Ήπειρος

Στρατηγικό «όχι» στις ιδιωτικοποιήσεις γης

Off

Στρατηγική είναι η επιλογή του δήμου Ιωαννιτών να διεκδικήσει αρχικά την παραχώρηση στην κυριότητά του των εκτάσεων που εκποιεί το ΤΑΙΠΕΔ και εάν αυτό δεν είναι εφικτό να εξετάσει άλλους τρόπους, μεταξύ αυτών και την ανταλλαγή με εκτάσεις και ακίνητα ίσης αξίας, με τα εκποιούμενα. 
Αυτό προέκυψε από τη συζήτηση στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου το βράδυ της Δευτέρας με τον Θ. Μπέγκα να κάνει λόγο για «αιτία πολέμου» για το δήμο Ιωαννιτών αναφερόμενες σε ενέργειες όπως αυτή του ΤΑΙΠΕΔ για τα ακίνητα στην πλ. Χατζή αλλά και για το ακίνητο στον Άγ. Νικόλαο Κοπάνων.
Το συμβούλιο έλαβε ουσιαστικά μία απόφαση πολικού χαρακτήρα, που εκφράζει τη διαφωνία και αντίθεσή του στην προωθούμενη εκποίηση των ακινήτων, παράλληλα όμως αποφάσισε να συσταθεί μία επιτροπή από μέλη των παρατάξεων, που θα καθορίσει σαφώς το πλαίσιο της διεκδίκησης. Από αυτό δεν απαλείφεται η προοπτική της ανταλλαγής, διαδικασία για την οποία υπάρχει και η σχετική νομοθεσία.
«Διεκδικούμε κάθε έκταση ζωτικής σημασίας για την βιώσιμη ανάπτυξη του Δήμου και την ποιότητα ζωής των πολιτών και είμαστε αντίθετοι με την εκποίηση μέσω του ΤΑΙΠΕΔ εκτάσεων που, ανεξαρτήτως σε ποιον ανήκουν σήμερα, εντάσσονται στα όρια των αρμοδιοτήτων και των σχεδιασμών του Δήμου».
Παράλληλα ο Θωμάς Μπέγκας υπογράμμισε ότι «ο δήμος Ιωαννιτών διεκδικεί σθεναρά, γιατί θεωρεί ότι του ανήκει, κάθε κρίσιμη έκταση που εντάσσεται στον σχεδιασμό για τη βιώσιμη ανάπτυξη του Δήμου. Διεκδικεί σθεναρά κάθε χώρο ζωτικής σημασίας για την «πόλη του αύριο» που οφείλουμε να δώσουμε στους πολίτες».
Έτσι σε αυτή τη λογική, εκτός από τις δύο προαναφερόμενες εκτάσεις που εντάσσονται στον κατάλογο του ΤΑΙΠΕΔ, ο δήμος Ιωαννιτών ζητά άμεσα να περιέλθουν στην κυριότητα του εκτάσεις που είναι ταυτισμένες με το Δήμο και είναι αδιανόητη οποιαδήποτε άλλη χρήση τους, πέραν του κοινόχρηστου χώρου. Συγκεκριμένα ο Δήμαρχος αναφέρθηκε: στο Γιαννιώτικο Σαλόνι, στο Πάρκο Λιθαρίτσια, στις στρατιωτικές Φυλακές, στο Στρατόπεδο Βελισαρίου

Δούναι και λαβείν
Τέλος ο κ. Μπέγκας εξέφρασε την άποψη ότι η Πολιτεία και ο Δήμος πρέπει να συνεργάζονται για το κοινό όφελος. Γι’ αυτό και ο Δήμος Ιωαννιτών –όπως είπε- τα τελευταία χρόνια έχει παραχωρήσει στο Δημόσιο εκατοντάδες στρέμματα γης και ανέφερε ορισμένες περιπτώσεις όπως:
-την παραχώρηση έκτασης 25 στρεμμάτων στο Υπουργείο Υγείας για την ανέγερση του νέου κτιρίου του Ιδρύματος «Νεομάρτυς Γεώργιος».
-την παραχώρηση εκτάσεων για τις εργατικές κατοικίες
-την παραχώρηση εκτάσεων για τις εγκαταστάσεις της ΕΛΕΠΑΠ 
-την παραχώρηση τεράστιας έκτασης στην Κόντσικα για ανέγερση φυλακών (υπάρχει σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που έχει σταλεί στο Υπ. Δικαιοσύνης).

Πρόταση ανταλλαγής
Ο Ν. Γκόντας έκανε λόγο για την αναγκαιότητα ώστε το όποιο αίτημα του δήμου να βασίζεται σε ρεαλιστική βάση και πρότεινε την εξέταση του ενδεχομένου της ανταλλαγής των ακινήτων στην πλ. Χατζή με ίσης αξίας ακίνητα του δήμου. «Η ανταλλαγή είναι η μόνη εφικτή λύση», τόνισε ο κ. Γκόντας.
Αποστάσεις από την προοπτική της διαπραγμάτευσης κράτησε ο Λαζ. Νάτσης, τονίζοντας ότι το ελληνικό δημόσιο δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί μία τέτοια ανταλλαγή ειδικά εάν πρόκειται για ακίνητα μικρής εμπορικής αξίας.
Υπέρμαχος της διαδικασίας της διαπραγμάτευσης σε πρώτο επίπεδο εμφανίστηκε ο Αρ. Μπαρτζώκας, ενώ την αντίθεσή τους στη διαδικασία, ζητώντας παράλληλα να καταγγελθεί η πρόθεση του ΤΑΙΠΕΔ να ξεπουλήσει τα ακίνητα στην πλ. Χατζή, εξέφρασαν και οι Δημ. Τασιούλας και Στεφ. Σκοπούλης.

Προβλήματα από την κατασκευή της Ιόνιας

Τα προβλήματα που δημιουργούνται στον οικισμό αλλά και τις επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Αμπελιάς και της Πεδινής, από την κατασκευή της Ιόνιας οδού, παρουσιάστηκαν στη συνεδρίαση του δημ. συμβουλίου στην εκτός ημερησίας διάταξης συζήτηση. Το θέμα των προβλημάτων έθεσε ο Δημ. Τασιούλας, ζητώντας να ληφθεί μέριμνα από το δήμο Ιωαννιτών και τους συναρμόδιους φορείς και τις υπηρεσίες έτσι ώστε να απομακρυνθεί ο κίνδυνος πλημμυρικών ή και κατολισθητικών φαινομένων.
Εκπρόσωπος των κατοίκων της Αμπελιάς πήρε το λόγο και αναφέρθηκε στην κρισιμότητα της κατάστασης και την ανησυχία που υπάρχει στους κατοίκους, για να δοθεί η απάντηση από τον αντιδήμαρχο Δημ. Νάστο, που αναφέρθηκε στο ιστορικό των ενεργειών του δήμου Ιωαννιτών για την καταγραφή όλων των προβλημάτων στην περιοχή.

Επανήλθε το θέμα ΑμΕΑ
Ο Ν. Γκόντας ζήτησε στην αρχή της συνεδρίασης να πληροφορηθεί εάν ισχύει η δέσμευση του δημοτικού συμβουλίου, για επαναπρόσληψη όλων των πρώην εργαζομένων ΑμΕΑ στη ΔΕΥΑΙ, των οποίων οι συμβάσεις έληξαν. Η πρώτη απάντηση ήρθε από τον Λαζ. Νάτση, που είπε πως ουδέποτε υπήρξε τέτοια απόφαση ή δέσμευση από το δημ. συμβούλιο κάτι που επιβεβαίωσε και ο Θ. Μπέγκας λέγοντας πως η δημοτική αρχή θα αιτηθεί από την 1η Ιανουαρίου της συμμετοχή της στα προγράμματα για προσλήψεις ΑμΕΑ, με μία όμως διαφορετική φιλοσοφία από αυτήν των περασμένων ετών.

Λίμνη – πεζόδρομοι και ΟΑΣΗ
Ακόμη, ο Ν. Γκόλας απάντησε σε σχετική ερώτηση του κ. Γκόντα για τους πεζοδρόμους, λέγοντας πως εντός του Νοεμβρίου θα είναι έτοιμη η Κανονιστική απόφαση λειτουργίας των πεζοδρόμων της πόλης, ενώ ο Αρ. Μπαρτζώκας πρότεινε την ανάληψη πρωτοβουλίας από το δήμο Ιωαννιτών ώστε να συζητηθεί εκτενώς, «μέχρι να βγει λευκός καπνός», όπως είπε, το θέμα της λίμνης και των προβλημάτων που αυτή αντιμετωπίζει. Τέλος, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και της ΔΗΑΝΕΤΑΙ Γ. Παπαδιώτης απαντώντας σε ερώτηση του Βασίλη Χήτου για την ΟΑΣΗ τόνισε πως με τα νέα δεδομένα, υπολογίζεται, ότι το έργο θα είναι έτοιμο και θα παραδοθεί προς χρήση την άνοιξη του 2015.

Πέρασαν κατά πλειοψηφία οι αντιμισθίες

Αποστάσεις από την επιχειρηματολογία της πρώτης θέσης της δημοτικής αρχής πριν από λίγες ημέρες, για τις αντιμισθίες των προέδρων των Νομικών Προσώπων του δήμου, πήρε ο δήμαρχος Θ. Μπέγκας στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, όπου ελήφθη τελικά η απόφαση για τον καθορισμό των αντιμισθιών, ως έξοδα παράστασης των προέδρων και των αντιπροέδρων, όπου προβλέπεται.
Η διαφοροποίηση έχει να κάνει με το ότι ο κ. Μπέγκας έκανε λόγο για πολιτικό ζήτημα που αφορά στην προστασία της αξιοπρέπειας της τοπικής αυτοδιοίκησης, σε μία δύσκολη συγκυρία και όχι για τα έξοδα για τους καφέδες και τα κεράσματα των προέδρων προς τους πολίτες που τους επισκέπτονται, όπως ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.
«Είναι μία ανταμοιβή για τους ανθρώπους που αναλαμβάνουν θέσεις ευθύνης, που αφιερώνουν χρόνο από τη δουλειά τους και το επάγγελμά τους. Είναι δικαίωμα όλων των πολιτών να συμμετέχουν και να αναλάβουν ενεργό ρόλο στις θέσεις ευθύνης και εμείς δε θέλουμε να έχουμε μία αυτοδιοίκηση μόνο για τους ελίτ. 
Είναι και νόμιμο και ηθικό να αμείβονται», τόνισε ο κ. Μπέγκας, που ανακοίνωσε και το ύψος των ποσών που είναι 450 ευρώ μεικτά για τον πρόεδρο του Σπηλαίου Περάματος, 900 ευρώ για τον πρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου και 1082,52 για τον πρόεδρο του ΟΚΠΑΠΑ και 433 ευρώ για την αντιπρόεδρο.
Ο καθορισμός των εξόδων παράστασης πέρασε με τις ψήφους της πλειοψηφίας μόνο, αφού η αντιπολίτευση ψήφισε κατά, ενώ η παράταξη «Γιάννενα Τώρα» ψήφισε λευκό.
Στις τοποθετήσεις τους οι Ν. Γκόντας και Άρης Μπαρτζώκας αναρωτήθηκαν τι άλλαξε από την προηγούμενη δημοτική περίοδο, όπου πρόεδροι Νομικών Προσώπων δήλωναν ότι δε θέλουν την αμοιβή, αλλά στη νέα περίοδο την επιθυμούν ευρισκόμενοι στις ίδιες θέσεις.
«Δε θέλουμε να λαϊκίσουμε, αλλά είναι παράταιρο να ακούγονται σήμερα προτάσεις για αμοιβές. Εκείνοι που εθελοντικά θα έπρεπε να προσφέρουν, δεν πρέπει να αμείβονται», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γκόντας. 
Τη διαφωνία της παράταξης «Πολίτες για την ανατροπή» για το ύψος των προβλεπόμενων εξόδων παράστασης εξέφρασε ο Λαζ. Νάτσης, προτείνοντας αυτές να μειωθούν τουλάχιστον στο μισό.
Ο Στεφ. Σκοπούλης πρότεινε όπως τα έξοδα παράστασης κάθε προέδρου ή αντιπροέδρου να συζητούνται στο δημοτικό συμβούλιο που θα καλείται να τα εγκρίνει.

 

Μείωση μισθώματος για το Grand Serai
Αφορμή για πολιτική αντιπαράθεση αποτέλεσε στο δημοτικό συμβούλιο το θέμα της μείωσης του ετήσιου μισθώματος του ξενοδοχείου Grand Serai, το οποίο διαμορφώνεται πλέον στις 620.000 ευρώ, μειωμένο κατά 30% με απόφαση του Εφετείου Ιωαννίνων.
Οι δημοτικοί σύμβουλοι Β. Κοσμάς και Άρ. Μπαρτζώκας άσκησαν κριτική στη δημοτική αρχή, για την πολιτική της απόφαση στην προηγούμενη θητεία να μη δεχτεί την πρόταση του ενοικιαστή για μείωση κατά 20%, με αποτέλεσμα η απόφαση του δικαστηρίου να δώσει μεγαλύτερη ποσοστό μείωσης.
«Τεράστιο λάθος της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Ο κόσμος θέλει να ξέρει, γιατί τέτοιες ενέργειες είναι σε βάρος των δημοτών», τόνισε ο κ. Μπαρτζώκας, ενώ ο Θ. Μπέγκας έκανε λόγο για πολιτική απόφαση της προηγούμενης δημοτικής αρχής, στο πλαίσιο πως δεν έπρεπε να υπάρχει καμία συμφωνία με τον επιχειρηματία. Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Θαν. Μανταλόβας υποστήριξε πως όταν υποβλήθηκε το αίτημα δεν είχε θεσπιστεί το νομικό πλαίσιο για τη μείωση κατά 20%, κάτι που έγινε αργότερα.

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ