Επικαιρότητα

Κρίσιμο ορόσημο η 15η Σεπτεμβρίου για το Κτηματολόγιο

Off

Ένα καλό και δύο τουλάχιστον άσχημα νέα, για όσους δεν έχουν περαιώσει τη διαδικασία δήλωσης ιδιοκτησιών στο Κτηματολόγιο, έκρυβε η παράταση που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα για την περιοχή των Ιωαννίνων και ακόμη της Άρτας, της Πρέβεζας και της Λευκάδας, μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου.

 Το θετικό φυσικά έγκειται στο ότι παρέχεται η χρονική δυνατότητα σε όλους είχαν καθυστερήσει τη διαδικασία ή δεν είχαν ξεκινήσει καν να την ολοκληρώσουν με ευκολία το επόμενο χρονικό διάστημα. Τα αρνητικά όμως σχετίζονται με τις δυνατότητες που έχει κάθε πολίτης, να περιμένει μία ενδεχόμενη νέα παράταση, μετά τις 15 Σεπτεμβρίου, που σύμφωνα με τον διευθυντή της αναδόχου κοινοπραξίας για την περιοχή Κων. Τσαβδάρογλου, δεν είναι εφικτό.

Έτσι, μιλώντας στο ITV ο κ. Τσαβδάρογλου κράτησε μία απόσταση από την ανακοίνωση της παράτασης για τον Σεπτέμβριο, χωρίς να κρύβει και τον προβληματισμό του για τις τυχόν επιπτώσεις που θα έχει η παράταση αυτή και για τους πολίτες, αλλά και για το σύνολο της διαδικασίας. 

Το πρώτο ζήτημα που θα πρέπει να προσέξουν οι πολίτες είναι η ομαλή ροή των δηλώσεών τους, πριν το πέρας της προθεσμίας της 15ης Σεπτεμβρίου Λόγω του ότι για πρώτη φορά δόθηκε τέτοια χρονική παράταση, είναι μάλλον αδύνατο, σύμφωνα με τον κ. Τσαβδάρογλου, να ισχύσουν τα εμπρόθεσμα πρωτόκολλα μετά την ημερομηνία αυτή.

«Είναι σημαντικό ήδη από σήμερα οι πολίτες να σπεύσουν να ολοκληρώσουν την διαδικασία υποβολής δήλωσης και να μην το αναβάλλουν για τον Σεπτέμβριο. 

Έχει αποδειχθεί πολλάκις μέχρι σήμερα ότι ο συνωστισμός των δικαιούχων κατά τη λήξη της προθεσμίας συλλογής των δηλώσεων ιδιοκτησίας προκαλεί μόνον αρνητικά αποτελέσματα στον εντοπισμό των γεωτεμαχίων και τον έλεγχο των προσκομιζόμενων νομιμοποιητικών εγγράφων. 

Κατά συνέπεια, η 15η Σεπτεμβρίου καθίσταται προφανώς καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης εμπρόθεσμων δηλώσεων ιδιοκτησίας, δίχως να χωρεί περαιτέρω απόδοση πρωτοκόλλων εμπρόθεσμης προσέλευσης των δικαιούχων», σημείωσε ο κ. Τσαβδάρογλου. Δεν απέκλεισε ακόμη και το ενδεχόμενο επιβολής προστίμων σε όσους δεν έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία στις προβλεπόμενες ημερομηνίες.

Ζήτημα υπάρχει όμως και για την ελληνική Πολιτεία, που έχει αναλάβει συγκεκριμένες υποχρεώσεις έναντι των ευρωπαίων πιστωτών, που χρηματοδοτούν τη συγκεκριμένη παρέμβαση.

«Η χώρα άλλωστε χρηματοδοτείται με ευρωπαϊκά κονδύλια για το Κτηματολόγιο έχει αναλάβει συγκεκριμένες υποχρεώσεις, ώστε να ολοκληρώσει τη διαδικασία εντός συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου.

Άλλωστε, τα αυστηρά χρονοδιαγράμματα για την περαίωση των τρεχουσών μελετών το έτος 2021, έχουν επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, γεγονός που καθιστά αδύνατη της παραβίαση της δοθείσης παράτασης διότι εκτροχιάζονται ολοκληρωτικά οι χρόνοι περαίωσης και παράδοσης των μελετών κτηματογράφησης», κατέληξε ο κ. Τσαβδάρογλου. 

 

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου