Επικαιρότητα

Όταν το ύφασμα συνδέεται με τη μνήμη

Off

Μία σειρά ενδιαφερουσών παρεμβάσεων υλοποιεί το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στο πλαίσιο του μαθήματος Επιμέλεια Εκθέσεων.

Μία από τις κορυφαίες παρεμβάσεις του αμέσως επόμενου διαστήματος στις 10 Ιουνίου είναι η έκθεση που φιλοξενείται στο Μέκκειο Ίδρυμα, η οποία αποτελεί το αποτέλεσμα του μεταπτυχιακού προγράμματος στην επιμέλεια των εκθέσεων με σκοπό την παρουσίαση και ενίσχυση της σχέσης μνήμης και υφάσματος.

Η Επίκουρη Καθηγήτρια Μουσειολογίας Εσθήρ Σολομών εκ μέρους του συντονιστικού οργάνου του μεταπτυχιακού παρουσίασε σε δηλώσεις της στο ITV την πρωτοβουλία αυτή στην οποία καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει η εικαστικός Αντί Λιράζ, που μάγεψε το κοινό με την εικαστική της προσέγγιση ανήμερα της 25ης Μαρτίου στο ιστορικό κέντρο της πόλης.

Μία δεύτερη ενδιαφέρουσα παρέμβαση και συμμετοχή του τμήματος είναι αυτή που παρουσιάστηκε χθες το απόγευμα από την διευθύντρια του Μουσείου Νεώτερου Ελληνικού Πολιτισμού Έλενα Μελίδη με θέμα τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του Μουσείου στην Αθήνα.

Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό εγχείρημα που αναπτύσσεται σε ένα οικοδομικό τετράγωνο με 16 κατοικίες στο Μοναστηράκι, που συναποτελούν έναν μοναδικό μουσειακό πυρήνα για το λαϊκό πολιτισμό.

Η κα Σολομών τόνισε ότι υπό προϋποθέσεις ένα αντίστοιχο εγχείρημα θα μπορούσε να υλοποιηθεί και στο ιστορικό κέντρο των Ιωαννίνων, στο πλαίσιο ενός ενιαίου στρατηγικού σχεδιασμού για την ανάπτυξη και προβολή του λαϊκού πολιτισμού κάθε περιοχής.

 

Ένα νέο μουσείο στο Θεσπρωτικό

 

Στο μεταξύ ακόμη και οι καθηγητές αλλά και οι φοιτητές του Τμήματος δυσκολεύθηκαν να πιστέψουν τον θησαυρό που έχει συγκεντρώσει μετά από χρόνια αναζήτησης και συλλογής ο εκλιπών Γ. Γιάννος και η σύζυγός του Παναγιώτα στο Θεσπρωτικό.

Το πέτρινο κτίσμα στο οποίο στεγάζεται η συλλογή λαογραφικού υλικού έχει κριθεί διατηρητέο και δουλειά του Τμήματος με τους μεταπτυχιακούς φοιτητές είναι η ολοκλήρωση της διαδικασίας τεκμηρίωσης, η προληπτική συντήρηση του υλικού και η διαμόρφωση μίας μουσειολογικής έκθεσης των αντικειμένων.

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ