Ήπειρος

Έφυγε κι άφησε πίσω του… συντρίμμια

Off

Σε κάποια υπέρτατη παρέμβαση οφείλεται αναμφισβήτητα το γεγονός, πως στην πρωτοφανή θεομηνία που έπληξε περιοχές του λεκανοπεδίου το μεσημέρι της Τρίτης, δεν υπήρξαν ανθρώπινα θύματα ή τραυματισμοί, παρά μόνο υλικές ζημιές. 
Το φως της ημέρας έφερε στο προσκήνιο απίστευτες εικόνες καταστροφής ειδικά στην περιοχή της Βρυσούλας, όπου οι στέγες από τον όρχο των οχημάτων στο στρατόπεδο Βελισσαρίου, αποκολλήθηκαν λόγω του δυνατού ανέμου και κινήθηκαν σαν φύλλα δένδρων, προκαλώντας τεράστιες καταστροφές σε κατοικίες, κοινόχρηστους χώρους και αυτοκίνητα.
Η εικόνα στην περιοχή της Βρυσούλας νωρίς το πρωί θύμιζε κάτι από τα επιγενόμενα μίας πολεμικής σύρραξης, εικόνα στην οποία βοηθούσε και η ισχυρή παρουσία στρατιωτών, υπαξιωματικών και αξιωματικών από την 8η Μεραρχία, που προσπαθούσαν να απομακρύνουν τα συντρίμμια και να αποκαταστήσουν αρχικά τις ζημιές εντός του στρατοπέδου.
Σε δεύτερο επίπεδο, θα ακολουθήσει η αποκατάσταση των ζημιών στις περιουσίες των ιδιωτών, με τον ταξίαρχο διοικητή της 8ης Μεραρχίας Σπ. Γκίζα, να δεσμεύεται, όπως ανέφεραν οι ίδιοι οι πληγέντες, για την κάλυψη του κόστους της αποκατάστασης των ζημιών.

Δραματικές μαρτυρίες
Χωρίς ακόμη να μπορεί να πιστέψει αυτό που έζησε το απόγευμα της Τρίτης η νεαρή ιδιοκτήτρια διαμερίσματος στον τρίτο όροφο πολυκατοικίας, περιέγραψε με δραματικό τρόπο τις στιγμές αγωνίας, που δεν κράτησαν περισσότερο από τρία λεπτά, όσο ήταν δηλαδή το πέρασμα του ανεμοστρόβιλου.
«Βγήκα να μαζέψω τα ρούχα από το μπαλκόνι και είδα ένα τεράστιο τμήμα από τη στέγη του στρατοπέδου να πετά στον αέρα και να σκάει με δύναμη στο μπαλκόνι μου. Δεν πίστευα, ότι έβλεπα αυτή την εικόνα στην πόλη μας. Ήταν μία εικόνα σαν από ταινία θρίλερ», τόνισε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει πως μπορεί το φαινόμενο να ήταν ακραίο και πρωτοφανές, όμως καμία άλλη στέγη δεν αποκολλήθηκε, αλλά μόνο η στέγη του στρατοπέδου, γεγονός που δείχνει, όπως είπε η ίδια, αλλά και άλλοι κάτοικοι της περιοχής, ότι δεν είχε γίνει καλή συντήρηση.
Οι πληγέντες σκέφτονται να κινηθούν νομικά κατά παντός υπευθύνου, διεκδικώντας αποζημιώσεις, όμως προς το παρόν τηρούν στάση αναμονής, μένοντας στις διαβεβαιώσεις της 8ης Μεραρχίας για την αποκατάσταση των ζημιών.

Ποσά βροχής ρεκόρ
Ο ανεμοστρόβιλος που έκανε την εμφάνισή του προκαλώντας και τις αντίστοιχες ζημιές, αποτέλεσμα μέρος της θεομηνίας που ξεκίνησε από τα παράλια της Θεσπρωτίας πλήττοντας την Ηγουμενίτσα, τα Σύβοτα, και άλλες περιοχές. Οι σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέγραψαν ποσά βροχής ρεκόρ για την περιοχή, όπως τα 120 χιλιοστά στην Αγία Κυριακή Ιωαννίνων. Επίσης στην Ηγουμενίτσα καταγράφηκαν 98 χιλιοστά βροχής, στην Παραμυθιά 78 και στην Ανατολή 39 χιλιοστά.
Με το σχόλιό του, «ευτυχώς που με τέτοιον καιρό δε θρηνήσαμε θύματα», ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας στην Περιφέρεια της Ηπείρου, αναφέρθηκε και στα περιστατικά των Ιωαννίνων, αλλά και γενικότερα.
Ο κ. Μαυρογιώργος έκανε γνωστό, ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα από καταπτώσεις και κατολισθήσεις στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, τα οποία αντιμετωπίστηκαν σχεδόν όλα, έχοντας ήδη αποκατασταθεί η κυκλοφορία, όπου είχε διακοπεί. Το μοναδικό σημείο στο οποίο δεν ολοκληρώθηκε η παρέμβαση και γι’ αυτό με κατάλληλη σήμανση δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία των οχημάτων είναι ο δρόμος προς το Αμπελοχώρι, από το Φορτόσι, που θα χρειαστεί, όπως είπε τουλάχιστον δύο ημέρες δουλειά, για να απομακρυνθούν οι τόνοι λάσπης που έχουν κατακλύσει το οδόστρωμα.
Ακόμη, ο κ. Μαυρογιώργος μνημόνευσε την άριστη, όπως είπε, συνεργασία με τους δήμους της Ηπείρου, που ανταποκρίθηκαν σε μεγάλο βαθμό.

Σε 37 περιπτώσεις επενέβη 
η Πυροσβεστική
Οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες  των Ιωαννίνων ανταποκρίθηκαν σε 113 κλήσεις για παροχή (άντληση υδάτων, κοπή δέντρων, διάσωση ατόμων) και από αυτές χρειάστηκε να επέμβουν σε τριάντα επτά (37).  Συγκεκριμένα:
Η  ΔΙ.Π.Υ.Ν. Ιωαννίνων προέβηκε σε δώδεκα (12) κοπές δέντρων, δύο (2) αντλήσεις υδάτων από οικίες και σε επτά (7) παροχές βοηθείας λόγω πτώσης τμημάτων από τις στέγες σπιτιών.
Η 5η ΕΜΑΚ προέβηκε στη διάσωση ενός βοσκού ετών 42, κατοίκου της Τ.Κ. Καβαλλαρίου του Δήμου Ζαγορίου, που είχε εγκλωβιστεί στο στάβλο του λόγω υπερχείλισης χειμάρρου.
Η Π.Υ Ηγουμενίτσας προέβηκε σε πέντε (5) κοπές δέντρων 
και δέκα (10) αντλήσεις υδάτων από οικίες και καταστήματα.

Τροχαίο στη Μακαρίου
Η ολισθηρότητα του οδοστρώματος σε συνδυασμό με άλλα αίτια προκάλεσαν το βράδυ της Τρίτης ένα σοβαρό τροχαίο ατύχημα στην οδό Μακαρίου, όταν ο οδηγός ενός Ι.Χ έχασε τον έλεγχο του οχήματός του και αυτό «καρφώθηκε» σε κολόνα του δημοτικού φωτισμού. 
Ο οδηγός που τραυματίστηκε ελαφρά υποστήριξε, ότι ένα άλλο όχημα του έκλεισε το δρόμο και δεν κατάφερε να αντιδράσει διαφορετικά. Εκτός από τις υλικές ζημιές στο όχημα, προκλήθηκε και βλάβη στον πυλώνα του δημοτικού φωτισμού, η οποία αποκαταστάθηκε χθες το πρωί.

Στην περιοχή της Βρυσούλας, αλλά και σε άλλα σημεία που επλήγησαν από τη νεροποντή της Τρίτης, βρέθηκε το πρωί της Τετάρτης ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θ. Μπέγκας, συνοδευόμενος από τους αντιδημάρχους Δημ. Νάστο, Θαν. Μανταλόβα, Γ. Λιόντο και Τ. Κατηρτσίδη και υπηρεσιακούς παράγοντες.
Βασικός στόχος του δήμου Ιωαννιτών, όπως σημείωσε ο κ. Μπέγκας, η οριστική επίλυση ζητημάτων που έρχονται από πολύ παλιά.
«Αυτή τη στιγμή δεν είμαστε εδώ ως δήμος για να εντοπίσουμε για μια ακόμη φορά τα προβλήματα, αλλά είμαστε έτοιμοι αυτή τη στιγμή να αρχίσουμε να δίνουμε σιγά- σιγά λύσεις σε κάποια χρονίζοντα προβλήματα.  Ήδη έχει γίνει η προεργασία από τις υπηρεσίες και με τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα του 2015 αλλά και με χρήματα που εξασφαλίσαμε για την τρέχουσα χρονιά, άμεσα θα αρχίσουν να αντιμετωπίζονται προβλήματα που ταλαιπωρούν τους συμπολίτες μας εδώ και πολλά χρόνια». 
Ο δήμαρχος Ιωαννιτών τόνισε, ότι «διανύουμε μια πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία και στις πλάτες μας πέφτουν οι ευθύνες επίλυσης προβλημάτων τα οποία χρονίζουν και έρχονται από το βάθος χρόνου με ευθύνες άλλων. Ωστόσο εμείς στα πλαίσια των δυνατοτήτων και των οικονομικών μέσων που διαθέτει ο Δήμος θα κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε για τους συμπολίτες μας».
Πάντως σε σχέση με την μεγάλη ένταση των καιρικών φαινομένων, οι ζημιές ήταν πολύ εντοπισμένες σε συγκεκριμένα σημεία του Δήμου Ιωαννιτών. «Όλος ο μηχανισμός του Δήμου αντέδρασε έγκαιρα και αποτελεσματικά».

Στις Δημοτικές Ενότητες
Για δεκάδες σημεία του Δήμου Ιωαννιτών όπου χρειάστηκε να επέμβουν τα συνεργεία, μίλησε ο αντιδήμαρχος Καθημερινότητας και Πολιτικής Προστασίας, Δημήτρης Νάστος.
Υπήρξαν δρόμοι που πλημμύρισαν σε πολλές Τοπικές Κοινότητες του Δήμου, ενώ χρειάστηκε τα συνεργεία να επέμβουν σε παραγωγικές μονάδες (πτηνοτροφία, στάβλους και χορταποθήκες) που κινδύνευαν από τον μεγάλο όγκο νερού. 
«Δουλεύουν συνεχώς από χθες τα μηχανήματα του Δήμου και η κατάσταση είναι απολύτως ελεγχόμενη. Υπήρξε ετοιμότητα και αντιδράσαμε γρήγορα και αποτελεσματικά», όπως δήλωσε ο κ. Νάστος, σημειώνοντας πως «το σημαντικό είναι ότι δρομολογούνται οριστικές λύσεις για τις περιοχές με τα γνωστά, χρονίζοντα προβλήματα».  

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου