να είμαστε στα μαγαζιά 365 μέρες το χρόνο. Τις αντιρρήσεις μας τις εκφράσαμε από την πρώτη στιγμή αφού ο νόμος βοηθά τις μεγάλες επιχειρήσεις όπου δεν χρειάζεται η φυσική παρουσία του ιδιοκτήτη», σημείωσε.
 «Δεν είμαι σίγουρος ότι η αγορά θα δουλέψει. Υπάρχει έλλειψη ρευστότητας εξαιτίας της υπερφορολόγησης», πρόσθεσε.
Η εμπειρία από άλλες Κυριακές έδειξε ότι ένα κομμάτι καταστημάτων στο κέντρο της πόλης, ανοίγει για λίγες ώρες ενώ με τη βοήθεια του καιρού, βγαίνει κόσμος και στην αγορά, περισσότερο όμως για βόλτα παρά για…αγορές.

Αντιδράσεις
Ενάντια στην κατάργηση της αργίας κινητοποιούνται οι εμποροϋπάλληλοι που έχουν προκηρύξει απεργία για αύριο καθώς και πολιτικές οργανώσεις.
Η «Πρωτοβουλία ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας» καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11 το πρωί της Κυριακής στη Μιχ. Αγγέλου.
«Η αγορά ήταν μόνο η αρχή, σύντομα θα ακολουθήσει και ο υπόλοιπός ιδιωτικός τομέας και στη συνέχεια το δημόσιο μέχρι, την πλήρη έννοια της κατάργησης της έννοιας της αργίας. Μας θέλουν όλους διαθέσιμους να δουλεύουμε 7 ημέρες την εβδομάδα, 24 ώρες τη μέρα, χωρίς δικαιώματα. Γι’ αυτό και πρέπει όλοι να ξέρουμε ότι ψωνίζοντας την Κυριακή ετοιμάζουμε το έδαφος για την κατάργηση και της δικής μας αργίας», σημειώνει σε ανακοίνωσή της.
Η ΠΑΣΕΒΕ από τη μεριά της αναφέρει μεταξύ άλλων: 
«Η συγκυβέρνηση της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ, συνεχίζει την εφαρμογή του Νόμου που καταργεί την Κυριακάτικη Αργία, κόντρα και ενάντια στη θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των επαγγελματιών και εμπόρων καθώς και των εργαζομένων εμποροϋπαλλήλων και ιδ. υπαλλήλων. Επιμένουν στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές παρόλο που αποδείχθηκε περίτρανα εδώ και ένα χρόνο, ότι μόνοι ωφελημένοι είναι οι μεγαλέμποροι και οι εμπορικές αλυσίδες του
εμπορικού κέντρου της Αθήνας. Ούτε οι εργαζόμενοι ψωνίζουν γιατί δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα, ούτε φυσικά και οι μικρέμποροι σώθηκαν. Αντίθετα και το κόστος λειτουργίας ανεβαίνει και οι μικρέμποροι οδηγούνται σε φυσική εξόντωση, σε αντίθεση με τα πολυκαταστήματα που ζουν και βασιλεύουν».

 

Του ΦΙΛΗΜOΝA ΚΑΡΑΜΗΤΣΟY

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου