Επικαιρότητα

Μάθαμε να συζητάμε, αλλά όχι να κάνουμε

Off

Μία παρέμβαση με στόχο και να κινητοποιήσει τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους φορείς, κυρίως όμως να κρούσει το καμπανάκι του κινδύνου για το μέλλον της λίμνης Παμβώτιδας έκανε στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Δευτέρας ο Καθηγητής Ιχθυολογίας Γ. Πάσχος.

Ένα δραματικό σενάριο βγαλμένο όμως από αντίστοιχα παραδείγματα του παρελθόντος σε οικοσυστήματα παρόμοια με αυτά της Παμβώτιδας μπορεί σύμφωνα με τον κ. Πάσχο να κάνει την εμφάνισή του και στο πλέον χαρακτηριστικό έμβλημα των Ιωαννίνων.

Στην τοποθέτησή του στο δημοτικό συμβούλιο ο κ. Πάσχος τόνισε ότι κακώς οι τοπικοί φορείς εδώ και δεκαετίες θεωρούν «δεδομένη» τη λίμνη Παμβώτιδα.

Έτσι, το ITV και η «Ε» απευθύνθηκε στον ίδιο ζητώντας να διευκρινίσει γιατί η Παμβώτιδα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

«Είναι μία ευτροφική λίμνη, κάτι που σημαίνει πως ό,τι και να κάνουμε, κάποια στιγμή θα χαθεί. Αυτό που μπορούμε όμως να κάνουμε είναι ή να επιβραδύνουμε την καταστροφή της ή να την επιταχύνουμε. Δυστυχώς όπως φαίνεται εδώ και δεκαετίες κάνουμε το δεύτερο», σημείωσε χαρακτηριστικά για να προσθέσει πως η συζήτηση για το Π.Δ είναι περιφερειακή και όχι ουσιαστική, για τα προβλήματα και τη σωτηρία της λίμνης.

«Μάθαμε να συζητάμε, αλλά όχι να κάνουμε. Μπορεί να φαίνεται ακραίο το σενάριο, αλλά αν έχουμε μία μακρά άνυδρη περίοδο, τότε θα δούμε το ίζημα που ανεβαίνει συνεχώς, να δημιουργεί «νησάκια» στη λίμνη και τότε θα κινητοποιηθούμε όλοι.

Υπήρξαν λίμνες σε χειρότερη κατάσταση από την Παμβώτιδα, όμως αντιμετωπίστηκαν τα προβλήματά τους, γιατί υπάρχουν οι μέθοδοι. Το πρόβλημα της Παμβώτιδας δεν είναι καινούργιο, όμως υπάρχουν δράσεις και πρωτοβουλίες που μπορούν να γίνουν και να αναληφθούν. Ο δήμος Ιωαννιτών μπορεί να πάρει πρωτοβουλίες και χωρίς να έχει αρμοδιότητα. Μπορεί να γίνει έλεγχος του ιζήματος και των εισροών, μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις για την αποκατάσταση του φυσικού τοπίου και για τον αυτοκαθαρισμό της λίμνης. Δυστυχώς όμως βλέπω ότι δεν υπάρχει σωστή ενημέρωση και κάποιοι δεν αντιλαμβάνονται το πρόβλημα», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Πάσχος.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου