Επικαιρότητα

Μία νέα διαδρομή που συνδέει την πόλη με τη λίμνη

Off

Η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών και η προσέγγιση του υδάτινου στοιχείου της λίμνης, μέσω της δημιουργίας μίας διαδρομής περιπατητικής αλλά και ποδηλατικής είναι ο στόχος που φιλοδοξεί να υπηρετήσει η μελέτη για την ανάπλαση της παραλίμνιας περιοχής από το Πέραμα μέχρι τον Μάτσικα.

Η περιοχή αυτή εντάσσεται στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του δήμου Ιωαννιτών και σε ένα πλαίσιο ευρύτερων παρεμβάσεων για το σύνολο της παραλίμνιας περιοχής.

Εκτός από τη δημιουργία των δύο διαδρομών, καθοριστικής σημασίας είναι η στόχευση για την επαναφορά της φυσικής όχθης, όπου αυτό είναι εφικτό, σε συνδυασμό με την καταστροφή του κρηπιδότοιχου, επίσης όπου αυτός υφίσταται.

Με τον τρόπο αυτό όπως αναφέρεται στη μελέτη παρέχεται η δυνατότητα άμεσης διασύνδεσης του ιστορικού κέντρου της πόλης με το Πέραμα και το Σπήλαιο, ενώ η συνολική παρέμβαση αναμένεται να ωφελήσει και την καθημερινή μετακίνηση αλλά και την τουριστική δραστηριότητα.

Όπως σημείωσε στην εισήγησή του ο αντιδήμαρχος, Θανάσης Μανταλόβας, η επέμβαση που προτείνεται έχει ως στόχο τη δημιουργία μιας διαδρομής περιπάτου, πεζών και ποδηλάτων, με κύριο σκοπό την αναψυχή και την άθληση. Η μισή περίπου διαδρομή κινείται μέσα στο φυσικό τοπίο της λίμνης (από το Πέραμα έως τον Αγ. Νικόλαο Κοπάνων) και ακολουθεί την μορφολογία του εδάφους χωρίς κάποιες ιδιαίτερες επεμβάσεις σε αυτό. Η υπόλοιπη διαδρομή κινείται σε πιο «αστικό» περιβάλλον πλησίον πάλι του διαμορφωμένου ανάγλυφου του εδάφους.

 

Τρία βασικά τμήματα

Η προτεινόμενη περιοχή παρέμβασης χωρίζεται σε τρία κυρίως τμήματα που είναι τα εξής:

– το τμήμα: «Αστικό Τοπίο» από την θέση «Κύκνος» έως το Camping,  

– το τμήμα «Περιοχή Αθλητικών Δραστηριοτήτων» από το Camping έως το ΚΕ.ΚΩΠ και τέλος, 

– το τμήμα: «Φυσικό Τοπίο» από το ΚΕ.ΚΩΠ έως το παραλίμνιο πάρκο Περάματος. 

Η ολοκλήρωση του συγκεκριμένου ποδηλατοδρόμου θα συμβάλει στην διασύνδεσή της λίμνης με τους αστικούς πράσινους πυρήνες και τους ελεύθερους χώρους της πόλης για εξασφάλιση οικολογικών διαδρόμων, μέσω διαδρομών συνέχειας πρασίνου εντός της πόλης και προς την περιβάλλουσα φύση, η ανάδειξη των περιοχών εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς και πολιτιστικής και ψυχαγωγικής αξίας, αποτελεί στρατηγική επιλογή για την οικολογική ανασυγκρότηση του αστικού χώρου της πόλης των Ιωαννίνων.

Επίσης δημιουργείται ένας πεζοπορικός άξονας κυκλοφορίας για να χρησιμοποιηθεί από τους πολίτες ως μια εναλλακτική λύση πρόσβασης και διακίνησης τους, προς και από το κέντρο της πόλης. 

Οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να κινηθούν με ασφάλεια με ποδήλατο ή και πεζοί, μακριά από τα αυτοκίνητα και μέσα σε φυσικό περιβάλλον. 

Παράλληλα συνδέονται τα τμήματα των ποδηλατοδρόμων και πεζόδρομων που κατά καιρούς έχουν υλοποιηθεί κυρίως κατά μήκος του αστικού συγκροτήματος της πόλης σε διάφορες εποχές.

«Με την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου προωθείται και άλλος ένας σημαντικός περιβαλλοντικός στόχος που είναι η ενίσχυση της περιβαλλοντικής ενημέρωσης και η αφύπνιση της περιβαλλοντικής προστασίας των κατοίκων του λεκανοπεδίου για την λίμνη Παμβώτιδα αλλά και για την προστατευόμενη χλωρίδα και πανίδα», δήλωσε ο δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας.

«Η δημοτική αρχή με στρατηγικό σχεδιασμό, προγραμματισμό και ρεαλιστικότητα αντιμετωπίζει την παραλίμνια περιοχή ως ύψιστης σημασίας ζήτημα για το μέλλον της πόλης μας. Στην κατεύθυνση αυτή υλοποιεί ένα έργο που θα φέρει, τους κατοίκους, τους επισκέπτες κοντά, δίπλα στην λίμνη. Θα εμπλουτίσει την καθημερινότητα των ανθρώπων με μια δραστηριότητα αυτήν της αναψυχής δίπλα από ένα τόσο όμορφο και μοναδικό ταυτόχρονα φυσικό τοπόσημο. Θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να αυξηθεί η τουριστική κίνηση και να αυξηθούν τα εισοδήματα των κατοίκων της πόλης. Αυτά δεν θα γίνουν με τις πολιτικές του παρελθόντος, τις πολιτικές του εφήμερου εντυπωσιασμού της «κορδέλας», αλλά μόνο με στρατηγικό σχέδιο και γνώμονα ότι η λίμνη και η παραλίμνια περιοχή της αποτελούν  συγκριτικό πλεονέκτημα το οποίο ανήκει και στις επόμενες γενιές», πρόσθεσε ο κ. Μανταλόβας. 

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου