Επικαιρότητα

Πρωτοπορώντας από την έρευνα ως τις κλινικές δοκιμές

Off

Σημαντικές πιθανότητες και θετικές προοπτικές υπάρχουν για την ανάπτυξη εντός του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου (ΠΓΝΙ), του τριτοβάθμιου χαρακτήρα παροχής υπηρεσιών υγείας, φτάνοντας στο επίπεδο της εφαρμογής κλινικών δοκιμών. 

Η περίοδος της κρίσης, είναι γεγονός, πως κράτησε καθηλωμένο για μεγάλο διάστημα το ΠΓΝΙ στην παροχή προνοσοκομειακής και ιατρικής φροντίδας πρωτοβάθμιου επιπέδου, όμως οι δυνατότητες υπάρχουν, ώστε το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Δυτ. Ελλάδας, να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στο ευρύτερο επιστημονικό και κοινωνικό περιβάλλον.

Οι προοπτικές αυτές αναδείχθηκαν στην ενημερωτική εκδήλωση που έγινε την Τετάρτη, με τίτλο «Κλινικές δοκιμές και καινοτόμες θεραπείες», που διοργάνωσαν  ο Σύλλογος Ασθενών με Νεοπλασία, Φίλων και Οικογενειών «Είμαστε Μαζί», το Τμήμα Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Η πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Άννα Μπατιστάτου και ο καθηγητής Ογκολογίας Γ. Πενθερουδάκης έδωσαν το στίγμα της προσπάθειας που βρίσκεται σε εξέλιξη, ώστε το ΠΓΝΙ, να αποκτήσει και να εφαρμόσει στην πράξη και τα τρία στάδια της έρευνας, από τη βασική στην εφαρμοσμένη έρευνα, μέχρι τις κλινικές δοκιμές.

Ο διοικητής του ΠΓΝΙ Β. Τσίκαρης από την πλευρά του τόνισε πως σήμερα συντρέχουν όλες οι αναγκαίες προϋποθέσεις για να γίνει αυτό το άλμα προς το μέλλον, αφού υπάρχει το αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό, το πνεύμα συνεργασίας και συνεργειών και ένα βελτιωμένο επίπεδο υποδομών.

«Οι άμεσοι στόχοι της διοίκησης συνοψίζονται σε τρεις βασικούς άξονες. Στις δομές εξατομικευμένης ιατρικής, στην οργάνωση κλινικών μελετών εντός του νοσοκομείου και στην ίδρυση κέντρου βιοτράπεζας. Το ένα εξαρτάται από το άλλο, το ένα βοηθά το επόμενο και οδηγούν με ασφάλεια το νοσοκομείο μας σε ένα ασφαλές περιβάλλον στο μέλλον», ανέφερε ο κ. Τσίκαρης. 

Ακολούθησαν εισηγήσεις από τον Θεόφιλο Κωλέττη, καθηγητή Καρδιολογίας του Τμήματος Ιατρικής και πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Δεοντολογίας για Κλινικές Μελέτες («Δεοντολογική θεώρηση των κλινικών μελετών»), την Κατερίνα Αντωνίου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Φαρμακολογίας του Τμήματος Ιατρικής («Η θεώρηση των ρυθμιστικών αρχών και η ελληνική πραγματικότητα»), τον Davide Mauri, επίκουρο καθηγητή Ογκολογίας του Τμήματος Ιατρικής Ιωαννίνων («Πώς αναπτύσσονται οι θεραπείες στην ογκολογία. Κλινικές δοκιμές έως την έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές»), τη Δήμητρα Χούσου, δικηγόρο και υποψήφια διδάκτορα της Ιατρικής Ιωαννίνων («Νομικό πλαίσιο και ηθικά διλήμματα των κλινικών μελετών») και τον Λεωνίδα Μαυροειδή, ειδικευόμενο ογκολόγο («Δύο ανώνυμα σενάρια ασθενών»).

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ