Επικαιρότητα

Νέα «μαρτυρικά» χωριά στο Ζαγόρι

Off

Τρία ακόμη χωριά του δήμου Ζαγορίου χαρακτηρίστηκαν ως «μαρτυρικά» με Προεδρικό Διάταγμα το οποίο υπογράφηκε στις αρχές της εβδομάδας.

Ο λόγος για το Ηλιοχώρι, τη Λεπτοκαρυά και τη Βωβούσα, τρία ακόμη από τα χωριά που καταστράφηκαν από τους Γερμανούς ναζί το καλοκαίρι του 1943 και του 1944, λίγο πριν το τέλος του πολέμου και την αποχώρησή τους από την Ελλάδα.

Η σχετική ανακοίνωση με την υπογραφή του Π.Δ. έγινε δεκτή προφανέστατα με ικανοποίηση από το δήμο Ζαγορίου αλλά και τους κατοίκους και κυρίως τους λιγοστούς επιζώντες της καταστροφής και του ολοκαυτώματος.

Όπως ανέφερε άλλωστε ο δήμαρχος Ζαγορίου Β. Σπύρου πρόκειται για μία ηθική δικαίωση και μία απόφαση υψηλού συμβολισμού. «Όλα τα προηγούμενα χρόνια δημιουργήθηκε πέραν των άλλων και μία σημαντική αδικία σε βάρος των χωριών αυτών και άλλων που δεν έχουν ακόμη χαρακτηριστεί, πρώτα για τους ανθρώπους που χάθηκαν ή βίωσαν τη φρίκη και έπειτα γιατί ποτέ δε δόθηκε η ίδια δυνατότητα να ξαναφτιαχτούν τα χωριά αυτά. Στα χωριά που είχαν χαρακτηριστεί ως μαρτυρικά έστω σε δύσκολες εποχές υπήρξαν αποφάσεις που βοήθησαν προς την κατεύθυνση της αναστήλωσης των χωριών, σε μία προσπάθεια να διατηρήσουν τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα και την αρχιτεκτονική.

Αντιθέτως σε άλλα χωριά όπως τα συγκεκριμένα αλλοιώθηκε η φυσιογνωμία και η αρχιτεκτονική τους», ανέφερε ο κ. Σπύρου.

 

Νέα γέφυρα στο Καβαλάρι

 

15 χρόνια μετά την κατάρρευσή της και αφού οι υποσχέσεις και δεσμεύσεις για άμεση εκπόνηση της μελέτης και αναστήλωση αποδείχθηκαν… κενές περιεχομένου από την Εγνατία Α.Ε, η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου προχωρά τη διαδικασία υπογραφής σύμβασης με τον ανάδοχο για τη νέα γέφυρα στο Καβαλάρι.

Το περασμένο καλοκαίρι ο Αλ. Καχριμάνης ανταποκρίθηκε στο αίτημα των φορέων και κατοίκων του χωριού και του δήμου Ζαγορίου και το έργο κατασκευής μίας νέας γέφυρας μπαίνει σε φάση υλοποίησης.

Η Οικονομική Επιτροπή κατακύρωσε το αποτέλεσμα του διαγωνισμού με προϋπολογισμό 378.000 ευρώ και ανάδοχο την «Σ. Πουλιάνος & ΣΙΑ Ε.Ε.».

Σε δήλωσή του ο δήμαρχος Ζαγορίου Β. Σπύρου εκφράζει την ικανοποίηση για την εξέλιξη και τις ευχαριστίες προς την Περιφέρεια.

«Η κατασκευή του αναγκαίου αυτού έργου, έστω και τόσα χρόνια μετά, θα καλύψει τις ανάγκες των κατοίκων και τις μετακινήσεις τους για τις αγροτικές ασχολίες στο Καβαλάρι, οι οποίες εξυπηρετούνταν από το πέτρινο «Μεγάλο Γεφύρι» που είχε κατασκευαστεί τον 18ο αιώνα. Βέβαια, η απώλεια του μνημείου αυτού είναι αναντικατάστατη, υπήρξε ολιγωρία που οδήγησε στην κατάρρευση και δυστυχώς δεν αναστυλώθηκε, ωστόσο δεν παύει να αποτελεί θετική εξέλιξη η γεφύρωση του Ζαγορίτικου στο σημείο αυτό».

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ