Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021 11:03
Τελευταία Ενημέρωση: 20 Νοεμβρίου 2014
Επικαιρότητα

Στο «κάδρο» των ευθυνών το Υπουργείο Παιδείας

Off

Την πολιτική ηγεσία του  υπουργείου Παιδείας έβαλε για τα καλά στο «κάδρο» των ευθυνών για μία σωρεία παραβάσεων της νομοθεσίας και παρατυπιών τις οποίες επιτρέπει να ακολουθούν ιδιωτικά εκπαιδευτήρια και ΙΕΚ, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας Μιχάλης Κουρουτός.
Για πολλοστή φορά ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ βρέθηκε στην πόλη των Ιωαννίνων, όπου αναφέρθηκε σε μία σειρά ανοιχτών ζητημάτων των τελευταίων ετών, με κυρίαρχο το θέμα των παράνομων τίτλων σπουδών από ιδιωτικά ΤΕΕ στην Άρτα.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κουρουτός, με ευθύνη πρώτα της οικείας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης τα προηγούμενα χρόνια και εξαιτίας των παραλείψεών της το αποτέλεσμα ήταν να παραγραφεί το πρωτοφανές αδίκημα, για το οποίο σε πρώτη φάση 35 δημόσιοι υπάλληλοι είχαν παραπεμφθεί για κακούργημα, αλλά στην πράξη αθωώθηκαν.
Ο κ. Κουρουτός τόνισε πως οι εξελίξεις για την υπόθεση της Άρτας είναι πλέον ραγδαίες, αφού η Κομισιόν «πάγωσε» τη διαδικασία αντιστοίχισης των πλαισίων προσόντων μέχρι η κυβέρνηση να λάβει τα απαιτούμενα μέτρα για τη διασφάλιση της νομιμότητας έκδοσης τίτλων σπουδών από ιδιωτικά εκπαιδευτήρια.
Η ΟΙΕΛΕ έχει ζητήσει από την Περιφερειακή Διεύθυνση Ηπείρου τη συγκρότηση νέας επιτροπής που θα ασχοληθεί με την ακύρωση των παράνομων τίτλων, καθώς όπως κατήγγειλε ο κ. Κουρουτός η παλιά επιτροπή είχε συγκροτηθεί μεταξύ άλλων και από έναν εκ των πρωταγωνιστών στην έκδοση των παράνομων τίτλων.
Η υπόθεση βρίσκεται στη δικαιοσύνη και έχει ξεκινήσει προανάκριση από τον Εισαγγελέα Ιωαννίνων ενώ ο φάκελος έχει αποσταλεί και στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.

Κινδυνολογίας 
το ανάγνωσμα
Στο δεύτερο επίπεδο των καταγγελιών του ο κ. Κουρουτός επέλεξε το δρόμο της ακραίας κινδυνολογίας για την λειτουργία ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων στα Γιάννινα, φτάνοντας στο σημείο να ισχυριστεί ότι υπάρχει εκπαιδευτήριο που δεν έχει άδεια λειτουργίας και ως εκ τούτου οι τίτλοι σπουδών που έχει αποδώσει, καθίστανται άκυροι!
Ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ επιτέθηκε στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας η οποία πρόκειται όπως είπε να καταθέσει τροπολογία τις επόμενες ημέρες, με την οποία θα αποκαθίστανται οριστικά τα όποια προβλήματα έχουν διαπιστωθεί, τα οποία όμως αξίζει να σημειωθεί πως δεν έχουν εκπαιδευτικό περιεχόμενο αλλά… πολεοδομικό!
Συγκεκριμένα ο κ. Κουρουτός τόνισε πως οι τίτλοι σπουδών των μαθητών μπορεί να ακυρωθούν οποιαδήποτε στιγμή, καθώς υπάρχουν πολεοδομικές ασάφειες και ζητήματα για τα οποία δεν έχει ολοκληρωθεί ο τεχνικός έλεγχος.
«Δεν έχουμε πρόβλημα με την ιδιωτική εκπαίδευση και δεν θέλουμε να κλείσει κανένα σχολείο. Όμως θέλουμε ανθρώπινες συνθήκες και τήρηση του Συντάγματος», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι πριν από λίγες ημέρες ο υφυπουργός Παιδείας υποστήριξε μιλώντας στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων ότι με την τροπολογία που κατατίθεται τις επόμενες ημέρες «… 46 συνολικά ιδιωτικά σχολεία σε όλη την Ελλάδα, τα οποία ήδη αδειοδοτήθηκαν, πλέον νομιμοποιούνται, διότι δεν ήταν δικό τους σφάλμα ή υπαιτιότητα, ήταν υπαιτιότητα του υπουργείου», αναφερόμενος σε γραφειοκρατικές παραλείψεις του υπουργείου Παιδείας στις αρχές του καλοκαιριού.
Στη δεύτερη καταγγελία για ιδιωτικό εκπαιδευτήριο της περιοχής επιτέθηκε σε πρώην διευθυντή εκπαίδευσης, επί ημερών του οποίου εκδόθηκε ένα ασαφές πόρισμα αυτοψίας για τις κτιριακές υποδομές του σχολείου.
«Από όλα τα στοιχεία προκύπτουν σοβαρότατες πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες και για τους μετόχους των εκπαιδευτηρίων και για τη διοίκηση της εκπαίδευσης. Ο κ. Λοβέρδος και ο κ. Δεμερτζόπουλος θα έπρεπε ήδη να έχουν καταθέσει νομοθετική ρύθμιση για να προστατέψουν τους μαθητές και όχι τροπολογία για να συγκαλύψουν τις παρανομίες. Η πολιτική ευθύνη είναι τεράστια, όπως και η υπηρεσιακή ευθύνη», σημείωσε, ενώ επιφύλαξε… καλά λόγια μόνο για την Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Δ. Χουλιάρα, «η οποία είναι η μόνη που έχει σταθεί στο πλευρό μας».Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου