Επικαιρότητα

Με υλικό από τις ιστορίες της πόλης

Off

Συνάντηση για πρόγραμμα που συγχρηματοδοτείται με 900.000 € από το Interreg Ελλάδα Ιταλία 2014-2020, είναι σε εξέλιξη χτες και σήμερα στη Σχολή Καλών Τεχνών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. 

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και η Σχολή Καλών Τεχνών είναι ο επικεφαλής εταίρος για το πρόγραμμα, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου, τον Δήμο Ιωαννιτών, το Πανεπιστήμιο του Μπάρι και την Επαρχία του Λέτσε.

Το πρόγραμμα εστιάζει στο πώς στοιχεία πολιτιστικής κληρονομιάς μπορούν να ενταχθούν εκ νέου στην πόλη με τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών, στις περιοχές της Ηπείρου και της Απουλίας και απαντά στην κοινή πρόκληση του πώς μπορεί να προωθηθεί ο τουρισμός στις λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές, εμψυχώνοντας τον δημόσιο αστικό χώρο και αναζωογονώντας την πολιτιστική κληρονομιά μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες, προσεγγίσεις «από τα κάτω προς τα πάνω» και καλλιτεχνικές παρεμβάσεις. 

Αυτό που στοχεύει είναι να δημιουργήσει ένα χωρικά προσδιορισμένο αρχείο αφηγηματικών στοιχείων, το οποίο θα καταλήξει σε μια διαδραστική, άυλη, υπαίθρια μουσειακή εμπειρία στον δημόσιο χώρο της πόλης. 

Το project θα χρησιμοποιήσει έναν χάρτη σε μορφή εφαρμογής, το οποίο θα προσδιορίζει την ακριβή τοποθεσία των αφηγηματικών στοιχείων. Τα στοιχεία αυτά θα έχουν συλλεχθεί με διαδικασίες που θα απευθύνονται σε όλες τις γενιές, αφού μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης θα έρθουν σε επαφή με ηλικιωμένους ώστε να συγκεντρώσουν πληροφορίες σχετικά με τους μύθους και τις ιστορίες που σχετίζονται με την πόλη. Στη συνέχεια, όλο το συγκεντρωμένο υλικό θα χρησιμοποιηθεί ώστε να δημιουργηθούν καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις μέσα στην πόλη, οι οποίες θα ενεργοποιούνται από τους επισκέπτες, δημιουργώντας μια ονειρική ατμόσφαιρα. 

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ