Πολιτικό Ρεπορτάζ

Ξεκίνησαν οι επαφές με το βλέμμα και στις συνεργασίες

Off

Ένας κύκλος επαφών με τους επικεφαλής και τους εκπροσώπους των δημοτικών παρατάξεων που εκπροσωπούνται στο νέο δημοτικό συμβούλιο άνοιξε μετά το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής στον Δήμο Ιωαννιτών.

Οι δύο υποψήφιοι δήμαρχοι, που θα τεθούν αντιμέτωποι την προσεχή Κυριακή, διεκδικώντας την ψήφο των δημοτών για το αξίωμα του δημάρχου έχουν ήδη ξεκινήσει τις προσωπικές επαφές, ενώ άλλες γίνονται σε επίπεδο παρατάξεων με τη συμμετοχή μελών από τις γραμματείες.

Το κρίσιμο ζητούμενο βέβαια είναι εάν θα υπάρξει κάτι άλλο, περισσότερο χειροπιαστό από την κοινή διαπίστωση πως το σύνολο σχεδόν των παρατάξεων που μετέχουν σε αυτές τις συζητήσεις έχουν τον κοινό στόχο, να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της πόλης και να θέσουν τις προϋποθέσεις για τις αναπτυξιακές της προοπτικές.

Οι ρυθμιστές βέβαια της τελικής επιλογής μπορεί να φαίνεται πως είναι οι παρατάξεις, όμως πολύ δύσκολα κάποια από αυτές θα μπει στη διαδικασία σε αυτή τη φάση να προκρίνει και να επιλέξει μία από τις δύο υποψηφιότητες, πολύ δε περισσότερο να κατευθύνει τους δημότες που την στήριξαν.

Έτσι, οι επόμενες ημέρες αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ολοκλήρωση αυτών των επαφών και συναντήσεων, δύσκολα όμως θα υπάρξει πρακτικό αποτέλεσμα, σε επίπεδο «καθοδήγησης» των ψηφοφόρων.

Από την άλλη πάντως αυτές οι ημέρες μέχρι το βράδυ του Σαββάτου μπορούν να αποτελέσουν τη βάση των ενδεχόμενων συνεργασιών για τη νέα δημοτική περίοδο, οι οποίες θα απαιτηθούν αναγκαστικά, λόγω των συσχετισμών δυνάμεων στο νέο δημοτικό συμβούλιο.

 

Πρωτοβουλία από Θ. Μπέγκα

Ο δήμαρχος και εκ νέου υποψήφιος, διεκδικητής του δημαρχιακού θώκου Θ. Μπέγκας με δήλωσή του, αφού εκφράζει ευχαριστίες προς το σύνολο των πολιτών που ανέδειξαν την παράταξη πρώτη δύναμη στις εκλογές σημειώνει πως η διαδικασία αυτή επιβεβαίωσε τον πρωταγωνιστικό ρόλο της «Ενότητας Πολιτών – Νέα Γιάννενα».

« Από σήμερα, αναλαμβάνω την ευθύνη ως Δήμαρχος και επικεφαλής της παράταξης που αναδείχθηκε ως η πρώτη και ισχυρή αυτοδιοικητική δύναμη του Δήμου μας, να δημιουργήσω τη νέα Αυτοδιοικητική πλειοψηφία των θετικών δυνάμεων του Δήμου Ιωαννιτών, απευθυνόμενος -ενώπιον της κοινωνίας, δημόσια , όχι μέσω πολιτικών συναλλαγών ή παρασκηνιακών διαβουλεύσεων- στο σύνολο των παρατάξεων που τιμήθηκαν με τη ψήφο των συμπολιτών μας, αλλά δεν κατέστη δυνατόν να εισέλθουν στο 2ο γύρο. 

Με σεβασμό απέναντι στις προγραμματικές θέσεις αυτών των παρατάξεων, μέσα σε ένα περιβάλλον συνεννόησης και συναίνεσης, όπως άλλωστε προϋποθέτει  ο νέος νόμος της απλής αναλογικής , ξεκινάω συναντήσεις με όλες τις παρατάξεις που δεν κατάφεραν να εισέλθουν στο 2ο γύρο των εκλογών, προκειμένου να διερευνήσω τη μέγιστη προγραμματική σύγκλιση που θα επιτρέψει την αποτελεσματική  διακυβέρνηση του Δήμου μας, την επόμενη ημέρα. 

Προσέρχομαι σε αυτό το διάλογο με τις βασικές αρχές της παράταξής μας , όπως είναι η χρηστή διοίκηση και η διαφάνεια, το σχέδιο και το όραμα για το μέλλον του μεγάλου Δήμου Ιωαννιτών, τα Νέα Γιάννενα.

Προσέρχομαι σε αυτό το διάλογο με ειλικρίνεια, όχι μόνο γιατί το επιβάλει το νέο πλαίσιο της απλής αναλογικής, αλλά γιατί τόσο εγώ προσωπικά όσο και η παράταξη μου, έχουμε δώσει δείγματα γραφής  τα προηγούμενα χρόνια , κάνοντας πράξη τη συνεργασία, τη συναίνεση, τη σύνθεση. 

Η παράταξη μου και εγώ προσωπικά θα εγγυηθούμε την ομαλή μετάβαση στη νέα περίοδο της απλής αναλογικής.

Θα εγγυηθώ προσωπικά το μέλλον του μεγάλου Δήμου Ιωαννιτών».

 

Τα διλήμματα από 

την παράταξη Ελισάφ

Το βράδυ της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε σε κλίμα αισιοδοξίας η ολομέλεια της παράταξης «Γιάννενα – Νέα Εποχή», όπου τα μέλη της εκτίμησαν το εκλογικό αποτέλεσμα επισημαίνοντας ότι ο κεντρικός στόχος, που ήταν η είσοδος στο β’ γύρο έχει επιτευχθεί.

Ο υποψήφιος δήμαρχος Μ. Ελισάφ υπογράμμισε ότι ενόψει του δεύτερου γύρου η παράταξη πορεύεται με ενότητα, απευθύνεται στο σύνολο της κοινωνίας και διεκδικεί την ψήφο όλων στη βάση του προγράμματός της για τη νέα εποχή στα Γιάννενα.

Τα μηνύματα αυτά μετέφερε στα μέσα ενημέρωσης εκ μέρους της παράταξης «Γιάννενα Νέα Εποχή» η Αφροδίτη Κάππη συγχαίροντας δημόσια όλες τις παρατάξεις για το υψηλό επίπεδο του προεκλογικού αγώνα. Όλες έχουν λόγο και ρόλο στο Δημοτικό Συμβούλιο. Με υπευθυνότητα, με σύνεση, με σχέση ισοτιμίας θα πορευτούμε μαζί τους.

«Ο υποψήφιος δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ ήδη έχει ανοίξει κύκλο επικοινωνίας με όλους τους υποψηφίους δημάρχους», σημείωσε η κα Κάππη.

«Η παράταξη απευθύνεται στην κοινωνία, σε όλους τους πολίτες.

Η συμμετοχή τους στην εκλογική διαδικασία της Κυριακής είναι κρίσιμη. Με την ψήφο τους θα ορίσουν το μέλλον της πόλης. Θα αποφασίσουν για τα Γιάννενα της επόμενης τετραετίας.

Το δίλημμα της δεύτερης Κυριακής: Συμβιβαζόμαστε με την στασιμότητα ή κάνουμε άλμα προόδου; Παραμένουμε στο παρελθόν ή κερδίζουμε το μέλλον; Αποθεώνουμε το πελατειακό σύστημα διακυβέρνησης ή βαδίζουμε με δικαιοσύνη και υπευθυνότητα; Μένουμε στο παλιό και ξεπερασμένο ή δημιουργούμε έναν δήμο σύγχρονο κι ευρωπαϊκό; Την Κυριακή αποφασίζουμε…Ποια πόλη θέλουμε, ποιόν δήμαρχο θέλουμε. Την Κυριακή τα Γιάννενα επιλέγουν!

Μαζί με τον Μωυσή!»

 

Η παράταξη Καλογιάννη

Επίσης όμως το βράδυ της Δευτέρας συνεδρίασε και η γραμματεία της παράταξης «Ιωάννινα 2023» με επικεφαλής την Τατ. Καλογιάννη.

Εκτός από την εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και τα αίτια που αυτό δεν ήταν τελικά το επιθυμητό και αναμενόμενο, έγινε συζήτηση και για τη στάση της παράταξης ενόψει του β’ γύρου και διατυπώθηκαν απόψεις προσκείμενες και προς τις δύο υποψηφιότητες, ακόμη και για την απόλυτη, δημόσια υποστήριξή τους.

Κάτι τέτοιο βέβαια για τους λόγους που αναφέραμε πιο πάνω θεωρείται μάλλον αδύνατο, ωστόσο μετά τις συναντήσεις που θα έχει η κα Καλογιάννη με τους δύο υποψηφίους δημάρχους πιθανολογείται ότι θα σταλεί ένα μήνυμα προς το εκλογικό σώμα, για ψήφο κατά συνείδηση.

Κρίσιμο ρόλο θα παίξει και η απόφαση – διάθεση της παράταξης για το ρόλο που επιθυμεί να έχει στη νέα δημοτική περίοδο.

Αυτό έχει και πολιτικά χαρακτηριστικά, καθώς η κα Καλογιάννη θα κληθεί να επιλέξει μεταξύ της συνδιοίκησης ενός μεγάλου δήμου ή της αντιπολίτευσης, σε μία χρονική περίοδο που όπως φαίνεται θα υπάρξει και αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό, μετά τις εθνικές εκλογές.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ