Αθλητικά

Το παιδί και η σχέση του με τον Ψηφιακό Κόσμο

Off

Η πραγματικότητα που αντιμετωπίζει το σύνολο πλέον των οικογενειών όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο, με την ευκολία πρόσβασης και χρήσης του διαδικτύου από τα παιδιά, σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα της κακής χρήσης του, που πολλές φορές μπορεί να έχουν και καταστροφικά αποτελέσματα, βρέθηκαν στο επίκεντρο της εξαιρετικής εκδήλωσης που πραγματοποίησε το 16ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων στο Μουσείο Αργυροτεχνίας. 

Η εκδήλωση είχε τίτλο «Ψηφιακός κόσμος και παιδί» και πρωταγωνιστές ήταν τα ίδια τα παιδιά, οι μαθητές του σχολείου που με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους, παρουσίασαν άρτιες μουσικοθεατρικές προσεγγίσεις για τη χρήση του διαδικτύου και τους κινδύνους που αυτή μπορεί να περικλείει.

Τους δεκάδες παριστάμενους υποδέχθηκε ο διευθυντής του σχολείου Παύλος Ράπτης, ενώ το πρόγραμμα περιελάμβανε δύο σημαντικές εισηγήσεις. Η μία από τον Βασίλη Κούτρα, καθηγητή Αγωγής Υγείας 

στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και επιστημονικού διευθυντή του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων «Σχεδία» και η δεύτερη από τον αξιωματικό της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Χαράλαμπο Καρρά. Ο πρώτος είχε την ευκαιρία να μιλήσει για τις ψυχοσυναισθηματικές αλλά και τις σωματικές επιπτώσεις της κατάχρησης του διαδικτύου από τα παιδιά με τον κίνδυνο του εθισμού να βρίσκεται στο προσκήνιο, όπως όμως και ο κίνδυνος του διαδικτυακού εκφοβισμού σε βάρος των παιδιών.

Εξαιρετικά σημαντική και ενδιαφέρουσα ήταν η προσέγγιση του κ. Καρρά από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, που μέσα από πραγματικά γεγονότα και την περιγραφή τους μετέφερε την αληθινή εικόνα που κρύβεται πίσω από κάτι που μπορεί να φαίνεται απλό και αθώο στο διαδίκτυο. 

Ο κ. Καρράς ωστόσο στάθηκε σε δύο βασικές παραμέτρους, με την πρώτη να είναι η απόρριψη της καθολικής απαγόρευσης χρήσης του διαδικτύου, αλλά ο καθορισμός όρων και κανόνων και η δεύτερη, αυτή της ενίσχυσης της σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ γονέων και παιδιών, ώστε τα τελευταία να μην κρύβουν τίποτε από τους γονείς τους.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί, ότι σε εθνικό επίπεδο, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μπορεί να έχει ασχοληθεί με χιλιάδες υποθέσεις διαδικτυακού εκφοβισμού ή σεξουαλικής εκμετάλλευσης και απειλών, όμως όπως τόνισε ο κ. Καρράς η κατάσταση στη χώρα, είναι εμφανώς βελτιωμένη στον τρόπο αντιμετώπισης των κινδύνων, αλλά και σε σχέση με το τι γίνεται σε άλλες χώρες της Ευρώπης και του πλανήτη.

Η εκδήλωση έκλεισε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, με τα παιδιά της χορωδίας του σχολείου, να ταξιδεύουν τους θεατές στον όμορφο κόσμο της μουσικής, αποχαιρετώντας παράλληλα και τη σχολική χρονιά.

 

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου