Επικαιρότητα

Μέσω ενός Φορέα η διαχείριση των απορριμμάτων στην Ήπειρο

Off

Στην απόφαση να προχωρήσει πλέον η διαχείριση των απορριμμάτων στην περιφέρεια της Ηπείρου με την συγκρότηση και ευθύνη ενός περιφερειακού Φορέα κάτι που προϋποθέτει την κατάργηση των τριών ΦΟΔΣΑ που υφίστανται μέχρι και σήμερα, κατέληξε το υπ. Περιβάλλοντος. 

Με την απόφαση αυτή που κοινοποιήθηκε ουσιαστικά από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σ. Φάμελλο στη συνάντηση που είχε με τους προέδρους των ΦΟΔΣΑ, τον πρόεδρο της ΠΕΔ Ηπείρου Γ. Λώλο και τον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας κ. Μιχελάκη την Δευτέρα στην Αθήνα, μπήκε οριστικό τέλος στην προοπτική συνέχισης της λειτουργίας των τριών ΦΟΔΣΑ ανά διαχειριστική ενότητα.

Ο ενιαίος περιφερειακός ΦΟΔΣΑ θα κληθεί να αναλάβει την ευθύνη της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ήπειρο, αφού εκδοθούν και οι διαπιστωτικές πράξεις από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και για τη σύσταση του ενιαίου Φορέα και για την κατάργηση των υφιστάμενων.

Πρόεδρος στον περιφερειακό ΦΟΔΣΑ θα είναι ο δήμαρχος Νικ. Σκουφά Στ. Γιαννούλης, που είχε εκλεγεί στη θέση αυτή με την υπόλοιπη διοίκηση, με τη διάρκεια της θητείας να ορίζεται ως το τέλος της δημοτικής περιόδου, δηλαδή μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Μιλώντας στο ITV ο κ. Γιαννούλης υποστήριξε, ότι η λύση που τελικά επιλέχθηκε, είναι η καλύτερη δυνατή, γιατί η κατάσταση στην Ήπειρο με τη δοκιμαστική λειτουργία της Μονάδας ΑΣΑ και μετέπειτα με την κανονική λειτουργία του εργοστασίου απαιτεί υπεύθυνες και συγκροτημένες λύσεις και όχι αποσπασματικές.

«Θεωρώ, ότι έπρεπε να πάμε σε αυτό το μοντέλο λειτουργίας, που είναι περισσότερο κοντά στην πραγματικότητα και στη διαχείρισή της. Καλούμαστε άλλωστε να αναλάβουμε την ευθύνη, όχι μόνο για τη λειτουργία του εργοστασίου, αλλά παράλληλα για την ολοκλήρωση των «Πράσινων σημείων», των Σταθμών Μεταφόρτωσης και για την κανονική λειτουργία του εργοστασίου», ανέφερε αρχικά, για να προσθέσει πως το υπουργείο σε συνεργασία με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση δίνουν λύση και στην έλλειψη ενός σαφούς νομοθετικού πλαισίου, που σήμερα δεν επιτρέπει την μεταφορά των απορριμμάτων από μία Περιφερειακή Ενότητα σε μία δεύτερη. 

 

Αρνητικός στη μεταφορά

 από Κέρκυρα

Ένα από τα ζητήματα ωστόσο που πιθανότατα θα κληθεί να αντιμετωπίσει το πρώτο διάστημα της λειτουργίας του ο περιφερειακός ΦΟΔΣΑ είναι και η ενδεχόμενη μεταφορά απορριμμάτων από το νησί της Κέρκυρας στο εργοστάσιο της Ηπείρου. Αν και επισήμως το αίτημα δεν έχει υποβληθεί στον ΦΟΔΣΑ των Ιωαννίνων, οι επισκέψεις των πολιτικών παραγόντων και των αιρετών της Κέρκυρας στην περιφέρεια Ηπείρου έχουν πυκνώσει αρκετά και με δεδομένο το αδιέξοδο που υπάρχει στο νησί, εκτιμάται, ότι είναι μόνο θέμα χρόνου, να υποβληθεί επισήμως το αίτημα για τη μεταφορά των απορριμμάτων.

Ο κ. Γιαννούλης απάντησε στην επισήμανση του ITV, ότι το νομοθετικό πλαίσιο μπορεί οποιαδήποτε στιγμή να αλλάξει και να επιτρέπει τη μεταφορά απορριμμάτων από μία περιφέρεια σε μία άλλη, λέγοντας, ότι «αυτό είναι κάτι που θα το κρίνουμε εάν αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο και εφόσον υποβληθεί επίσημο αίτημα στον Φορέα. Θεωρώ όμως, ότι δε συντρέχει κανείς λόγος να συζητάμε μία τέτοια περίπτωση, γιατί κάθε περιφέρεια είναι υποχρεωμένη να διαχειρίζεται στην χωρική της περιφέρεια τα απορρίμματά της. Πώς θα απαντούσε η περιφέρεια Ιονίων Νήσων, εάν η Ήπειρος ήθελε να μεταφέρει τα απορρίμματά της στην Κέρκυρα», αναρωτήθηκε.

Καταλήγοντας, χαρακτήρισε «άνευ ουσίας και αντικειμένου» τις επισημάνσεις και αναφορές, ότι αυτό τελικά μπορεί να γίνει εάν η αύξηση του όγκου των απορριμμάτων στο εργοστάσιο, μπορεί να αποφέρει ως αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους για τους δήμους της Ηπείρου, άρα και τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση των δημοτών.

 

Επείγουν οι ΣΜΑ

Την απόλυτη αναγκαιότητα ολοκλήρωσης των Σταθμών Μεταφόρτωσης, αρμοδιότητα όμως της Περιφέρειας Ηπείρου και όχι των δήμων επισήμανε σε δηλώσεις του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος καθαριότητας στον δήμο Ιωαννιτών Δημ. Κατηρτσίδης. 

Με τον τρόπο αυτό τόνισε ότι θα προκύψει ένα σημαντικό όφελος από τη μείωση της χιλιομετρικής απόστασης για τη μεταφορά των απορριμμάτων, επομένως οι δήμοι γενικότερα και ειδικότερα ο δήμος Ιωαννιτών θα έχει τη δυνατότητα να εξετάσει ακόμη και τη μείωση των τελών προς όφελος των δημοτών.

«Θεωρώ ότι κακώς οι εκπρόσωποι που παρέστησαν στην συνάντηση με τον κ. Φάμελλο δεν απέσπασαν τη δέσμευση για την ενίσχυση των δήμων προκειμένου να καλυφθεί απόλυτα η μεταφορά των απορριμμάτων στο εργοστάσιο.

Είμαστε η δεύτερη περιφέρεια στη χώρα που προχωράμε σε ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά το επιπλέον κόστος θα είναι άδικο να το επιβαρυνθούν οι πολίτες», σημείωσε ο αντιδήμαρχος Ιωαννίνων.

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ