Επικαιρότητα

Μήνυμα εξωστρέφειας για τις επιχειρήσεις της Ηπείρου

Off

Ένα μήνυμα εξωστρέφειας των ηπειρωτικών επιχειρήσεων, που προσδοκούν μετά την δεκαετή κρίση σε μία καλύτερη προοπτική στέλνει η 20η Πανηπειρωτική Έκθεση, που συνοδεύεται φέτος από το Τουριστικό Πανόραμα και το 2ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας.

Η Πανηπειρωτική 2019 που φιλοξενείται στο Πανηπειρωτικό μέχρι και την Κυριακή άνοιξε και επίσημα τις πύλες της το απόγευμα της Τετάρτης με την τελετή των εγκαινίων και τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φ. Κουβέλη να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Δεκάδες επιχειρήσεις από την Ήπειρο αλλά όχι μόνο δείχνουν το δρόμο για μία αισιόδοξη προοπτική με τόνωση της τοπικής οικονομίας και σε συνάρτηση με την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Ηπείρου.

Ο συνδυασμός άλλωστε της πρωτογενούς παραγωγής με τα μοναδικά προϊόντα της ηπειρωτικής φύσης, με το ιστορικό και πολιτιστικό παρελθόν αναδεικνύονται σε μοχλούς ανάπτυξης για την επόμενη 20ετία στην Ήπειρο.

Σε αυτό στάθηκε στον χαιρετισμό του ο Λάμπρος Μπασέκης εκ μέρους της διοργανώτριας εταιρείας Κύκλος, που στήριξε την Πανηπειρωτική ακόμη και στους πιο δύσκολους οικονομικά καιρούς.

Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί από τον Περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη και τον δήμαρχο Ιωαννίνων Θ. Μπέγκα.

«Το μήνυμα από την φετινή Πανηπειρωτική είναι ότι μόνο αν είμαστε όλοι μαζί και συνεργαστούμε, μπορούμε να πάμε μπροστά. Έχουμε υποχρέωση να ενεργούμε για να δώσουμε προστιθέμενη αξία στον τόπο», σημείωσε ο Περιφερειάρχης.

Από την πλευρά του ο Θ. Μπέγκας τόνισε πως ο τουρισμός, ο πολιτισμός και τα τοπικά προϊόντα μπορούν να εκτοξεύσουν την Ήπειρο, επομένως και το ΑΕΠ της.

«Σ’ αυτό το περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί όμως, ξεκινώντας από το δικό μας «σπίτι», τα Γιάννενα και την Ήπειρο, οφείλουμε να δείξουμε αντοχή, αποφασιστικότητα, πείσμα και ευρηματικότητα και να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για να υπάρξουν «ανάσες» στην τοπική οικονομία. 

Χρειάζεται συνένωση όλων των δυνάμεων του τόπου στην κατεύθυνση ενίσχυσης της οικονομίας και προσέλκυσης επενδύσεων σε τομείς που δίνουν προοπτική ανάτασης στην τοπική οικονομία και στην τοπική επιχειρηματικότητα και κατά συνέπεια δίνουν ανακούφιση και προοπτική στην κοινωνία.

Σε αυτή τη λογική, ο τουρισμός είναι ένας καίριος τομέας για να επενδύσει η περιοχή μας, γι’ αυτό είπα στην αρχή πως χαίρομαι για το ότι και η φετινή Πανηπειρωτική έκθεση δίνει έμφαση στον τουρισμό.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι επισκέπτες στην περιοχή μας αυξάνονται και «χτίζουμε» με συντονισμένα και οργανωμένα βήματα έναν τουριστικό προορισμό που κερδίζει το στοίχημα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης.

Εδώ απαιτείται όμως κι ένας ευρύτερος σχεδιασμός που θα συνδυάζει τον τουρισμό με το πλούσιο πολιτιστικό μας απόθεμα και φυσικά με τα ποιοτικά τοπικά μας προϊόντα», σημείωσε ο κ. Μπέγκας.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δ. Δημητρίου, που αναφέρθηκε στη διοργάνωση της έκθεσης.

«Τέτοιες πρωτοβουλίες μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν πυλώνες υποστήριξης της τοπικής οικονομίας, συμβάλλοντας ενεργά και τονώνοντας την εξωστρέφεια και τις προοπτικές των επιχειρήσεων».

Την κεντρική ομιλία εκφώνησε ο υπουργός Ναυτιλίας Φ. Κουβέλης που αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ηπείρου που έχει τη δική της ευκαιρία να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο τα επόμενα χρόνια, με ειδικότερες αναφορές στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, σε σχέση με τις πρωτοβουλίες ενίσχυσης των λιμανιών της Ηγουμενίτσας και της Πρέβεζας.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ